Obavijesti

News

Komentari 36

Kardinal Puljić: Božić je poticaj za jačanje vjere i širenje dobra

Kardinal Puljić: Božić je poticaj za jačanje vjere i širenje dobra
1

Mostarsko - duvanjski biskup Ratko Perić pozvao je na misi polnoćki vjernike da slijede primjer novorođenog Božića, dok je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio da samo dijalog liječi stare rane

VIDEO

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozvao je u ponedjeljak vjernike da blagdan Božića dožive kao poticaj za širenje dobra i potporu svima koji trpe i žive u oskudici. Predvodeći po tradiciji misu polnoćku u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova, kardinal Puljić je u svojoj propovjedi kazao kako je temelj božićnog okupljanja slaviti Božje svjetlo koje daje nadu u večni život i oslobođenje od grijeha.

U božićnom misnom slavlju u prepunoj sarajevskoj prvostolnici sudjelovali su apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini Luigi Pezzuto te mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koje je kardinal Puljić posebno pozdravio. Sve vjernike je pozvao da nadu i smisao života potraže "očima duše" kroz spoznaju pravih poruka božjeg otajstva.

- Moramo imati otvoreno srce za poruku Božje radosti kako bi nas prosvijetlila i obasjala, rekao je Puljić dodajući kako je važno ne klonuti duhom nego shvatiti da je Bog blizu.

Vrhbosanski nadbiskup podsjetio je kako je suvremeni svijet ispunjen nemirima i sukobima prouzročenim političkim intrigama koji unose zebnju u srca, navodeći kao primjer sadašnje sukobe u Isusovoj zemlji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Istinski vjernici u takvom okruženju trebali bi njegovati duh zajedništva, što znači vratiti se samima sebi, približiti se Bogu, a na taj način i drugim ljudima, poručio je Puljić.

Istaknuo je kako se nitko ne treba osjetiti odbačenim jer Bog svakoga čovjeka prihvaća i voli i obasjava ga svjetlom smisla života.

- Neka Isusovo porođenje ispuni srca radošću vjere, posebice onih koji trpe, kazao je kardinal Puljić.

Mostarsko - duvanjski biskup Ratko Perić pozvao je na misi polnoćki vjernike da slijede primjer novorođenog Božića, te se odupru "novovjekovnim Herodima koji uništavaju živote".

Govoreći o vremenu kada se Isus rodio u Betlehemu, biskup Perić je u prepunoj mostarskoj prvostolnici Marije Majke Crkve istaknuo kako su brojni Betlehemčani bili negostoljubivi prema Svetoj obitelji, dok je kralj Herod pokušao zaštiti svoje prijestolje od novoga kralja provodeći pokolj male djece. Na sličan način, kaže, to se događa i danas.

- Svatko od nas ima nezahvalne Betlehemčane, jesmo li mi drugima Betlehemčani? Svatko od nas ima Herode koji ubijaju život, koji pobace, ostavljaju djecu pred sirotištima ili pak glasuju u parlamentu za eutanaziju, rekao je biskup u propovijedi.

Također je vjernicima ukazao na druge brojne pošasti današnjice koje uništavaju osobe i obitelji, poput nemorala, droge i alkohola. Pozvao je vjernike da slijede put Isusa Krista i poraze grijehe. 

- Vrijediš onoliko koliko poraziš grijehe. Isus je pobijedio svaki grijeh, pa i samu smrt. Obećao je to i nama, ako budemo imali ljubavi, vjere i nade, istaknuo je Perić.

Ratko Perić

Mise polnoćke održane su i u drugim mostarskim župama, a u Crkvi sv. Petra i Pavla misno slavlje polnoćke predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Miljenko Šteko.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio je u razgovoru za Večernje novosti da samo dijalog liječi rane iz prošlosti, a slučaj kardinala Alojzija Stepinca prilika je za vođenje temeljnog dijaloga i veoma je važan za bolje razumijevanje Istoka i Zapada i dviju crkvi.

Hočevar u intervjuju, koji u ponedjeljak prenosi Tanjug, ukazuje da se prečesto zaboravlja zajednička tisućljetna povijest pravoslavaca i katolika.

- Svi događaji iz prethodnog stoljeća, uključujući i ulogu Stepinca, zapravo su veliki poziv da ne zaboravljamo prošlost, rekao je.

- Ne smijemo zaboraviti da su razlike u vjeri između pravoslavlja i katoličanstva minimalne. Moramo svi shvatiti da su nam sličnosti neusporedivo veće nego razlike, naglašava Hočevar.

Građanima Srbije, katoličkim, pravoslavnim i svim ostalim vjernicima, potreban je dubok i svestran dijalog, oni moraju svi zajedno preuzeti odgovornost za izbor najboljih puteva za budućnost.

- Potreban nam je zato otvoreniji razgovor između društava i svih vjerskih zajednica, kao i između države i crkava. Tako ćemo moći pomoći jedni drugima, od čega bi veliku korist svakako imala i država Srbija, kaže Hočevar.

Papa Franjo vrlo je dobro pokazao da je okrenut elementarnim istinama i da ga skorija prošlost ne uznemirava toliko da bi izgubio svijest o sveobuhvatnosti povijesti.

- Njoj ne smijemo pridati preveliki značaj, jer ćemo tako izgubiti temeljne vrijednosti o zajedništvu, upozorava beogradski nadbiskup i poručuje:

- Stajalište Svete stolice o neovisnosti Kosova je "plod našeg stalnog dijaloga". Očekujem dublje razgovore između Katoličke crkve, Srbije i Vatikana.

Među rezultatima Beogradske nadbiskupije tijekom protekle godine izdvaja inicijativu za proglašenje "Godine zajedništva", podsjećajući da se dogodine navršava stogodišnjica završetka Prvog svjetskog rata, koji je "nanio veliko zlo srpskom narodu".

- Još treba liječiti te rane. Iduće godine zato ćemo ugostiti biskupe iz Austrije, kako bismo ojačali širi regionalni dijalog, najavio je Hočevar.

Beogradska nadbiskupija pokušala je 800-godišnjicu krunidbe Stefana Prvovjenčanog papinskom krunom predstaviti kao izuzetnu šansu Srbije da dokaže svoju jedinstvenu ulogu u europskoj povijesti.

- U našoj povijesti mnogo je zajedničkog bogatstva, koje može pomoći bržem ulasku Srbije u Europsku uniju, kojoj je potrebna ta vrsta iskustva, istaknuo je Hočevar.

U Srbiji se nacionalne manjine, kaže, osjećaju kao da su zaista u svojoj zemlji i daju joj veliki doprinos.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a