Obavijesti

News

Komentari 12

Sinčić: Kujundžić mora fokus prebaciti s gladi za novcem

Sinčić: Kujundžić mora fokus prebaciti s gladi za  novcem
3

One zemlje koje slušaju svoje znanstvenike, one napreduju i uređuju svoje zdravstvene sustave. Ministar Kujundžić mora se fokusirati na samu ekonomiku zdravstvenog sustava, poručio je šef Živog zida

VIDEO

Članovi Živog zida, na čelu s predsjednikom stranke Ivanom Sinčićem, poručili su u petak ispred Ministarstva zdravstva kako resorni ministar Milan Kujundžić mora svoj fokus u zdravstvu prebaciti s prihoda na ekonomiku sustava.

- One zemlje koje slušaju svoje znanstvenike, one napreduju i uređuju svoje zdravstvene sustave. Ministar Kujundžić neće napraviti ništa, kao što ni dosada nije napravio, ako ne prebaci fokus s beskrajne gladi za novcem i povećanjem prihoda, na samu ekonomiku zdravstvenog sustava - poručio je Sinčić.

Zagreb: Konferencija za medije Živog zida o stanju u javnom zdravstvu

Istaknuo je kako država formira cijene lijekova na temelju usporednih cijena iz usporednih država, a one su Italija, Španjolska, Češka, Slovenija, Francuska.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tri od ovih pet zemalja su među deset najjačih ekonomija svijeta, imaju višestruko veće dohotke, a s njihovim cijenama i standardima naša je vlast odlučila uspoređivati cijene lijekova, onda su cijene u pravilu prevelike - objasnio je Sinčić.

Smatra da bi cijene bile drugačije i da bi se dobio prostor za uštede kad bismo se uspoređivali s Rumunjskom i Bugarskom.

Član Uprave Hrvatskog društva za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva Vatroslav Zovko rekao je kako je hrvatska država od nezavisnosti gospodar cijena lijekova i njenog tržišta te da je svaki ministar imao mehanizme potrebne za regulaciju cijena lijekova i njihovoj dostupnosti građanima.

- Ovdje postoji očigledno ignoriranje pokušaja da se utjecajem na kontrolu troškova unutar potrošnje lijekova u hrvatskom zdravstvu utječe na suzbijanje svih troškova liječenja u zdravstvu - naglasio je Zovko.

Zagreb: Konferencija za medije Živog zida o stanju u javnom zdravstvu

Prijedlog rješenja ponudila je profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Ivana Dražić Lutilsky koja smatra da se sustav mora mijenjati iznutra.

- Moj je prijedlog da se napravi dubinska reforma unutar bolnica i cijelog sustava, ali koja bi donijela značajne uštede upravo s aspekta organizacije ustanove - rekla je Lutilsky.

Dodala je da u bolnicama svi pričaju o prihodima te da nitko ne gleda troškove, pri čemu se ni ne zna koliko košta pojedina usluga ili operativni zahvat na pacijentu. Smatra da se to može promijeniti praćenjem i mjerenjem troškova u bolnicama i u samom sustavu zdravstva.

Na kraju konferencije poručili su kako traže očitovanje ministra Kujundžića i drugih u sustavu zdravstva o sličnim predloženim idejama, a ne žele da ih se sustavno ignorira i omalovažava ljude koji su ih predstavili.

Sinčić je naglasio kako će sve ideje predstaviti i u Saboru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu