Obavijesti

News

Komentari 29

Kaos s koncesijama: Lijenim ministrima i načelnicima kazne

Kaos s koncesijama: Lijenim ministrima i načelnicima kazne
1

Lani su koncesionari koji eksploatiraju javno dobro ostali dužni 170 mil. kn. Zato se predlažu izmjene zakona kojima će se kažnjavati one koji ne naplaćuju koncesije

VIDEO

Čak i kada dobiju upozorenje Ministarstva financija, davatelji koncesije ne poduzimaju ništa da plate dug.

Ta rečenica iz izvješća Državne revizije za prošlu godinu pokazuje kako se gospodari javnim dobrom u Hrvatskoj. Država i lokalna uprava daju privatnim tvrtkama na korištenje pomorska dobra, šume, crpljenje vode, marine, kamenolome, plaže... Poduzetnici ih koriste i zarađuju, ali očito su neki zaštićeni iako ne plaćaju ni minimalne naknade državi.

U Ministarstvu financija Borisa Lalovca nakon izvješća revizije upalilo se crveno svjetlo. I upravo su u javnu raspravu pustili izmjene zakona koji će drastično kažnjavati one koji ne naplaćuju koncesije. U ministarstvu su nam potvrdili da će s pet do 75.000 kuna biti kažnjeni oni koji ne naplaćuju koncesije, ne vode brigu o dugu, ne pišu izvješća Ministarstvu. Prevedeno, ministar ili osoba u Ministarstvu koja je potpisala odluku o koncesiji, kao i gradonačelnik ili općinski načelnik, morat će voditi brigu o naplati.

- Vjerujemo da ćemo ih tako natjerati da nakon što daju koncesiju, brinu se i da se ona provodi i da koncesionar uredno plaća - potvrdio nam je izvor iz Ministarstva financija.

Ipak, ne otkrivaju koje su to tvrtke najviše dužne. Iako one koriste javno dobro, pravdaju se službenom tajnom i nepotpunim podacima. Sadašnji registar koncesija je manjkav, a pravila su takva da se preko njega ne mogu vidjeti najveći dužnici.

I koncesionarima su povećane kazne novim prijedlogom, a inspektori će moći na mjesta događaja zapečatiti one koji budu kršili zakon.

Savršeno za lovce u mutnom: Ne zna lijeva što radi desna ruka

Državna revizija našla je niz zamjerki oko koncesija koje očito mnogi koriste. Ministarstva, agencije i gradovi ne dostavljaju redovno podatke, podaci o prikupljenom novcu se razlikuju, nema jedinstvenog registra koncesija, kazne su rijetke..     

Hajdaš neslavni rekorder

34,953.959 kuna - Najviše milijuna nije naplatilo ministarstvo Siniše Hajdaša Dončića pa njima prvima prijete kazne po novom zakonu.     

I Vrdoljak izvrdava obaveze

32,525.500 kuna - Ministarstvo gospodarstva Ivana Vrdoljaka drži drugo neslavno mjesto nenaplate koncesije za kamen, naftu, vodu...     

Zemlja državna, profit moj

39,804.149 kuna - Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za poljoprivredu zajedno su skupili dug za šume, poljoprivrednu zemlju, lovišta...     

Povisili naknade za koncesije

824,382.386 kuna - Od 9273 aktivne koncesije lani je državni proračun uprihodio taj iznos i zbog povišenja naknada.

Nove, povećane kazne

1,000.000 kuna - Iznos je kazne za ministarstvo, grad, općinu, županiju ili neku državnu agenciju ako ne vodi računa o naplati i ugovoru

Lupanje po džepu odgovornih 

75.000 kuna - Maksimalna kazna za osobu koja je potpisala koncesiju, a onda koncesionaru gleda kroz prste i ne naplaćuje je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.