Obavijesti

News

Komentari 1

Kenijci biraju predsjednika, ne vjeruju da će donijeti promjene

Kenijci biraju predsjednika, ne vjeruju da će donijeti promjene

Odinga i Ruto vode u utrci za nasljednika predsjednika Uhurua Kenyatte, koji odlazi s dužnosti koju je obnašao od travnja 2013. zbog ustavnih ograničenja mandata

VIDEO

Milijuni Kenijaca počeli su u utorak glasati za novog predsjednika gdje se glavna borba vodi između oporbenog veterana Raile Odinge i potpredsjednika Williama Rutoa.

Odinga i Ruto vode u utrci za nasljednika predsjednika Uhurua Kenyatte, koji odlazi s dužnosti koju je obnašao od travnja 2013. zbog ustavnih ograničenja mandata.

Mnogi građani koji očajnički trebaju pomoć zbog skoka cijena hrane i duboko ukorijenjene korupcije ne vjeruju da će sljedeća vlada donijeti promjenu.

Velik broj mladih nije se registrirao za glasanje, pokazuju podaci izbornih povjerenstava. Mnogi kažu da su frustrirani sve većom nejednakošću i ukorijenjenim političkim sustavom koji nadzire ista stara elita.

"Kako sada stoje stvari, troškovi života su stvarno porasli, pa smo skeptični hoće li itko tko bude izabran poboljšati stanje. Život je jako težak", rekao je Job Simiyu, vozač moto taksija.

Predsjednik Kenyatta odlazi s čela istočnoafričke gospodarske sile nakon što mu je istekao drugi mandat.

Mnogi izvana pozorno prate izbore. Kenija je stabilna država u nestabilnoj regiji, blizak zapadni saveznik u kojemu je smješteno regionalno sjedište Alphabeta, Vise i drugih međunarodnih grupa.

Ali u Keniji mnogi neće glasati na izborima za predsjednika, kao ni za parlament i lokalne vlasti koji se održavaju istodobno.

"Čini se da postoji sve veća apatija. Odaziv možda neće biti onoliki koliki bi trebao biti zbog razočaranosti", rekao je Macharia Munene, profesor međunarodnih odnosa na Američkom međunarodnom sveučilištu sa sjedištem u Nairobiju.

Kenyatta je donio infrastrukturni procvat - uglavnom financiran stranim zajmovima koje će otplaćivati njegovi nasljednici.

Jednom je rekao da ne može ništa učiniti da se uhvati u koštac s korupcijom, a globalni porast cijena hrane, goriva i gnojiva teško je pogodio Kenijce. Neki birači se pitaju hoće li njegov zamjenik moći ponuditi neka nova rješenja.

Tri od četiri predsjednika Kenije bili su pripadnici najveće etničke skupine Kikuyu . Ovaj put nema Kikuyu predsjedničkog kandidata, iako oba favorita imaju Kikuyu zamjenike.

Ruto pripada velikoj zajednici Kalenjin, a Odinga također velikoj etničkoj skupina Luo.

Ruto pokušava iskoristiti sve veći bijes među siromašnim Kenijcima i kaže da planira stvoriti fond za davanje zajmova za male tvrtke.

Odinga, koji se neuspješno natjecao na četiri prijašnja izbora, obećao je da će se uhvatiti u koštac s korupcijom i sklopiti mir s protivnicima nakon izbora.

Prema zadnje četiri ankete javnog mnijenja objavljene prošli tjedan, Odinga je vodio s razlikom od šest do osam postotnih bodova. Međutim Ruto ih je odbacio kao lažne ankete osmišljene da pokolebaju biračko tijelo.

Registrirano je 22,1 milijun birača. Privremeni rezultati počet će se objavljivati ​​u utorak navečer, no za službenu objavu trebat će više dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.