News

Komentari 0

Kavazović odbacio optužbe da huška na rat: Ja sam zadnji čovjek koji bio pozivao na sukob

Kavazović odbacio optužbe da huška na rat: Ja sam zadnji čovjek koji bio pozivao na sukob

U Kavazovićevu obranu stao je i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković koji je kazao kako ne vidi ništa ratnohuškačko u izjavama poglavara Islamske zajednice

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović odbacio je u ponedjeljak optužbe kako prijeti ratom koje su mu uputili političari iz reda bosanskih Srba te Hrvatski narodni sabor (HNS), a veleposlanstvo SAD-a u toj zemlji upozorilo je kako su političari u BiH ti koji zapravo ugrožavaju državu i mir.

Reisa Kavazovića kritizirali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nakon što je on proteklog vikenda u jednom intervjuu kazao kako je država BiH napadnuta te da se brani prije svega u tijelima njenih vlasti no ukoliko bi ti napori propali Bošnjaci moraju biti pripravni braniti zemlju i oružjem.

- Ja sam zadnji čovjek koji bi pozivao na sukob s bilo kim, a među prvima koji bi stao u obranu domovine- izjavio je naknadno Kavazović za portal "Dnevnog avaza", odgovarajući na optužbe kojima je bio izložen.

Pojasnio je kako je spornu izjavu dao prisjećajući se rata te je stoga istaknuo važnost državnih institucija uspoređujući sadašnje stanje s onim iz 1992. godine "kada se država od naoružanih razbojnika morala braniti i oružjem".

- Rekao sam da je danas mir i da institucije trebaju raditi svoj posao. Sve drugo su insinuacije, ali od onih koji su navikli nasrtati na muslimane podržavajući ratne zločince i ne očekujem ništa drugo. Hrabro ćemo se boriti za BiH i sve njene ljude. Nije nam to nikada bio problem. Znaju to oni koji su pošteni i koji vjeruju u ovu zemlju i njene ljude- izjavio je Kavazović.

U Kavazovićevu obranu stao je i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković koji je kazao kako ne vidi ništa ratnohuškačko u izjavama poglavara Islamske zajednice.

- Sve dok na našim prostorima postoje politike veličanja ratnih zločina i zločinaca koji su počinjeni nad našim narodom, Bošnjacima, mi ne smijemo izgubiti refleks da se opet branimo i obranimo- izjavio je Konaković.

Iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu objavili su posebnu izjavu u kojoj su naveli kako je razočaravajuće kada bilo koji vjerski lider ili političar spominje ili prijeti nasiljem kao načinom rješavanja problema u BiH, ali i da je reis Kavazović u pravu kada upozorava na to da su institucije BiH napadnute.

Istaknuli su kako te napade predvode osobe poput Dodika koje su najglasnije u kritiziranju Kavazovića, a pri tom čine sve da se BiH kao država uruši.

-.Ne treba čuditi da nakon bezbrojnih verbalnih i drugih napada Milorada Dodika na Bosnu i Hercegovinu neki njeni građani vjeruju da može doći vrijeme kada će je trebati braniti od njega- stoji u izjavi veleposlanstva SAD-a, uz poziv političarima u BiH da se "ne igraju mirom u zemlji po drugi put".

 

 

Najčitaniji članci