Obavijesti

News

Komentari 139

Kina je uvela osam mjera SAD-u

Kina je uvela osam mjera SAD-u

Tenzije između Kine i Tajvana sve su veće, a taj odnos dodatno je zaoštrio posjet američke zastupnice Nancy Pelosi ovoj otočnoj državi. Ona je nastavila azijsku turneju, a nakon Tajvana, posjetila je i Japan

Najvažniji događaji:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.46

Tajvan: Kina je "zli susjed"

Tajvanski premijer osudio je Kinu kao "zlog susjeda" nakon što je njena vojska započela vježbe bojevog gađanja oko otoka. Su Tseng-chang rekao je novinarima u glavnom gradu Taipeiju kako vjeruje da Kina svojim vojnim vježbama samovoljno uništava Tajvanski tjesnac.

23.10

SAD: Mi nemamo što ispravljati

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da SAD nemaju što "ispravljati u vezi s putovanjem Nancy Pelosi u Tajvan", što je izazvalo žestoku reakciju Kine.

21.50

'Putovanje Pelosi na Tajvan je farsa'

Danas su kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi i njegov ruski kolega Sergej Lavrov napustili plenarnu sjednicu baš u trenutku kada je govorio glavni japanski diplomat Yoshimasa Hayashi, javlja Reuters. Wang je sazvao konferenciju za novinare na kojoj je optužio američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena za širenje dezinformacija.

Nazvao je putovanje Nancy Pelosi na Tajvan "prezirnom farsom" i naglasio da je kineska vojna reakcija na to bila "čvrsta, snažna i primjerena". 

20.37

Tajvan: Kina je ugrozila stabilnost regije

Kina je vojnim vježbama "ugrozila stabilnost i mir" Tajvana i regije, rekao je tajvanski predstavnik u EU za Sky News.

20.02

Guterres: Nemoguće riješiti svjetske probleme bez dijaloga SAD-Kina

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je u petak da je "nemoguće" riješiti "goruće probleme" poput globalnog zagrijavanja bez "učinkovitog" dijaloga Kine i SAD-a, rekao je u petak njegov glasnogovornik.

"Za glavnog tajnika, nemoguće je riješiti goruće probleme u svijetu bez dijaloga i učinkovite suradnje dviju zemalja", rekao je Stéphane Dujarric.

On je odgovarao na pitanja vezana uz najavu Pekinga da prekida suradnju s Washingtonom u više domena, među kojima i u području klime.

Kina je u petak objavila da prekida suradnju sa Sjedinjenim Državama u nizu područja, uključujući dijalog između viših vojnih zapovjednika i razgovore o klimi, što je odmazda zbog posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, priopćio je Peking.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova također je priopćilo da obustavlja suradnju s Washingtonom na sprječavanju prekograničnog kriminala i trgovine drogom, te na repatrijaciji ilegalnih migranata.

Ukupno je Peking donio osam različitih mjera.

Kina je priopćenjem ubrzo nakon što je Pelosi napustila Japan otkazala planirani bilateralni susret o pomorskom vojno-sigurnosnom mehanizmu.

Komentari 139