Obavijesti

News

Komentari 142

Manjinci ipak glasali protiv Zakona o popisu stanovništva

Manjinci ipak glasali protiv Zakona o popisu stanovništva
1

Nakon što je zagrebački HDZ srušio GUP u Skupštini, u Saboru taj tjedan nije bilo glasovanja. Nakon tjedan dana došlo je do potresa zbog manjinaca pa je opet odgođeno, a danas manjinici nisu podržali većinu

VIDEO

Nakon što je predsjednik Sabora prošlog tjedna odgodio glasovanje o Zakonu o popisu stanovništva, kojeg zastupnici nacionalnih manjina, a koji su dio vladajuće većine, nisu htjeli podržati jer im je HDZ odbio amandmane, koalicijski partneri ovog petka uoči samog glasanja imali su sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima.

Manjinci su, naime, na ovaj Zakon podnijeli amandmane kojim su tražili da prilikom popisa stanovništa u područjima gdje prevladavaju nacionalne manjine i popisivači budu iz redova tih manjina. Osim toga, tražili su i zamjenu sintagme ‘materinski jezik‘ u ‘materinski jezici‘ što je praksa u nekim europskim državama kojom se omogućava izjašnjavanje građana kao govornika više materinskih jezika.

HDZ im je to odbio, ali na jutrošnjem sastanku su od premijera Plenkovića, istaknuo je Vladimir Bilek, dobili garanciju da će se razgovarati s Državnim zavodom za statistiku te da će se kroz podzakonski akt utvrditi način popisivanja koje će se provoditi na proljeće iduće godine. Što se tiče zamjene sintagme u 'materinski jezici', od toga će odustati.

Zakon je u Saboru izglasan sa 72 glasa, četiri suzdržana te 24 protiv, a među protivnicima je ipak bilo i svih osam manjinaca iz Kluba zastupnika pet nacionalnih manjina. Prisutni Bandićevi zastupnici glasali su za Zakon. 

Manjinci su sve ostale zakone podržali. 

Saborski zastupnici sa 103 glasa za, jednim suzdržanim i dva protiv su razriješili Dražena Jelenića s funkcije glavnog državnog odvjetnika. Jelenić je, podsjetimo, ostavku sam ponudio nakon pritiska premijera zbog masonske afere.

Protiv njegova razrješenja glasali su HDZ-ov Lovro Kušćević, bivši ministar uprave, protiv kojeg USKOK vodi istragu zbog muljanja s imovinom i prenamjene zemljišta dok je bio načelnik općine Nerežiće te Ivan Pernar, dok je SDP-ov Joško Klisović bio suzdržan.

Prije samog glasanja o Zakonu o popisu stanovništva u sabornici je nastao raspašoj. Čelnik Suverenista, Hrvoje Zekanović, pozvao je oporbu da ne sudjeluje na glasanju. 

- Pozivam oporbu da ne sudjeluje u ovom igrokazu, da vidimo hoće li ova hrvatsko-srpska trgovačka koalicija opstati - poručio je.

Nastao je kaos, galama i metež, zastupnici su prozvali jedni druge i dobacivali si iz klupa pa su 'pljuštale' i opomene od predsjedavajućeg Gordana Jandrokovića. Mostov Božov Petrov dobio ih je čak dvije pa mu je oduzeta riječ, a Jandroković ih je podijelio i Miri Bulju, Nikoli Grmoji, kao i Vesni Pusić, Ivanu Pernaru, Furiju Radinu, Arsenu Bauku te Zekanoviću. 

- Sada određeni zastupnici na ovom zakonu traže određena prava za svoje manjine koje, usput rečeno, nema u njihovim matičnim zemljama. Oni traže više od jednog materinjeg jezika, a ja vidim tu licemjerje i farizejstvo. 3. veljače, kolega Pupovac, Narodna skupština Republike Srbije donijela je zakon u kojem nema tih prava. Kolega Pupovac, kolega Radin, ako ne vjerujete Vladi čiji ste vi partneri, onda vi lijepo dostavite svoj popis stanovništva da ga oni ugrade - poručio je Petrov pa se posebno obrušio na Milorada Pupovca, čelnika SDSS-a i srpske nacionalne manjine.

- Kolega Pupovac, da vam je stalo do svoje srpske manjine u Hrvatskoj, onda biste lobirali za prava Hrvata u Srbiji i da tamo Hrvati uživaju prava koje vi tražite za svoju srpsku manjinu - rekao je. 

Bulj se, pak, okomio na Furija Radina, predstavnika talijanske nacionalne manjine i potpredsjednika Sabora, zbog 'dobacivanja i vrijeđanja Petrova iz klupe' te ga nazvao licemjerom.

Grmoja se porječkao s Vesnom Pusić pa ih je Jandroković morao smirivati i utišavati. Javio se i Radin koji je prozvao Petrova da govori neistine, a onda je galamio i Zekanović na HDZ-ovog Branka Bačića. 

- Ovo je cirkus - rekao je Jandroković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"