Obavijesti

News

Komentari 89

Turudić zastupnici Orešković: 'Ja da vama govorim što ću ja? Ne mogu vjerovati da ste to pitali'

Turudić zastupnici Orešković: 'Ja da vama govorim što ću ja? Ne mogu vjerovati da ste to pitali'

Novi glavni državni odvjetnik zamijenit će prvu ženu na čelu DORH-a, Zlatu Hrvoj Šipek, koja je izabrana u svibnju 2020. nakon što je njen prethodnik podnio ostavku kada se otkrilo da je bio član masonske lože

Četiri kandidata za izbor budućeg glavnog državnog odvjetnika predstavit će na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe, u srijedu s početkom u 9 sati, svoje programe i odgovarati na pitanja članova odbora i zainteresiranih zastupnika, objavio je Hrvatski sabor.

Novi glavni državni odvjetnik zamijenit će prvu ženu na čelu DORH-a, Zlatu Hrvoj Šipek, koja je izabrana u svibnju 2020. nakon što je njen prethodnik podnio ostavku kada se otkrilo da je bio član masonske lože.

Uskoro više...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
16.37

Nakon gotovo osam sati završilo je saslušanje četiri kandidata za nasljednika Zlate Hrvoj Šipek na čelu DORH-a.

Članovi su svoj četvorici dali podršku za funkciju glavnog državmog odvjetnika, svi su dobili po sedam glasova za. Takav zaključak sada Odbor šalje Vladi koja mora u roku 15 dana Saboru predložiti jednog kandidata. 

16.24

Wagner je za to da obavještajne službe njih iz pravosudnog sustava non stop kontroliraju. 

- Ne svakih pet godina nego non stop, ja s tim nemam problema - dodao je. 

Orešković ga je pitala o političkoj korupciji te opet ponovila pitanje smatra li da je loša percepcija javnosti o radu DORH-a loša komunikacija glavne državne odvjetnice ili loše odrađeni postupci DORH-a ili nečinjenje u određenim predmetima. Zanimao ju je i stav o masonima u državnom odvjetništvu. 

- Svako kazneno djelo je prioritet, korupcija na političkoj razini je ništa nego veleizdaja. Naravno da bi ljudi željeli toga više, oporba ima tu svoje interese, pozicija svoje, no državni odvjetnik se treba držati zakona i dokaza. Masonstvo samo po sebi nije problem ako je javno objavljeno, problem je sukoba interesa, moraju birati- rekao je. 

16.15

Wagner o slučaju Lora i Bajiću: 'Profesionalna greška, promašaj, koji je u tom trenutku bio oportun'

Vidović Krišto ga je pitala još o slučaju Lora i je li tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić počinio kazneno djelo.

- Teško je govoriti, treba vidjeti kompletan predmet, nešto o tome znam. Prvo su zatvoreni potpuno nevini srpski građeni bez ijednog dokaza i na kraju oslobođeni. Radilo se o ljudima koji kod sebe nisu imali ni jedan jedini metak, ali su dovedeni u vojni istražni centar za koji se ni ne zna tko ga je osnovao, tu je palo splitsko pravosuđe na ispitu. Kad se pokazalo da nema da nema dokaza, trebalo se odustati, ali to nije bilo oportuno i kasnije se sve zakompliciralo. Ako državni odvjetnik više igra na oportunitet, možda će imati vrlo uspješnu karijeru, ali će ostati iza toga velike nepravde. Zakon je jasan - odgovorio je.

Radi se o profesionalnoj greški koja je nastala kao posljedica oportuniteta, dodao je. 

- Morate imati dokaza, a dokaza nije bilo. To je profesionalni promašaj koji je u tom trenutku bio oportun. Ja se tako ne bih ponio. Ako nema dokaza, nema, postupak se mora obustaviti - poručio je.

Za curenje informacija iz istraga koje su tajne naglašava da su katastrofa i da za to netko treba odgovarati.

