Obavijesti

News

Komentari 510

Karamarko je od doline suza brzo prešao na brda i doline

Karamarko je od doline suza brzo prešao na brda i doline
3

Karamarko obećava rast BDP-a za 5% do 2019., povlačenje pet milijardi eura iz europskih fondova do iste godine, otvaranje sto tisuća novih radnih mjesta...

VIDEO

Tomislav Karamarko obećava petpostotni rast BDP-a do 2019. godine, povlačenje pet milijardi eura iz europskih fondova do iste godine, otvaranje sto tisuća novih radnih mjesta...

Tko zna je li do predstavljanja dugo skrivanoga gospodarskog programa došlo zato što je Milanović domoljubnim mahnitanjem posve istjerao HDZ s njihova terena ili po nekom unaprijed utvrđenom planu, no stranka će ga ipak predstaviti nekoliko dana prije službene objave datuma izbora. Iz dosad poznatih detalja vidljivo je da je riječ o katalogu lijepih želja koje bi mogao potpisati svaki građanin. Ili, kako se nada Karamarko, većina. 

HDZ nudi i pet postotno povećanje mirovina, skraćivanje čekanja na građevinske dozvole na pet dana, jamče da će svi odgovori na upite građana i novinara iz javne uprave stizati u roku od pet dana. Tvrde, nadalje, da će rodiljne naknade povećati za pet posto, dok će PDV na dječju hranu smanjiti na pet posto. Ima toga još i sve je u znaku petice, kao odlične ocjene, simbola izvrsnosti. Plan sadrži pet cjelina - gospodarstvo i zapošljavanje, zdravstvo i socijalu, pravnu stabilnost, demografiju, obrazovanje i znanost, a tu je i ocjena “plus”, domoljublje.

HDZ nudi i plan navodnjavanja poljoprivrednih površina, kao i osmišljavanje novog koncepta poljoprivrede. Očito je da je poljoprivreda jedan od najvećih neiskorištenih hrvatskih resursa kojega se može razvijati do neslućenih razmjera. HDZ se zadržao na obećanju o kreiranju 45.000 novih radnih mjesta u poljoprivredi i šumarstvu, dok bi razvoj industrija generirao još 25.000 radnih mjesta. Tu je i zamisao dodatne “internetizacije” zemlje te promoviranje novih malih tvrtki, popularno zvanih start-upovi.

Program je u nekom smislu iznenađujući. Tomislav Karamarko u javnim je nastupima nekoliko puta spominjao “dolinu suza” - dakle, štednju, smanjenje javne potrošnje i sl. - ali je sad umjesto doline suza počeo obećavati brda i doline. Za dublju ocjenu programa treba sačekati više detalja jer bi ovakav popis želja mogao sastaviti svatko tko zna pisati - netko bi rekao rast od pet posto, drugi bi dodao: “A zašto ne šest”. No nije pitanje koliko, nego - kako?

Obećali su prugu Rijeka - Zagreb

Prvih godinu dana mandata obećavali su nizinsku prugu od Rijeke do Zagreba. Vremenom su posve zaboravili na to obećanje i danas ga više ne spominju.

I oni su obećali rast od 5 posto

Zoran Milanović je obećao rast BDP-a u zadnjoj godini mandata, dakle 2015., od pet posto. Cijelo vrijeme imali su pad, a ove će godine imati nepoznati rast.

Obećali su tri plaće u plusu

SDP je u Planu 21 obećao da ćemo svi biti tri plaće u plusu, dok će državni proračun biti u minusu od tri posto. To obećanje nije održano pa je deficit 5,7 posto.

I još hrpa lijepih želja za kraj

Rast zaposlenosti, pad nezaposlenosti, oživljavanje ruralne unutrašnjosti, smanjenje vanjskog duga, održavanje kreditnog rejtinga, sve je to bilo u Planu 21.

Patrik Macek/PIXSELL

Rast, razvoj, razmnožavanje

U planu HDZ-a ‘5+Hrvatska’,  na 200-tinjak stranica, obećava razvoj industrije, poljoprivrede, navodnjavanje, oživljavanje ruralne unutrašnjosti, gorske Hrvatske i otoka, snažna demografska politika i domoljublje. Sve su to obećavale i ostale stranke.

Sander je potpisom jamčio za obećenja

Ivo Sanader je u jamstvenoj kartici 2003. godine obećao smanjenje poreza, snažan gospodarski rast, rast zaposlenosti, rast standarda te članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

Tomislav Miletić/24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 510
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.