Obavijesti

News

Komentari 52

'Kamo sreće da su Rusi uložili veto prije pokolja u Srebrenici'

'Kamo sreće da su Rusi uložili veto prije pokolja u Srebrenici'
1

Zastupnik Bošnjačke nacionalne manjine Nedžad Hodžić rekao je da nikakav veto ne može promijeniti činjenicu da je prostor srebreničke enklave etnički očišćen

VIDEO

Sabor se minutom šutnje prisjetio žrtava genocida u Srebrenici gdje se u subotu obilježava 20. godišnjica najtežeg zločina na tlu Europe od Drugog svjetskog rata. Predsjednik Sabora Josip Leko podsjetio je da to veliko zlo i nepravda koja je učinjena nikada neće moći biti ispravljena i zaslužuje najoštriju osudu. 

- Mi možemo reći, ne ponovilo se više nikada - poručio je Leko. 

Leko je podsjetio da su, tijekom genocida koji su nad Bošnjacima počinili pripadnici velikosrpskih snaga, strahovita ratna razaranja, rane, suze i bol, gradovi pod opsadom koji su odsječeni od ostatka svijeta, nestašica vode, hrane i smrt tada bili svakodnevica u ratnom i ratom zahvaćenoj BiH.

- Međutim zločin koji je u srpnju 1995. godine počinjen u Srebrenici nadmašio je sva ratna zlodjela koja su do tada bila počinjena na tlu BiH. Osam tisuća muškaraca i dječaka različite dobi ubijeno je s jednom namjerom etničkog čišćenja tog područja i to sve takoreći pred očima pripadnika snaga UN-a kojima je dužnost bila upravo da zločine spriječe. 

Puna dva desetljeća nakon genocida u Srebrenici, agonija obitelji žrtava traje i dalje. Još uvijek traje potraga za nestalima i ubijenima. Na području oko Srebrenice se nalaze i iskopavaju njihovi ostaci i danas - rekao je Leko. 

Zastupnik Bošnjačke nacionalne manjine Nedžad Hodžić rekao je da će u subotu na groblju Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima biti sahranjeni posmrtni ostaci 136 novo identificiranih žrtava srebreničke tragedije. Osvrnuo se i na ulaganje ruskog veta na Rezoluciju UN-a o Srebrenici, ali i napomenuo da nikakav veto ne može promijeniti činjenicu da je prostor srebreničke enklave etnički očišćen, a to kaže, jeste genocid.

- I najmanje što su Europa i svijet dužni činiti jeste da se o genocidu u Srebrenici jasno, glasno i ne kalkulirajući nikakvim političkim interesima govori i to jednoglasnim rezolucijama što se ovaj put u UN-u zbog ruskog veta nije moglo učiniti. Kamo sreće da su Rusi tog srpnja 1995. godine vetom intervenirali kod gospodara rata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 52

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti