Obavijesti

News

Komentari 200

Kaosu na granici nema kraja...: 'Mi moramo poštovati uredbu'

Kaosu na granici nema kraja...: 'Mi moramo poštovati uredbu'
2

Novu schengensku uredbu je potrebno poštovati i primjenjivati. Ili će Slovenija braniti schengensku granicu ili nas više neće biti u Schengenu, poručio je slovenski premijer Miro Cerar

VIDEO

Slovenski premijer Miro Cerar potvrdio je u četvrtak da je u stalnoj komunikaciji s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog zastoja na granici s Hrvatskom koje je izazvala nova schengenska uredba, ali je naglasio da Slovenija tu uredbu i striktne predviđene kontrole mora poštovati ako želi ostati u schengenskom području.

- Uza sve mjere koje poduzimamo kako bi se ublažile kontrole i smanjili zastoji na granici, uredbu je potrebno poštovati i primjenjivati. Ili će Slovenija braniti schengensku granicu ili nas više neće biti u Schengenu - kazao je Cerar u izjavi za javnost koju je medijima poslao njegov kabinet, dodavši da će se tako morati ponašati i Hrvatska kad uđe u Schengenski prostor slobodnog kretanja bez granica.

Cerar je potvrdio da je i danas razgovarao s hrvatskim premijerom te dodao da je s njim u stalnoj komunikaciji otkako su se pojavili problemi na granici izazvani uredbom, ali isto tako da komunicira i s Europskom komisijom koja traži da se uredba poštuje.

- Slovenija se aktivno angažirala za maksimalnu protočnost na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom, ali tako da se u isto vrijeme osigura sigurnost državljana Republike Slovenije i cijelog schengenskog prostora - naglasio je Cerar, izražavajući uvjerenost da bi u suprotnom slučaju Slovenija u okviru preustrojavanja EU-a ispala iz Schengena pa bi se jače kontrole vodile na njenim granicama sa Italijom i Austrijom. 

Slovenija intenzivno surađuje i s Hrvatskom i s Europskom komisijom, ustvrdio je Cerar u izjavi, dodavši da zahvaljuje slovenskoj policiji što se maksimalno trude na osiguravanju protočnosti i sigurnosti na graničnim prijelazima. 

'Neka se Hrvatska obrati svim članicama Europske unije'

- Isto postupanje očekujemo i od drugih država. Bilo kakvo prebacivanje krivice na jednu ili drugu državu jamačno ne bi doprinijelo produktivnom i djelotvornom rješavanju teškoća na granici. Ako Hrvatska želi promijeniti aktualnu schengensku uredbu, onda bi se trebala obratiti svim članicama Europske unije. Do tada će Slovenija kao zaštitnica schengenske granice učiniti sve da se uredba poštuje, naravno uz uporabu svih dopuštenih mjera ublažavanja granične kontrole - naveo je Cerar u pisanoj izjavi.

MUP: Bit će samo ciljane granične kontrole, ali su gužve moguće 

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je u četvrtak da na unutarnjim granicama Europske unije, odnosno sa Slovenijom i Mađarskom, provodi samo ciljanu graničnu kontrolu čime bi se trebao ubrzati prelazak granica. 

- Granična policija Republike Hrvatske na graničnim prijelazima s Mađarskom tijekom obavljanja granične kontrole, temeljem zajednički izrađenih analiza rizika na razini graničnih prijelaza, provodi ciljane provjere što bi trebalo osigurati protočnost prometa preko graničnih prijelaza bez značajnih čekanja. Na svim graničnim prijelazima s Republikom Slovenijom granična policija Republike Hrvatske provodi ciljane provjere putnika, koji prometuju preko graničnih prijelaza uz odgovornu istovremenu primjenu profiliranja putnika na način predviđen Uredbom i analizom rizika - izvijestio je MUP. 

No, navode da "usprkos provođenju svih predviđenih mjera i radnji za bolju protočnost prometa preko graničnih prijelaza, postoji mogućnost da će doći do gužvi, prvenstveno zbog povećanog prometa putnika tijekom predstojećih uskršnjih blagdana"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 200
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.