Obavijesti

News

Komentari 303

Plenković na dar dobio loptu, a on poklonio bicikl Mate Rimca

Plenković na dar dobio loptu, a on poklonio bicikl Mate Rimca
35

Kineski premijer Li Kequiang i Andrej Plenković potpisali su šest sporazuma o suradnji u infrastrukturi, poljoprivredi, digitalnim tehnologijama, turizmu, znanosti i gospodarstvu

VIDEO

Kineski i hrvatski premijer Li Keqiang i Andrej Plenković u Banskim dvorima usvojili su zajedničku izjavu koja treba dati jasan smjer djelovanja svih resora, pojačati politički dijalog, unaprijediti gospodarsku suradnju i stvoriti preduvjete za daljnje investiranje te osobito povećati trgovinsku suradnju, izvijestio je Plenković. Naveo je da je godišnja trgovinska razmjena na razini milijardu eura, lani smo imali 250.000 kineskih turista u Hrvatskoj.  

- Projekt izgradnje Pelješkog mosta za naše odnose označio je ključnu prekretnicu - rekao je Plenković navodeći da je ovim susretom otvorena mogućnost daljnje suradnje u području luka, željezničke infrastrukture, gospodarstva, digitalne tehnologije, znanosti, obrazovanja, poljoprivrede, financijskog sektora posebno sporta.

- Ovaj posjet je od prekretničkog značaja za odnose Hrvatske i Kine - ustvrdio je Plenković napominjući kako ovaj posjet kineskog premijera vidi kao veliku šansu za hrvatske izvoznike, poduzetnike i gospodarstvo u cjelini.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zagreb: Izjave nakon sastanka Andreja Plenkovića i kineskog premijera Li Keqianga

Dvije zemlje potpisale su šest sporazuma o suradnji u infrastrukturi, poljoprivredi, digitalnim tehnologijama, turizmu, znanosti i gospodarstvu. U Dubrovniku će sutra biti potpisano još četiri. 

Kineski premijer Keqiang ponovio je kako mu je iznimno drago što je posjetio Hrvatsku, lijepu zemlju s tisuću otoka. napominjući kako je ovo njegov, ali i prvi posjet nekog kineskog premijera Hrvatskoj.  

- Prijateljstvo između kineskog i hrvatskoj naroda je tradicionalno i povijesno ukorijenjeno. Svi Kinezi znaju za Marka Pola koji je prvi povezao Istok i Zapad - kazao je. 

Zagreb: Izjave nakon sastanka Andreja Plenkovića i kineskog premijera Li Keqianga

Naveo je kako je na dar primio nogometnu loptu s potpisima reprezentativaca, koji su kaže relativno poznati u Kini. 

- Čestitam i divimo se uspjesima hrvatskih nogometaša koje su postigli prošle godine na Svjetskom prvenstvu. Pouzdano mogu reći da je finale gledalo pola milijarde Kineza tako da imate najviše navijača u Kini koji su većinom očekivali da će Hrvatska biti šampion. Kinezi nisu uspjeli u nogometu i nadali smo se da će hrvatski prijatelji ostvariti ono što mi nikada nismo - kazao je Li Keqiang i nasmijao prisutne u svečanoj dvorani Vlade. 

- Naši razgovori su bili iskreni, prijateljski i plodonosni. Suglasni smo da u odnosima Kine i Europe te bilateralnim kanalima jačamo našu suradnju i razvijamo odnose te produbiti suradnju u izgradnji prometne infrastrukture s hrvatskom stranom. Što se tiče robne razmjene suglasili smo se da ćemo uvoziti više hrvatskih proizvoda te poticati robnu razmjenu - kazao je kineski premijer.

Li Keqiang: Uživao sam u hrani i svi Kinezi imaju istu želju

Osvrnuo se i na večeru koju je po dolasku u Hrvatsku za njega organizirao premijer Plenković. 

