Obavijesti

News

Komentari 24

Kim se hvali, ali mu ne vjeruju: 'On nema hidrogensku bombu'

Kim se hvali, ali mu ne vjeruju: 'On nema hidrogensku bombu'
1

Informacije kojima raspolaže SAD dovode u ozbiljnu sumnju tvrdnje prema kojima Pyongyang raspolaže hidrogenskom bombom, rekao je glasnogovornik Bijele kuće

VIDEO

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un je dao naslutiti da je njegova zemlja izradila hidrogensku bombu, ali Washington je u četvrtak iznio sumnje u istinitost te izjave.

"Informacije kojima raspolažu Sjedinjene Države dovode u ozbiljnu sumnju tvrdnje prema kojima Pyongyang raspolaže hidrogenskom bombom", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Da Sjeverna Koreja proizvede takvu bombu, to bi predstavljalo veliki napredak u njezinom programu nuklearnog naoružanja.

"Sjeverna Koreja je moćna država koja posjeduje nuklearno oružje i koja je spremna aktivirati atomsku bombu i hidrogensku bombu u obrani svog suvereniteta", rekao je Kim Jong-un nedavno tijekom kontrolnog posjeta jednom vojnom centru, a njegove izjave je prenijela službena novinska agencija KCNA.

Pyongyang je tri puta testirao atomsku bombu, 2006. 2009. i 2013. Ti pokusi su izazvali nekoliko nizova međunarodnih sankcija.

To je retorika. Nemaju oni tehnologiju za takvu bombu'

Jedan južnokorejski obavještajni dužnosnik je te izjave sjevernokorejskog čelnika nazvao "retoričkim". 

- Ne raspolažemo informacijama o tome da je Sjeverna Koreja proizvela hidrogensku bombu i ne mislimo da Sjeverna Koreja raspolaže tehnologijom potrebnom za proizvodnju takve bombe -  rekao je taj dužnosnik za južnokorejsku agenciju Yonghap.

Ipak... izrađuju novu 'vruću ćeliju'

Međutim, u rujnu je Institutu za znanost i međunarodnu sigurnost( ISSI) upozorio na izradu nove "vruće ćelije"  koju se izrađuje u Yongbyonu, glavnom nuklearnom centru Sjeverne Koreje.

ISSI drži da ta ćelija može poslužiti za odvajanje izotopa i za proizvodnju triterona tj. super teškog vodika. Super teški vodik je jedan od izotopa hidrogena i jedan od ključnih sastojaka za izradu termonuklearnih bombi, čija je snaga bitno veća od bombi koje sadrže samo uranij ili plutonij.

"Stanje na korejskom poluotoku je uvijek složeno i osjetljivo", rekao je u Pekingu jedan glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine, glavne saveznice Pyongyanga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...