Obavijesti

News

Komentari 8

Kardinal Bozanić obišao župe koje su nastradale u potresu...

Kardinal Bozanić obišao župe koje su nastradale u potresu...
1

Župnici i župni upravitelji župa stradalih u potresu iznijeli su izvješća o broju oštećenih obiteljskih i sakralnih objekata te razmjerima šteta kao i trenutačnim potrebama...

VIDEO

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u ponedjeljak se susreo sa župnicima i župnim upraviteljima župa u kojima su u nedavnom potresu stradali obiteljski domovi i sakralni objekti, a predstavnici Caritasa izvijestili su o pruženoj pomoći.

Susret je održan u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, sestra Jelena Lončar izvijestila je o aktivnostima zagrebačkog Caritasa u župama koje su najviše stradale u potresu te o pružanju pomoći u vrijeme najjače ugroze od bolesti COVID-19.

- Obišli smo župe koje su najviše stradale, razgovarali sa župnicima i voditeljima župnih Caritasa te volonterima kako bismo dobili uvid u stanje na terenu i mogli brzo reagirati glede dostave pomoći - dodala je.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije je odmah nakon potresa pružio prvu pomoć stradalim obiteljima u vidu prehrambenih proizvoda te organizacije smještaja.

Potom je Caritas pristupio prikupljanju informacija o obiteljima kojima je najpotrebnija pomoć u obnovi obiteljskog doma. 

- Dostavljeni su nam prijedlozi s terena, a postavljeni su i kriteriji po kojima će se postupati: obitelji s više djece, obitelji koje imaju djecu s teškoćama u razvoju, jednoroditeljske obitelji te samci - rekla je Ravnateljica Caritasa.

Vlada plaća stanarinu: 'Što se prije prijavite, prije ćete dobiti'
Vlada plaća stanarinu: 'Što se prije prijavite, prije ćete dobiti'

Osvrnula se i na rad Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u vrijeme pandemije istaknuvši da je u župama preko mreže župnih Caritasa od početka krize podijeljeno ukupno 31 tona prehrambenih i higijenskih proizvoda.

- Ta je pomoć raspodijeljena na 1.420 obitelji o kojima skrbe naši župni Caritasi - rekla je s. Jelena, zahvalivši volonterima i darivateljima na angažmanu.

U razdoblju od 30. ožujka do 13. svibnja, korisnicima pučke kuhinje podijeljeno je 19.318 obroka.

Župnici i župni upravitelji župa stradalih u potresu iznijeli su izvješća o broju oštećenih obiteljskih i sakralnih objekata te razmjerima šteta kao i trenutačnim potrebama. Razgovaralo se i o mogućnosti daljnje pomoći stradalima te sanacije objekata, naveli su iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Kardinal Bozanić zahvalio je svi okupljenima na uloženim naporima i žrtvama u ovim izazovnim vremenima koja su nas pogodila, a posebno Zagrebačku nadbiskupiju u potresu i njegovim posljedicama, ističući važnost molitvene blizine i solidarnosti s onima koji trpe, dodaje se u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici
GODINU DANA POSLIJE

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici

Plus+ U vrijeme potresa koji je 22. ožujka prošle godine u 6:26 minuta zatresao Zagreb ovi su mališani bili na odjelu intenzivne skrbi u Petrovoj bolnici. Evo ih danas, zdravi i veseli podsjećaju da je život čudo

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu
NINJA KROVNJAČE

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu

Volonterke i volonteri u Hrvatskoj su pokazali da kada je najgore oni prvi priskaču u pomoć ne pitajući hoće li im se to ikada ikako vratiti. Takve su i ove dame koje su nakon potresa sanirale dimnjake i krovove grada
Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa
PRATITE UŽIVO

Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa

Mnogi ljudi ostali su bez krova nad glavom nakon jakog potresa koji je u 6:24 prije točno godinu dana pogodio Zagreb. Naši će se reporteri tijekom dana javljati s brojnih lokacija, a za 24sata će pričati i brojni gosti