16.02

'Onaj tko zna raditi, on zna raditi brzo i neopterećeno'

Što znači domoljubno vođenje DORH-a, pitala ga je zastupnica Socijaldemokrata Vesna Nađ.

- Jedna od percepcija koju imamo u javnosti je da je DORH sumnjiva služba po pitanju obrane nacionalnih interesa. Nemamo posebno tužiteljstvo za ratne zločine, a žrtva smo rata, to su kapitalni zločini, nema težih, a mi se ponašamo prema tome kao da je to neko sporedno pitanje. To je pitanje svih pitanja - kazao je.

Što će konkretno učiniti da rad DORH-a bude transpraretniji i vidljiviji, pitao ga je HDZ-ov Dražen Bošnjaković. Pitao ga je i optužnicama s velikim brojem optuženih koje predugo traju.

- Mi već godinama imamo tu priču da smo opterećeni, da nam spisi imaju 1000 stranica, a od svega toga je bitno možda 10-ak stranica. Ako ste stručnjak, onda taj predmet riješite bez problema. O Agrokoru neću, ne znam, nisam radio na predmetu, ali me iznenadilo da su se velike pare tražile za vještačenje prije nego je istraga i počela, to je opet jedna predstava. Ja obično kažem kolegama da ne znaš raditi ako moraš tako puno raditi. Onaj tko zna raditi, on zna raditi brzo i neopterećeno. Morate imati ljude koji znaju raditi gospodarstvo. Ja se nađem nekad u situaciju da čitam optužnicu koju ne razumijem, koja je jezično i logički potpuno nerazumljivo, to je nedopustivo. Ako tvoja baka razumije optužnicu, to je dobra optužnica - rekao je Wagner.

15.45

'Spadam među one koji vrlo, vrlo rijetko šalje u istražni zatvor, to je krajnja mjera'

Zastupnica Orešković pitala ga je je li do sada u svom radu nailazio na opstrukcije od svojih nadređenih, je li loša percepcija o radu DORH-u posljedica loše pripremljenih konferencija za medije ili loše odrađenih procesa u nekim slučajevima te hoće li provoditi postupke protiv HDZ-ovaca o kojima se govorilo o medijima...

- Doživljavao sam opstrukcije, da se na mene urla preko telefona jer sam zaposlio branitelja, a ne kućnog prijatelja glavnog državnog odvjetnika za kućnog meštra. Ako osjete da ste čvrtsi, onda vas neće puno uvlačiti u neke kombinacije. Nije problem ako upute idu službeno, pisanim putem, treba znati upravljati ljudima. Događa se opstrukcija kad imate sivo upravljanje, kad vas zovu sa strane, velika je problematika kod zapošljavanje, sad je malo drugačije nego 2000-ih, mijenjali smo sustav više puta... Što se tiče glasnogovornika, mi imamo službu koju plaćamo i moja dužnost će biti njih izložiti, nema sakrivanja od javnosti. Ako su ispunjeni uvjeti za progon, ići će se u progon, mene stranka ne zanima - rekao je. 

Istaknuo je kako Hrvoj Šipek kao čelnica DORH-a nije bila dorasla komunikaciji s javnošću pa svi sada udaraju po DORH-u kao kakvu kantu.

Zastupnica Vidović Krišto pitala ga je o glasnogovorniku Vlade Marku Miliću i ima li DORH jednake kriterije prema svima. 

- O konkretnim predmetima ne smijem. Mogu načelno reći da spadam među one koji vrlo, vrlo rijetko traži istražni zatvor, to je krajnja mjera. Ovako kako ste vi naveli očito imamo nejednako postupanje, to zavisi i od policijske postaje i uprave, a uloga državnog odvjetnika je da to spriječi. No s istražnim zatvorom se nikako igrati ako to nije čvrsto indicirano - poručio je.

Komentari 89