News

Komentari 57

Kaštel Lukšić: Sedam učiteljica bez potvrda upalo u učionice, podršku im dao i svećenik

Kaštel Lukšić: Sedam učiteljica bez potvrda upalo u učionice, podršku im dao i svećenik

Ravnateljica: Nismo im mogli ništa, obavijestili smo Ministarstvo. Pobunjene nastavnice podržali lokalni političari HSP-a, Mosta i Domovinskog pokreta. Kolege ih osuđuju i poručuju: Držite se propisa

Iako je u većini škola dan prošao bez incidenata, u nekoliko su ih zabilježeni prosvjedi i protivljenje zaposlenika uvedenim mjerama. U većini slučajeva radilo se o unaprijed organiziranoj "pobuni", a posebno je neugodno bilo u OŠ "Ostrog" u Kaštel Lukšiću.

Tamo je sedam učiteljica, kako piše Slobodna Dalmacija, bez Covid-potvrda ili negativnog testa na koronu, nasilno upalo u školu, a potom i u učionice, te održalo satove. Sve se to odvijalo i pred očima učenika, a kako je v.d. ravnatelja škole Ivančica Grubišić kazala HRT-u, uprava škole nije mogla učiniti ništa, ali su sve prijavili nadležnom Ministarstvu.

Slobodna Dalmacija piše kako su cijelu tu "akciju" učiteljica podržali, a vjerojatno i potaknuli lokalni političari iz HSP-a i Domovinskog pokreta, a podršku su im na licu mjesta dali i lokalni svećenik, te nekoliko roditelja. Kako izvještava portal kaštela.org, našao se tu i MOST-ovac Bruno Petrušić, koji je zvao policiju nakon što dio učiteljica nije pušten u školu. Njihove kolege mahom su osudile ponašanje učiteljica, a v. d. ravnatelja Grubišić istaknula kako je najvažnije misliti na dobrobit učenika. 

Upada u školu bez potrebnih dozvola bilo je i u još nekoliko škola, a tamo gdje nisu bili pušteni, "pobunjenici" su zvali policiju.

Da su nastavnici koji su se bunili i po drugim školama prvenstveno politički motivirani, kazala nam je i predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola. U većini slučajeva, što su nam potvrdili i u drugim sindikatima, radi se o prosvjetarima okupljenima oko novoosnovanog sindikata koji se naslanja na antivakserske i antimaskerske stavove. 

- U više od 97% osnovnih škola diljem Hrvatske sve je bilo u redu. Od oko 900 škola, u pet smo imali probleme, svugdje drugdje uspjeli smo kao ravnatelji spustiti tenzije i riješiti probleme hladne glave. Ni danas se nije trebalo ništa dogoditi, ovo nije odluka koju smo mi donijeli. Ako netko i nije imao test, dogovoreno je da ga donesu sutra. Medijacijom je riješena većina situacija, no bilo je onih koji se nisu htjeli ni testirati, koji su prosvjedovali i u organizaciji s roditeljima. Oni će morati donijeti odluke kako dalje. Ističem da nikome nije u interesu da se daju otkazi - kazala nam je Mirosavljević, dodajući kako su nastavnici koji su prosvjedovali isticali, primjerice, da to rade "zbog viših ciljeva", te da se "bore za svu djecu" koju "žele zaštititi od prisilnog cijepljenja" - kazala nam je Antonija Mirosavljević, ističući kako smatra da će se moći postići dogovor sa svima, te da su otkazi solucija nešto što nitko ne želi.

 

Najčitaniji članci