News

Komentari 20

'Kažu da su izborili povećanje plaća od 12 posto?! To je laž!'

'Kažu da su izborili povećanje plaća od 12 posto?! To je laž!'

Ne samo da povećanja plaće nema, nego smo u minusu. Naime, ovo što je navodno povećanje zapravo je vraćanje uzetog iz 2009. godine, kaže Sanda Alić

Punih godinu i pol dana trajali su sindikalni pregovori s Ministarstvom zdravstva i Vladom, a potpisivanjem Dodatka II Kolektivnom ugovoru izgledalo je da je došlo do rješenja. No, to je zapravo bio tek okidač za najveći raskol među medicinskim sestrama u povijesti sestrinstva, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

S jedne strane je Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/tehničara, a s druge nezadovoljni okupljeni u Facebook grupi 'Medicinske sestre/tehničari zajedno'.

Njih gotovo 16 tisuća traži još veća prava i osnivaju svoj sindikat. No da bi Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno bio reprezentativan i mogao sudjelovati u pregovorima s Vladom, moraju imati minimalno šest tisuća članova, navodi dnevnik.

S druge strane, Hrvatski strukovni sindikat tvrdi:

- U ovoj godini smo izborili povećanje plaća od 12 posto, što je prema njihovim izračunima od 457 do 651 kunu više.

Sindikat u nastajanju ('medicinskih sestara/tehničara zajedno') odgovara:

- Nije istina. Ponizili ste vlastitu struku i dali nam sramotnih 45 kuna!.

Anica Prašnjak, predsjednica HSSMS-a, pojasnila je za Jutarnji list da su kao organizacija napravili sve što su mogli te da je sad riječ o ružnim, neosnovanim napadima.

Svjesna je da situacija nije idealna, ali smatra da su izvukli maksimalno koliko su mogli i tvrdi da su priče o 45 kuna povećanja netočne.

- Da, uvjeti nisu idealni, nedostaje medicinskih sestara i plaće nisu kakve bismo i mi htjeli da jesu, ali činjenica je da smo u ovoj godini plaće sestrama podigli za 12 posto, tvrdi Prašnjak. Udare na sindikaliste ocjenjuje nepoštenima, a za njih su odgovorni osobni interesi pojedinaca.

Sanda Alić, jedna od čelnica suprotne strane, spremno odgovara: Sve što kažu je laž!

- Ne samo da povećanja plaće nema, nego smo u minusu. Naime, ovo što je navodno povećanje zapravo je vraćanje uzetog iz 2009. godine. Tako da smo na nuli, odnosno u minusu jer su cijene svega što konzumiramo bitno drukčije nego prije deset godina - kaže Alić i dodaje kako je vrijeme da se to promijeni, donosi Jutarnji list.

Najčitaniji članci