'Kampanja Moje mjesto pod suncem potaknula je važnu temu dječjeg siromaštva...' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

'Kampanja Moje mjesto pod suncem potaknula je važnu temu dječjeg siromaštva...'

'Kampanja Moje mjesto pod suncem potaknula je važnu temu dječjeg siromaštva...'
3

Riječkoj udruzi Centar za kulturu dijaloga iz Rijeke u Osijeku je dodijeljeno Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" Centra za mir, nenasilje i ljudska prava

VIDEO

Kampanja i program "Moje mjesto pod suncem" udruge Centar za kulturu dijaloga iz Rijeke, čiji je cilj prikupiti sredstva za uređenje i opremanje prostora za rad s djecom ispod ruba siromaštva u Rijeci, dobitnica je Priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" Centra za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek.

'Problem koji zahtijeva sustavno rješavanje'

Priznanje je Centru za kulturu dijaloga dodijeljeno u četvrtak, u Kulturnom centru Osijek, u prisustvu Jasenke Crnković, zamjenice gradonačelnika Grada Osijeka, Josipa Miletića, zamjenika župana Osječko-baranjske županije, Tatjane Vlašić, zamjenice Pučke pravobraniteljice, NJ.E. Mr. Haakona Blankenborga, Veleposlanika Kraljevstva Norveške, NJ.E. Mr. Simona dereka Thomasa, Veleposlanika Ujedinjene kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske, dr.sc. Nikole Biliškova, ambasadora Klimatskog pakta Europske unije te Katarine Kruhonja iz Odbora Nagrade.
U obrazloženju ovog vrijednog priznanja stoji da su kampanja i program "Moje mjesto pod suncem" 'u javni prostor unijeli temu socijalne nejednakosti i siromaštva djece, koja zahtijeva sustavno rješavanje, uključenost sviju, a ne samo socijalne pomoći'.

Mir nije samo odsustvo sukoba

Također, naglasili su organizatori, "Moje mjesto pod suncem ukazuje na činjenicu da su ljudska prava i socijalna prava, od kojih je jedno od najvažnijih pravo na jednake mogućnosti, te da mir nije samo odsustvo sukoba već i društveno okruženje u kojemu svaka osoba može živjeti dostojanstvenim životom. Kampanja "Moje mjesto pod suncem" ostvaruje te aspekte ljudskih prava i mirotvorstva i svojim primjerom pokazuje kako se, horizontalno i vertikalno, uključuju razni dijelovi zajednice - poslovni, kulturni, obrazovni, od lokalnog do nacionalnog.

Priznanja za promicanje mirotvorstva 

Dodjela nagrade i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" započela je 2009. godine, u spomen na Krunoslava Sukića, mirotvorca i osnivača Centra za mir, nenasilje i ljudska prava. Godišnje se nagrade i priznanja dodjeljuju u nekoliko kategorija, a  ovogodišnji su dobitnici nagrade Mira Bilopavlović, voditeljica Centra za podršku i razvoj civilnog društva "Delfin" iz Pakraca te Lora Vidović, bivša pučka pravobraniteljica. U kategoriji najboljih inicijativa protekle godine, uz Moje mjesto pod suncem nagradu je dobio Mirovni inštitut iz  Ljubljane te posthumno Melanija Mešić, nedavno preminula mlada Romkinja i aktivistica protiv diskriminacije Roma iz Splita, dok su u kategoriji Knjiga godine nagradu dobili Ivana Bodrožić za knjigu "Sinovi, kćeri“ te Elvis Bošnjak za  knjigu "Gdje je nestao Kir“. Također, Srednja škola Glina i I. gimnazija Zagreb dobitnice su Priznanja Mirotvorna škola 2021.

U ime "Mojeg mjesta pod suncem" priznanje su primile Sandra Grozdanov i Nikolina Matić. Tom prilikom Sandra Grozdanov je naglasila:

- Ova nagrada nas obavezuje da sve što smo u kampanji činili, nastavimo činiti. Kampanja je bila uspješna - uspjeli smo sakupiti potrebna sredstva, o čemu ćemo ubrzo izvijestiti javnost.

Također, naglasila je, postoji mnogo pojedinaca i organizacija koji vrijedno i uporno rade, a čiji se rad ne vidi. Mi smo imali tu sreću da naš rad postane vidljiv, pa time i priznat. Ovu nagradu posvećujem tim tihim, marljivim organizacijama i pojedincima, zaključila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Hakeri upravo napali HZZO: 'Upozoravamo građane da obavezno izbrišu ove mailove'
KIBERNETIČKI NAPAD U TIJEKU

Hakeri upravo napali HZZO: 'Upozoravamo građane da obavezno izbrišu ove mailove'

Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke, objavio je HZZO.

FOTO Ovo su muškarci koje sumnjiče da su mučili hrvatske vojnike, jednom pronašli bombe
PRIVELI IH NA SUD

FOTO Ovo su muškarci koje sumnjiče da su mučili hrvatske vojnike, jednom pronašli bombe

Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage doma i drugih prostorija, kao i pretrage pokretnih stvari te su kod 72-godišnjeg osumnjičenika pronašli eksplozivna sredstva