- Preporučio mi je hrvatske poljoprivredne proizvode. Uživao sam u hrani i naravno da svi Kinezi imaju istu želju - rekao je Li Keqiang koji očekuje da će se ovim posjetom odnosi Hrvatske i Kine dići na višu razinu.  Osvrnuo se i na kineske turiste u Hrvatskoj i poručio:

- Naši dragi prijatelji iz Hrvatske, spremite više specijalnih turističkih proizvoda jer oni će to kupovati i nositi kući - zaključio je kineski premijer.


>>> Najnovije informacije:

12.57 Veselim se što ćemo upoznati i bolje razumjeti djelo učenjaka povijesne Kine, a ovo je prilika da se i Kina upozna s kulturom i umjetnošću Hrvatske, zemlje koju su kineski građani počeli intenzivnije upoznavati kao turističku destinaciju, istaknuo je premijer Andrej Plenković prilikom otvaranja izložbe 'Učenjaci drevne Kine' u Klovićevim dvorima.

Premijer Andrej Plenković zajedno s kineskim predsjednikom Vlade Lijem Keqiangom otvara izložbu „Učenjaci drevne Kine“ u Klovićevim dvorima

Premijer Andrej Plenković zajedno s kineskim predsjednikom Vlade Lijem Keqiangom otvara izložbu „Učenjaci drevne Kine“ u Klovićevim dvorima Više na http://bit.ly/2Z2spJq Reporterka: Nikol Zagorac

Objavljuje 24sata Politiko u Srijeda, 10. travnja 2019.

- Za sve nas ovaj posjet premijera Li Keqianga i izaslanstva je novi put partnerstva i poštovanja koji nam daje mogućnost da uspostavimo i intenziviramo kulturne i turističke rute radi obostranog poboljšanja vidljivosti naših zemalja - istaknuo je dodavši kako mu je iznimno drago što se u bilateralnoj suradnji između Kine i Hrvatske posebna pozornost posvetila kulturi.

Kineski premijer nasmijao je sve prisutne otkrivši što mu je Plenković rekao na večeri u utorak navečer kad su razgovarali o današnjim aktivnostima.

Kineski premijer na otvorenju Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma u Klovićevim dvorima

- Rekao mi je da ćemo ceremoniju otvaranja izložbe održati na otvorenom i da će možda padati kiša, ali da ništa ne brinem jer će on stupiti u kontakt s Bogom koji pomaže prijateljskoj suradnji Kine i Hrvatske - rekao je kineski premijer koji je izrazio oduševljenje prirodnim ljepotama Hrvatske, ali i gostoprimstvom.

- Čim sam stupio na tlo Hrvatske, osjetio sam šarmantnu civilizaciju, lijepu prirodu i divno gostoprimstvo - rekao je.

Iznimno se veseli sutrašnjem posjetu Dubrovniku za koji je čuo zbog snimanja popularne serije 'Game of Thrones', a gdje će sudjelovati na summitu zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

Kineski premijer na otvorenju Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma u Klovićevim dvorima

- Želim naglasiti da naša suradnja nije 'Game of Thrones' nego istinska suradnja za zajednički boljitak - poručio je.
Istaknuvši iznimnu posjećenost Kineza Hrvatskoj, kojih je prošle godine bilo preko 250.000, pozvao je i Hrvate da što više posjećuju Kinu.

- Još uvijek nemamo zračnu liniju koja povezuje Hrvatsku i Kinu, ali uvjeren sam da će taj dan ubrzo doći i na tome će hrvatska i kineska vlada aktivno raditi. Izražavam dobrodošlicu svim hrvatskim prijateljima - zaključio je kineski premijer. 

11.45 Kineski premijer Li Keqiang sastao se i s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Zagreb: Sastanak Jandrokovića i kineskog premijera Li Keqianga

11.20 Hrvatska i Kina spremne su otvoriti 'dijamantno razdoblje' u svojim odnosima, izjavio je u srijedu u Zagrebu kineski premijer Li Keqiang, signalizirajući koliki značaj Peking daje suradnji s Hrvatskom. Li kaže kako to pokazuje spremnost dviju strana da odnose uspostavljene prije 27 godina podignu na višu razinu.

