Obavijesti

News

Komentari 27

U problemima: Pčele ne mogu preko granice bez putovnice

U problemima: Pčele ne mogu preko granice bez putovnice
2

Hrvatski pčelari ne mogu preko Neuma bez veterinarske potvrde da su pčele zdrave, isto kao i za krave, svinje, kokoši, a kako je propisano pravilima EU

VIDEO

Valjda smo previše mali i previše smo daleko od Zagreba da bi se naš apsurdni problem riješio. A potrebno je samo malo volje i jedan papir koji bi olabavio birokraciju, pomalo očajan govori Luka Čupić, pčelar iz Konavla.

Hrvatski pčelari južno i sjeverno od neumskog koridora ne mogu kroz taj uski dio Bosne i Hercegovine provoziti svoje košnice i pčele kao što su to radili prije ulaska u Europsku uniju. U proizvodnji meda košnice s pčelama sele ako se žele dobiti med različitih vrsta i 60-ak pčelara iz Dubrovačko-neretvanske županije tu je naišlo na zid administracije.

Preko Neuma sada ne smiju prevoziti pčele, jer nemaju uvjete za njihov veterinarski pregled, kako je propisano pravilima EU

Pčele se tretiraju kao i krave, svinje ili kokoši, pa čak i ako imaju veterinarske potvrde da su potpuno zdrave. Kućni ljubimci s putovnicom mogu proći kroz Neum, pa bi i pčele trebale dobiti putovnice ili bi administracija mogla olabaviti.

- Bosanska policija nam ne radi probleme, pustili bi nas i dali pratnju. Ali nas naši vlastiti policajci ne žele pustiti - kaže Čupić.

Put preko Neuma traje 20-ak minuta. Trajektom kojim bi se izbjegao koridor traje tri sata.

- Nekad vas ne puste na brod, oni koji su probali i brodom prenositi pčele, usput bi izgubili i pola populacije jer pčele ne mogu izdržati vrućinu od 50 stupnjeva u košnicama. Zato se sele noću, a tad trajekt ne vozi. Samo bi nam trebali omogućiti prolaz s veterinarskom potvrdom i sve bi bilo riješeno jer su u sustavu evidentirani svi pčelari - kaže Čupić.

Zajednica županija jučer je apelirala na Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo poljoprivrede da riješe problem pčelara u toj županiji. Kažu da bi bez seljenja proizvodnja meda postaje neisplativa. 

Župan Nikola Dobroslavić kaže da su ugrožena i radna mjesta na selu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.