Obavijesti

News

Komentari 11

Kancelarka Merkel: Krize su obilježile moj mandat

Kancelarka Merkel: Krize su obilježile moj mandat

Ona je koronakrizu označila kao jednu od pet glavnih kriza njezinog mandata. Osim nje, Merkel se od 2015. suočila s financijskom krizom, krizom opstanka eura, izbjegličkom krizom te klimatskom krizom

Njemačka kancelarka Angela Merkel je na svojoj posljednjoj ljetnoj konferenciji za tisak u svojstvu kancelarke u četvrtak govorila o krizama tijekom svog mandata te je još jednom pozvala građane da se cijepe.

„Pandemiju možemo svladati samo zajednički. Svaki cijepljeni građanin je jedan korak ka normalnosti“, rekla je kancelarka na svojoj redovitoj ljetnoj konferenciji za tisak koja je, s obzirom na to da se Angela Merkel više ne kandidira na izborima u rujnu, vjerojatno i njezina posljednja velika konferencija za tisak na ovoj funkciji.

Njemačka: Vlasti strahuju od širenja covida-19 u područjima pogođenima poplavom
Njemačka: Vlasti strahuju od širenja covida-19 u područjima pogođenima poplavom

Merkel je ukazala na rast incidencije posljednjih dana i potrebu da se spriječi kolaps zdravstvenog sustava.

„To je i dalje velika obveza za politiku“, rekla je Merkel odgovarajući na pitanje novinara koji izvješćuju iz Berlina.

Ona je koronakrizu označila kao jednu od pet glavnih kriza njezinog mandata. Osim nje, Merkel se od 2015. kada je izabrana za kancelarku suočila s financijskom krizom, krizom opstanka eura, izbjegličkom krizom te klimatskom krizom.

Kad je u pitanju borba protiv klimatskih promjena, njemačka kancelarka je rekla kako smatra da je premalo učinjeno za njezina mandata.

„Mislim da sam mnogo energije uložila u zaštitu klime ali sada vidim da se brzina mora povećati“, rekla je Merkel.

Njemačka: Štete od poplava mjere u milijardama, nadaju se potpori europskih fondova
Njemačka: Štete od poplava mjere u milijardama, nadaju se potpori europskih fondova

„Spoznaja koja se provlači kroz moj mandat je ta da probleme ne možemo riješiti na nacionalnoj razini nego jedino kao svjetska zajednica i to je posebice vidljivo kad je u pitanju borba protiv klimatskih promjena“, rekla je kancelarka.

Glede izbjegličke krize Merkel je izrazila žaljenje što unutar Europske unije još uvijek ne vlada jedinstvena politika kad je u pitanju priznavanje azila i izbjegličkog statusa.

„Do sada nam nije pošlo za rukom etablirati legalnu migraciju i istodobno ustanoviti pravila za regulirani prihvat izbjeglica kako bi onemogućili krijumčare ljudi“, rekla je Merkel.

Pokretanje videa ...

Njemačka kancelarka se istodobno zauzela za prihvat građana Afganistana koji su radili za Bundeswehr ali je odbacila prihvat daljnjih građana iz te zemlje koji bi mogli krenuti u smjeru Europe nakon povlačenja zapadnih postrojbi.

„Mi ne možemo riješiti sve probleme time što ćemo prihvatiti te ljude“, rekla je Merkel.

Na pitanje što će raditi nakon što se na jesen povuče iz politike Merkel je rekla da nema konkretne planove ali da će „već znati kako provesti vrijeme“.

„Trenutno nemam puno vremena razmišljati o tome što ću raditi kada više ne budem kancelarka“, zaključila je Angela Merkel.