Obavijesti

News

Komentari 137

'Kao da smo svi poginuli u tom autu, a ne samo Damir i Zoran'

'Kao da smo svi poginuli u tom autu, a ne samo Damir i Zoran'
8

VW Golf III se od siline naleta zarotirao i okrenuo u zraku. Gotovo se prepolovio. Saborskom zastupniku HDZ-a Žarku Tušeku život su spasili zračni jastuci...

VIDEO

Prevelika je to tuga za naše malo selo . Vidite kak je to danas, kao da smo svi poginuli, a ne samo Damir i Zoran . Cijelo selo je mrtvo od tuge i boli, plakali su jučer mještani Luga Orehovečkog pokraj Bedekovčine.

U subotu oko 18.15 u stravičnoj prometnoj nesreći u Zlataru poginuli su njihovi mladi sumještani Damir Mlakar (29) i Zoran Tenšek (23) . S njima su u Golfu bili i Zoranov bratić Mario Tenšek (22) iz Zadravca kraj Bedekovčine i prijatelj Danijel Sever (20) iz Velikog Bukovca kraj Mača.

Svi su radili u tvrtki Soldus u Lovrečanu kraj Zlatar Bistrice. Išli su na posao u noćnu smjenu. U Martinečkoj ulici u Zlataru velikom brzinom prešli su na suprotnu stranu ceste i direktno udarili u Renault Latitude koji je vozio Žarko Tušek (35) iz Krapine , saborski zastupnik i predsjednik zagorskog HDZ-a.

Tušek nema težih ozljeda. Spasili su ga zračni jastuci , koji su se svi otvorili. Tušek ima, kako doznajemo, puno masnica i natučen je.

POGLEDAJTE VIDEO: Policijski očevid nad tragičnom nesrećom

Pokretanje videa...

24sata Video 00:43

Tijelo neprepoznatljivo

- Žena i ja smo čuli udarac. Bilo je strašno . Izletio sam van, bijeli Golf bio je prepolovljen. Tijelo jednog dečka ležalo je kraj ograde i to je izgledalo strašno, to nije nalikovalo na ljudsko tijelo . Tri dečka su bila u autu. Zvali smo Hitnu, vatrogasce, policiju. Iz drugog je auta izašao čovjek u totalnom šoku, ja mislim da on nije znao je li uopće živ - prepričao nam je u subotu nakon nesreće mještanin koji je prvi priskočio u pomoć i osigurao cestu do dolaska policije kako još netko ne bi stradao.

Službeni uzroci nesreće još nisu poznati . Prema prvim informacijama, uzrok je vjerojatno skliska cesta i prevelika brzina kojom je dojurio Damir Mlakar u Golfu. Na mjestu je ostao mrtav, pritisnut uz volan auta. Njegov poginuli prijatelj Zoran Tenšek pri prevrtanju Golfa, koji se zarotirao i okrenuo u zraku nakon udarca u Tušekov Renault i gotovo se prepolovio, sjedio je iza vozača. Ispao je iz Golfa i pao na zemlju pored ograde kuće.

Na suvozačevom mjestu bio je Danijel Sever i on je prošao gotovo bez ozljeda. Iza njega na zadnjem sjedištu auta bio je Mario Tenšek . Do njega i već mrtvog vozača liječnici Hitne nisu mogli doći sve dok vatrogasci nisu prepilili lim i oslobodili ih. Za Marijev život liječnici su se već borili na putu za Opću bolnicu Zabok . Borba je trajala satima, gotovo cijelu noć na nedjelju.

Dežurnih kirurga u bolnici nije bilo dovoljno, trebalo je puno ruku za teške operacije o kojima je ovisio njegov život. U samo nekoliko minuta od doma su u bolnicu došli slobodni kirurzi. Satima su zaustavljali obilna krvarenja i sanirali teške ozljede jetre, slezene, bubrega... Zasad su mu spasili život.

- On je i dalje u teškom stanju, ali smo optimističn i. Mlad je, jak je i ima velike šanse da preživi, no prerano je za sigurne prognoze. Na intenzivnoj je, i dalje je životno ugrožen, ali je stabilno - neslužbeno smo doznali u bolnici u nedjelju poslijepodne.

Tušek ne može ni pričati od šoka

Patrik Macek/PIXSELL

Prema neslužbenim informacijama, za nesreću je kriv vozač Golfa koji je vozio brzinom znatno iznad dopuštene. Ni Tušek i lakše ozlijeđeni suvozač iz Golfa nisu imali alkohola. Tušeka su ipak zadržali u bolnici na promatranju.

- Spasilo ga je i što je sporo vozio i na vrijeme vidio jureći Golf. Rekao je da ga nikako nije mogao izbjeći. U potpunom je šoku i strašno mu je zbog smrti mladića iako nije kriv. Ne može ni pričati od šoka - rekli su nam Tušekovi prijatelji.

'Treba promijeniti politiku koja potiče stare aute'

Nesreća u Zlataru pokazala je koliko je pogubno što se prosječna starost vozila na našim cestama od 2008. do 2015. povećala s 9,9 na 12,5 godina, a do kraja 2016. porast će na 13, kaže prometni stručnjak Željko Marušić . Dodaje kako je to, uz lošu kulturu vožnje, manjak sigurnosnih karakteristika hrvatskih prometnica i neprilagođen nadzor, tek jedan od negativnih utjecaja na sigurnost prometa.

- Iz temelja treba promijeniti nelogičnu i nerazumnu fiskalnu politiku, koja potiče stare i nesigurne automobile, a penalizira nove. Stoga je i izravni krivac za ovu tragediju - zaključuje Marušić te ističe da je Hrvatska na začelju cestovne sigurnosti u EU.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.