Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Kina kaže da su prosvjednici u Hong Kongu isti kao teroristi

Kineski ured za Hong Kong i Makao istaknuo je da ekstremno nasilno ponašanje treba strogo kazniti u skladu sa zakonom.

Riot police disperse anti-extradition bill protesters during a mass demonstration after a woman was shot in the eye, at the Hong Kong international airport, in Hong Kong
Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
11 komentara

Ured Kine u Hong Kongu ocijenio je u srijedu da se protuvladini prosvjednici ne razlikuju od "terorista", a američki predsjednik Donald Trump objavio je da se kineske oružane snage kreću prema granici s Hong Kongom i pozvao na smirivanje napetosti.

Kineski ured za Hong Kong i Makao istaknuo je da ekstremno nasilno ponašanje treba strogo kazniti u skladu sa zakonom.

Ta izrazito oštra izjava uslijedila je nakon sukoba prosvjednika i interventne policije u zračnoj luci zbog kojih su drugi dan zaredom bili obustavljeni letovi.

Nekoliko desetaka demonstranata ostalo je i u srijedu na aerodromu koji radnici čiste od krvi i krhotina.

Šalteri za prijavu putnika otvoreni su za stotine putnika koji su preko noći čekali na svoje letove.

Armed police patrol the departure hall of the airport in Hong Kong after previous night's clashes with protesters | Autor: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Kineski mediji pišu u srijedu o "obojenoj revoluciji" kojoj je cilj destabilizirati lokalnu vladu i "ponovno izručiti grad Zapadu".

"Kineska vlada nikada neće dopustiti ekstremnu oporbu, neće dopustiti Zapadu da Hong Kong odvuče u protukineski tabor niti dopustiti da grad padne u dugotrajni kaos ili da postane baza Zapadu za rušenje kineskog političkog sustava", piše u uvodniku državnog lista Global Times.

Američki predsjednik Donald Trump je potvrdio u utorak, na temelju informacija američkih obavještajnih službi, da se kineska vojska raspoređuje na granici s Hong Kongom. 

Službeni kineski mediji su objavili video snimke okupljanja brojnih snaga na granici poluautonomne regije u nastojanju Kine da naglasi prijetnju intervencijom.

"Naše obavještajne službe su nas informirale da kineska vlada raspoređuje vojnike na granici s Hong Kongom", napisao je Trump na Twitteru. "Svi bi trebali ostati mirni i sigurni", dodao je.

Bivši britanski guverner u Hong Kongu Chris Patten upozorio je da bi, ako bi Kina intervenirala u Hong Kongu, nastala katastrofa te da bi kineski predsjednik Xi Jinping trebao pronaći mudrost u pokušaju zbližavanja ljudi.

Medics attempt to remove an injured man who anti-government protesters said was an undercover policeman at the airport in Hong Kong | Autor: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Patten je rekao da je kontraproduktivno da Kinezi upozoravaju na "druge metode" ako se prosvjedi ne završe.

"To bi bila katastrofa za Kinu i naravno za Hong Kong", rekao je Patten za radio BBC. "Otkad je predsjednik Xi preuzeo dužnost, posvuda se guši otpor i suzbijaju disidenti, stranka sve kontrolira", istaknuo je.

Bivša britanska kolonija proživljava svoju najtežu političku krizu od kada se 1997. vratila se pod kinesku upravu. Prosvjedi su počeli početkom lipnja odbijanjem zakona o izručenjima Kini, i sada su ih proširili i na upozorenja na ograničenja slobode i uplitanje Pekinga u unutrašnje poslove Hong Konga.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message