Obavijesti

News

Komentari 71

Kaos zbog bure: Čupala stabla, prevrnula je kamione, kućice...

Kaos zbog bure: Čupala stabla, prevrnula je kamione, kućice...
1

Olujna, a ponegdje na mahove i orkanska bura napravila je veliku štetu. Prevrnula je šleper, kamion, 'letjele' su adventske kućice, štandovi, crijepovi s kuća, srušila je ograde...

VIDEO

Olujni, a ponegdje i orkanski naleti bure napravili su veliku štetu posljednjih dana u Dalmaciji.

Na Rabu bura čupala stabla s korijenjem

Tako su na otoku Rabu lokalni vatrogasci imali su pune ruke posla. Među ostalim, u utorak navečer zapalio se i puknuo dimnjak na Područnoj školi u Mundanijama, vatra je djelomično zahvatila međukatnu konstrukciju i dio krovišta, a u srijedu ujutro je pod kontrolu stavljen i požar na obiteljskoj kući u Banjolu, na kojoj se također zapalio dimnjak, javlja Rab Danas. 

U srijedu ujutro bura se svom silinom obrušila na gradsku jezgru, te je potpuno razrušila i uokolo razbacala adventske kućice na Trgu Municipium Arba, pa su vatrogasci skupa s djelatnicima Dundova, po čitavom trgu skupljali njihove dijelove nastojeći ih staviti sve na jedno mjesto i osigurati od daljnjeg uništavanja. Stradali su i štandovi božićno-novogodišnjeg sajma, a nešto dalje na ulici se našao i srušeni dimnjak.  

O kakvoj se snazi vjetra radi najbolje govori prizor u Palitu, gdje je na bok bacila i transportni kamion

Uklonjen je i limeni krov koji je odletio među stambene zgrade u Palitu, a slična je intervencija zbog krova na cesti uslijedila i na Petracima kod Vile Petrac i Beach bara na Trećoj Padovi. Stradale su i kućice u autokampu Padova III po kojima su padali trupci i grane borova što ih je bura čupala iz zemlje skupa s korijenjem.

Srušena je i ograda uzduž nogometnog igrališta "Blato", u dvorištu Osnovne škole pao je bor, a u luci je snimljena i potopljena barka. 

U Palitu je palo stablo na električne instalacijama iščupavši žice pa su vatrogasci tamo intervenirali skupa s ekipom HEP-a, na Plaju su također popadala stabla. Stradao je i krov Grand Hotela Imperial koji je u jednom dijelu potpuno ogoljen. 

Tijekom srijede prijepodneva, zbog orkanske bure koja nosi crjepove s krova, u rapski se Dom zdravlja ulazilo preko službenog evakuacijskog izlaza (požarnog stubišta). 

Bura prevrnula kamion kod Obrovca: Vozač ostao zarobljen

U srijedu oko 16.30 sati prevrnuo se kamion na cesti DC 27, između Gračaca i Obrovca ispred tunela Prezid. Jaki udar bure "okrenuo" ga je na bok s obrovačke strane starog tunela na velebitskim serpentinama. Ubrzo su stigli policajci, djelatnici Hitne pomoći i vatrogasci iz Gračaca.  

- Vozač (61) je ostao zarobljen jer nije mogao otvoriti vrata budući da se šleper nikšićke registracije prevrnuo bočno. Uz to je bio vezan, a bura je silovito puhala pa su vatrogasci razbili vjetrobransko staklo i izvukli vozača kroz  "šofer šajbu". Nije bio ozlijeđen - rekao nam je zapovjednik gračačkog JVP-a Željko Tulumović.  Doznajemo kako kamion te kategorije nije imao zabranu vožnje na toj cesti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Bura pokazuje zube: Nalet vjetra prevrnuo kamion iznad Obrovca Reporter: Rozeta Bogeljić

Posted by 24sata on 19. siječnja 2017

Sav promet velebitskom cestom bio je u prekidu do 18 sati, kada je teretnjak pomaknut u stranu kako bi se moglo voziti prometnicom. Ta cesta se koristi kao zaobilaznica kada bura zatvori promet na autocesti kod  Svetog Roka i Maslenice.

Bura i snijeg 'zarobili' kamione na A1

kamioni

Na odmorištu Vukova Gorica na autocesti A1 već dva dana deseci kamiona stoje zarobljeni i čekaju da se otvore autoceste prema moru, koje su zatvorene zbog loših vremenskih prilika.

Potopljena teglenica i barke u bakarskom zaljevu

mauna mauna

Olujna bura potopila je teglenicu i barke u bakarskom zaljevu pred mjestom Bakarac.

Neke su ceste i dalje zatvorene

Kako javlja HAK, snijeg otežava promet povremeno i mjestimice u Lici i Gorskom kotaru, a zbog niskih temperatura moguća je poledica. 

U petak od 11.33 sati za sve skupine vozila otvorena je dionica državne ceste DC1 Karlovac-Knin-Split, ukinuti su zimski uvjeti.

Za sve skupine vozila otvorena je i dionica autoceste A1 između čvorova Bosiljevo 2 i Sveti Rok. Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, i obrnuto, za sve skupine vozila moguće je voziti i autocestom A1 do čvora Sveti Rok te dalje državnim cestama od Gračaca prema Kninu i Splitu (DC1) ili od Gračaca prema Obrovcu (osim za kamione s prikolicama i tegljače s polu-prikolicama na ovoj cesti).

Od 10.40 sati samo za osobna vozila u oba smjera, otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica. Autocesta A6 je sada otvorena za osobna vozila u punoj dužini.

Iz smjera Rijeke prema Zagrebu te obrnuto za sve skupine vozila moguće je voziti od Rijeke do Delnica starom cestom kroz Gorski kotar (DC3) i dalje autocestom A6 Rijeka-Zagreb od Delnica do Zagreba. Na čvoru Delnice (A6) iz smjera Zagreba prema Rijeci kolona vozila je duga oko 5 km. Na staroj cesti kroz Gorski kotar (DC3) između Kikovice i Delnica česti su zastoji, zbog većeg broja i teretnih vozila koja prometuju navedenom cestom.

Za sav promet, zbog orkanskog vjetra i snježnih zapuha zatvoreni su:

- A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,
- A7 između čvorova Sveti Kuzam i Šmrika,
- Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene,
- DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Slijedi li napokon smirivanje vremena?

Prema prognozi DHMZ-a, u petak se očekuje djelomice ili pretežno sunčano. Još u prvom dijelu dana u gorskim će krajevima biti više oblaka, a moguć je i slab snijeg. U unutrašnjosti mjestimice moguća magla, osobito na istoku. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu umjerena bura, na sjevernom dijelu još ponegdje i jaka, u početku s olujnim udarima.Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od -14 do -8, na Jadranu od 0 do 5, a najviša dnevna od -6 do 0 u unutrašnjosti te od 5 do 11 °C na obali i otocima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca