Obavijesti

News

Komentari 25

Kerry: Taj test je provokacija koja bi trebala imati posljedice

Kerry: Taj test je provokacija koja bi trebala imati posljedice
1

Prva analiza nije u skladu s tvrdnjama Sjeverne Koreje da je uspješno izvela prvo testiranje hidrogenske bombe", rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće

VIDEO

Bijela kuća izrazila je u srijedu sumnju da je Sjeverna Koreja prvi put testirala hidrogensku bombu, mnogo snažniju od obične atomske bombe, a Pentagon je upozorio na moguće posljedice.

"Prva analiza nije u skladu s tvrdnjama Sjeverne Koreje da je uspješno izvela prvo testiranje hidrogenske bombe", rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće, prenosi agencija AFP.

"Ništa što se dogodilo u zadnja 24 sata nije navelo SAD da promijeni svoju procjenu tehničkih i vojnih kapaciteta Sjeverne Koreje", dodao je.

Stručnjaci su sjevernokorejske tvrdnje dočekali s velikim rezervama, ističući da je sila oslobođena eksplozijom bila daleko manja od one koju bi oslobodila hidrogenska bomba.

Šef Organizacije za provođenje ugovora o cjelovitoj zabrani nuklearnih testova (CTBTO) izjavio je da je magnituda potresa izazvanog eksplozijom bila malo manja od sličnog potresa 2013., prenosi Reuters.

Američki državni tajnik John Kerry ocijenio je da je sjevernokorejski test "velika provokacija" koja prijeti međunarodnom miru i sigurnosti.

"Ova velika provokacija velika je prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti i očito kršenje mnogih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je.

"Ne prihvaćamo i nećemo prihvatiti Sjevernu Koreju kao državu s nuklearnim oružjem, i ovakvi potezi samo jačaju našu odlučnost", dodao je i pozvao Sjevernu Koreju da "izabere bolji put".

Američki ministar obrane Ashton Carter i njegov južnokorejski kolega Han Min-Koo suglasili su se u telefonskom razgovoru da bi taj incident "trebao imati posljedice".

"Ministar Carter istaknuo je nepokolebljivu predanost SAD-a obrani Južne Koreje, što obuhvaća sve aspekte američke politike za odvraćanje" od napada, objavio je Pentagon, a prenosi Reuters.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.