News

Komentari 191

Kao da su izbori u Gorskom Karabahu. Pa zar je ovo onaj bastion demokracije?

Kao da su izbori u Gorskom Karabahu. Pa zar je ovo onaj bastion demokracije?

Trump, kojeg su i najbliži suradnici opisali kao “luđaka”, “sociopata”, “psihopata” i “predatora”, srozao je Ameriku na najniže grane u modernoj povijesti. Uspio je razoriti sve tradicionalne američke vrijednosti

Prvi put u povijesti rezultate američkih izbora čekamo kao da je riječ o rezultatima iz Gorskog Karabaha, Azerbajdžana ili Kazahstana, a ne iz države koja cijelo stoljeće predstavlja bastion demokracije.

Usporedimo li rezultate naših zadnjih parlamentarnih i predsjedničkih izbora, gdje su pobjede bile čiste kao suza, rezultati poznati odmah, a osporavanja nije bilo, postat će jasno koliko je duboko Amerika pala pod Donaldom Trumpom.

Taj čovjek, kojega su čak i najbliži suradnici - primjerice, posve jasno u filmu koji smo imali prilike vidjeti na HRT-u u noći izbora - opisali kao “luđaka”, “sociopata”, “psihopata” i “predatora” (to je čak bilo najbenignije) - srozao je Ameriku na najniže grane u modernoj povijesti. Počeo je, i u dobroj mjeri uspio, razarati sve tradicionalne američke vrijednosti - liberalizam, globalizaciju shvaćenu kao ideju širenja demokratskih vrijednosti, ali i slobodne trgovine, te koliko god je moguće nesmetane cirkulacije ljudi, roba, ideja i usluga širom svijeta.

Katkad američko širenje vrijednosti doista nije bilo odgovarajuće (Vijetnam, Irak, Sirija, Libija), ali katkad i jest: bez američkih intervencija u našoj regiji stvari bi se raspetljavale puno zlokobnije.

Donald Trump je Ameriku doživio kao otok, oko kojega je počeo dizati obrambeni bedem. Počeo je demontažu NATO-a, izvukao Ameriku iz sporazuma o klimi i niza međudržavnih trgovinskih sporazuma koji su godinama i s mukom stvarani.

Negirao je koronu, sugerirao ispijanje varikine i izlaganje ultraljubičastim zrakama kao lijek protiv bolesti kad ju je napokon priznao. Rezultat - najmoćnija država svijeta u vrhu je prema broju mrtvih od COVID-19.

Trump i EU shvaća kao neprijatelja ili barem rivala. U Americi jest postigao gospodarske rezultate, do korone, ali je jaz između bogatih i siromašnih, bijelih i obojenih, doveo do neslućenih, razornih razina. Pobijedi li Joe Biden, kažu, trebat će mu četiri puta toliko vremena da vrati stvari u normalu iz koje ih je Trump izbacio.

U ovom času pobjednik se još ne zna. Mogući je i scenarij strave - odgađanje odluke tjednima, pa i dulje, ako stvar dospije do Vrhovnog suda, gdje je Trump nedavno postavio svoje ljude.

Vodeća sila svijeta se trese, bit će dobro ako se to što prije zaustavi, a Amerika - za početak vrati na put stabilnosti.

Najčitaniji članci