Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
98 komentara

'Kaznili su me zbog mog stava o reviziji ugovora s Vatikanom'

Zar je briga oko općeg dobra neprilično ponašanje? Gdje sam ja to prekršio crkveni nauk?, upitao se Grubišić koji je sat vremena obrazlagao svoje viđenje suspenzije

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
98 komentara

Don Ivan Grubišić "prespavao" je, razmislio i obratio se javnosti nakon što ga je prije deset dana suspendirao nadbiskup Marin Barišić. Don Ivan je točno sat vremena obrazlagao svoje viđenje kazne te zaključio kako iza svega po svemu sudeći stoje financijski interesi:

- Po mom mišljenju do svega ovoga došlo je zbog mojih stavova o revizija ugovora s Vatikanom. U tim ugovorima piše da može doći do revizije ako se promijeni stanje u jednoj od ugovornih strana. U Hrvatskoj se stanje očito promijenilo, država dalje ovako više ne može i političke privilegije moraju se ukinuti. Crkva od države godišnje dobiva 380 milijuna kuna, a narod kopa po kantama za smeće. Zgrade se oblažu oniksom, a ljudi su gladni. Ja to ne mogu prihvatiti - zaključio je don Ivan i nastavio:

- Ovu kaznu ne mogu prihvatiti zbog savjesti, ali i zbog činjenica. Prihvaćam biskupov autoritet i slažem se s crkvenim kanonom da svećenik ne smije osnivati političke stranke. Ali ja nisam član stranke već građanskog projekta Hrvatske akademske udruge, a ne želim ni u izvršnu vlast. Ne prihvaćam ni kritike oko nepriličnog ponašanja. Imam nadbiskupovo pismo iz lipnja prošle godine u kojem mi se zahvaljuje na 50 godina svećeničkog djelovanja i u kojem piše kako je u tih pedeset godina bilo puno toga dobrog. Pa u čemu je onda to moje neprilično ponašanje od lipnja do danas? Zar je briga oko općeg dobra neprilično ponašanje? Gdje sam ja to prekršio crkveni nauk? Pa crkva bi prva trebala podržati program moje građanske inicijative, jer je to program za narod. A narod je na mojoj strani, i to pokazuju sve ankete. A kako to? Pa je li crkva onda radi naroda ili radi vlasti - zapitao se don Ivan.

Rekao je i kako su ovom suspenzijom prekršene čak 23 ustavne odredbe Republike Hrvatske:

- Po ovoj suspenziji ispada da biskup određuje što je istina, a ne država. Ne može to tako! Iako već dugo ne nosim svećeničku odoru, zabranjuje mi odjeću. Zabranjuje mi i držanje mise, a misa je molitva. Pa nije ovo srednji vijek, ne može se mene tako napadati i podmetati mi i to nakon 50 godina služenja crkvi - obrazložio je Grubišić.

Don Ivan je rekao kako još uvijek ne prima crkvenu mirovinu:

- Nadbiskup mi je propisao mirovinu od tri tisuće kuna, ali su me kasnije tražili da im izdam potvrdu da nemam nikakvih dodatnih prihoda. Ja imam 12 godina radnog staža i na Zavodu za zapošljavanje sam otkupio još sedam i primam 1.700 kuna. Željeli su mi tada od te tri tisuće kuna odbiti taj iznos i isplaćivati samo 1.300 kuna, iako sam 50 godina uplaćivao u crkveni fond za mirovinu. Rekao sam im da ću radije prositi - zaključio je don Ivan Grubišić i najavio kako će uputiti priziv na suspenziju koju su mu izrekli.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message