News

Komentari 0

'Kampanja Moje mjesto pod suncem potaknula je važnu temu dječjeg siromaštva...'

'Kampanja Moje mjesto pod suncem potaknula je važnu temu dječjeg siromaštva...'

Riječkoj udruzi Centar za kulturu dijaloga iz Rijeke u Osijeku je dodijeljeno Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" Centra za mir, nenasilje i ljudska prava

Kampanja i program "Moje mjesto pod suncem" udruge Centar za kulturu dijaloga iz Rijeke, čiji je cilj prikupiti sredstva za uređenje i opremanje prostora za rad s djecom ispod ruba siromaštva u Rijeci, dobitnica je Priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" Centra za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek.

'Problem koji zahtijeva sustavno rješavanje'

Priznanje je Centru za kulturu dijaloga dodijeljeno u četvrtak, u Kulturnom centru Osijek, u prisustvu Jasenke Crnković, zamjenice gradonačelnika Grada Osijeka, Josipa Miletića, zamjenika župana Osječko-baranjske županije, Tatjane Vlašić, zamjenice Pučke pravobraniteljice, NJ.E. Mr. Haakona Blankenborga, Veleposlanika Kraljevstva Norveške, NJ.E. Mr. Simona dereka Thomasa, Veleposlanika Ujedinjene kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske, dr.sc. Nikole Biliškova, ambasadora Klimatskog pakta Europske unije te Katarine Kruhonja iz Odbora Nagrade.
U obrazloženju ovog vrijednog priznanja stoji da su kampanja i program "Moje mjesto pod suncem" 'u javni prostor unijeli temu socijalne nejednakosti i siromaštva djece, koja zahtijeva sustavno rješavanje, uključenost sviju, a ne samo socijalne pomoći'.

Mir nije samo odsustvo sukoba

Također, naglasili su organizatori, "Moje mjesto pod suncem ukazuje na činjenicu da su ljudska prava i socijalna prava, od kojih je jedno od najvažnijih pravo na jednake mogućnosti, te da mir nije samo odsustvo sukoba već i društveno okruženje u kojemu svaka osoba može živjeti dostojanstvenim životom. Kampanja "Moje mjesto pod suncem" ostvaruje te aspekte ljudskih prava i mirotvorstva i svojim primjerom pokazuje kako se, horizontalno i vertikalno, uključuju razni dijelovi zajednice - poslovni, kulturni, obrazovni, od lokalnog do nacionalnog.

Priznanja za promicanje mirotvorstva 

Dodjela nagrade i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" započela je 2009. godine, u spomen na Krunoslava Sukića, mirotvorca i osnivača Centra za mir, nenasilje i ljudska prava. Godišnje se nagrade i priznanja dodjeljuju u nekoliko kategorija, a  ovogodišnji su dobitnici nagrade Mira Bilopavlović, voditeljica Centra za podršku i razvoj civilnog društva "Delfin" iz Pakraca te Lora Vidović, bivša pučka pravobraniteljica. U kategoriji najboljih inicijativa protekle godine, uz Moje mjesto pod suncem nagradu je dobio Mirovni inštitut iz  Ljubljane te posthumno Melanija Mešić, nedavno preminula mlada Romkinja i aktivistica protiv diskriminacije Roma iz Splita, dok su u kategoriji Knjiga godine nagradu dobili Ivana Bodrožić za knjigu "Sinovi, kćeri“ te Elvis Bošnjak za  knjigu "Gdje je nestao Kir“. Također, Srednja škola Glina i I. gimnazija Zagreb dobitnice su Priznanja Mirotvorna škola 2021.

U ime "Mojeg mjesta pod suncem" priznanje su primile Sandra Grozdanov i Nikolina Matić. Tom prilikom Sandra Grozdanov je naglasila:

- Ova nagrada nas obavezuje da sve što smo u kampanji činili, nastavimo činiti. Kampanja je bila uspješna - uspjeli smo sakupiti potrebna sredstva, o čemu ćemo ubrzo izvijestiti javnost.

Također, naglasila je, postoji mnogo pojedinaca i organizacija koji vrijedno i uporno rade, a čiji se rad ne vidi. Mi smo imali tu sreću da naš rad postane vidljiv, pa time i priznat. Ovu nagradu posvećujem tim tihim, marljivim organizacijama i pojedincima, zaključila je.

Najčitaniji članci