Obavijesti

News

Komentari 20

Kandidati za glavnog tajnika UN-a brane svoju kandidaturu

Kandidati za glavnog tajnika UN-a brane svoju kandidaturu
1

Prvi put u povijesti Ujedinjenih naroda kandidati za dužnost glavnog tajnika od utorka će na saslušanjima u New Yorku braniti svoju kandidaturu u Općoj skupštini

VIDEO

Prvi put u povijesti Ujedinjenih naroda kandidati za dužnost glavnog tajnika od utorka će na saslušanjima u New Yorku braniti svoju kandidaturu u Općoj skupštini, piše u nedjelju francuska novinska agencija AFP.

To je svojevrstan razgovor za posao kojemu osmero prijavljenih kandidata - četiri žene i četvorica muškaraca - moraju pristupiti a trajat će dva sata za svakog od njih. 

Pritom moraju izložiti svoje viđenje dužnosti najvišeg diplomata UN-a i svoje ciljeve te odgovoriti na pitanja 193 zemlje članice.

Ban Ki-moon, sadašnji glavni tajnik, napušta dužnost krajem godine nakon dvaju petogodišnjih mandata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Desetljećima se izbor događao iza zatvorenih vrata između pet velesila, stalnih članica Vijeća sigurnosti (Sjedinjene Države, Rusija, Velika Britanija, Kina i Francuska).

Ovaj put je Opća skupština tražila da postupak bude otvoreniji, barem formalno, premda petorica 'velikih' imaju zadnju riječ.

Agencija AFP piše kako su glavni kandidati direktorica UNESCO-a, Bugarka Irina Bokova, bivša novozelandska premijerka Helen Clark koja vodi UN-ov Program za razvoj i bivši visoki povjerenik UN-a za izbjeglice, Portugalac Antonio Guterres.

Utrka je i dalje otvorena, to više što se narednih mjeseci očekuju i druge kandidature, među njima i svjetski poznatih imena koja čekaju pravi trenutak.

AFP navodi da se često spominju i imena europske povjerenice Kristaline Georgieve, još jedne Bugarke i argentinske ministrice vanjskih poslova Susane Malcorre, bivše predstojnice ureda Ban Ki-moona.

Postupak izbora će najvjerojatnije u srpnju početi petnaest članica Vijeća sigurnosti uz više krugova tajnog glasovanja.

U rujnu će Vijeće predložiti Skupštini samo jedno ime kako bi se izbor potvrdio.

Pedeset šest zemalja, među njima Japan i Njemačka, prihvatilo je poziv Kolumbije da nakon osmorice muškaraca na čelno mjesto UN-a dođe žena.

Među pet stalnih članica Vijeća, samo se Velika Britanija jasno očitovala u tom smislu.

Rusija zahtijeva da novi glavni tajnik bude iz Istočne Europe, jedinog područja koje još nije bilo zastupljeno na toj dužnosti.

Uz Bokovu, s tog područja dolazi još pet kandidata, navodi AFP i piše da se radi o bivšem slovenskom predsjedniku Danilu Tuerku te četvero bivših i aktualnih ministara vanjskih poslova - Vesni Pusić (Hrvatska), Nataliji German (Moldavija), Srđanu Kerimu (Makedonija) i Igoru Lukšiću (Crna Gora).

Prijenos vlasti se događa u vrijeme kada je UN sučeljen s najtežom izbjegličkom krizom u svojoj povijesti i s ratovima u Siriji, Jemenu i Južnom Sudanu.

U takvim okolnostima, neki diplomati traže snažnu i komunikativnu osobu koja će biti "više general nego tajnik", rekao je jedan od njih.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...