Kineski premijer Li Keqiang pozvao je u srijedu Hrvatsku da pripremi što više turističkih i poljoprivrednih proizvoda za kinesko tržište, ističući spremnost Pekinga da uravnoteži trgovinsku razmjenu s Hrvatskom.

10.58 Hrvatska i Kina potpisali su šest memoranduma - za izvoz mliječnih proizvoda iz Hrvatske, o uspostavi zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja, o suradnji u području posebnih oblika turizma, o zajedničkom financiranju istraživanja i razvojnih projekata, u području sporta i o suradnji između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies.

Zagreb: Sastanak Andreja Plenkovića i kineskog premijera Li Keqianga

10.40 Pogledajte službene izjave hrvatskog i kineskog premijera Andreja Plenkovića i Li Keqianga:

Banski dvori: Izjava hrvatskog i kineskog premijera Andreja Plenkovića i Li Keqianga Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata on Wednesday, April 10, 2019

10.35 Kinesko izaslanstvo poklonilo je premijeru Plenkoviću košarkašku loptu i dres, koji je ljubitelj tog sporta. Kineski premijer za uspomenu od Vlade dobio je električni bicikl Greyp Mate Rimca i nogometnu loptu koju su potpisali hrvatski reprezentativci u Rusiji.

10.00 U Banskim dvorima počeo je sastanak  hrvatsko-kineske delegacije na čelu s premijerima Andrejom Plenkovićem i Li Keqiangom. Na početku sastanka premijer Plenković zahvalio se na uzvratnom službenom posjetu, a zadovoljan je što će se ovih dana razgovarati o suradnji Hrvatske i Kine. 

Zagreb: Ceremonija službenog dočeka kineskog premijera Lija Keqianga ispred Banskih dvora

- Hrvatska je lijepa zemlja. Biser na Jadranu. Iako smo zemljopisno udaljeni, obje strane spremne su zbližavati srca i stvarati dijamantno razdoblje naših budućih odnosa - kazao je kineski premijer Keqiang. 

9.30 Markov trg blokiran. Plenković očekuje kineskog premijera u Banskim dvorima.

Markov trg blokiran: Premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima dočekuje kineskog premijera Lija Keqianga

Markov trg blokiran: Premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima dočekuje kineskog premijera Lija Keqianga Više na http://bit.ly/2Z2spJq Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Wednesday, April 10, 2019

9.20 Policijsko osiguranje u Zagrebu

Zagreb: Osiguranje u centru grada zbog posjeta kineske delegacije

Kineski premijer Li Keqiang i Andrej Plenković danas će u Banskim dvorima potpisati šest bilateralnih sporazuma te zajedničku izjavu dviju vlada. Sporazumi se odnose na željeznicu, poljoprivredu, digitalnu suradnju državne uprave s Huaweijem, Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, znanost i sport.

Kineski premijer je stigao u Hrvatsku: 'Ovo je velika šansa'
Kineski premijer je stigao u Hrvatsku: 'Ovo je velika šansa'

- Ovo je velika politička poruka Hrvatskoj i šansa za hrvatsko gospodarstvo. Idući veliki konkretni projekti mogli bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb-Rijeka i hrvatskih luka, izjavio je novinarima Andrej Plenković u zračnoj luci, uoči dolaska kineskog premijera.

Nakon toga, slijedi sastanak sa predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem pa otvaranje izložbe 'Učenjaci drevne Kine' i službeno obilježavanje početka hrvatsko-kineske godine kulture i turizma. Naime, Hrvatsku će ove godine navodno posjetiti oko 300.000 turista iz Kine.

Počeli večerom: Premijeri sa suprugama izašli u restoran...
Počeli večerom: Premijeri sa suprugama izašli u restoran...

Li Keqiang nakon toga će se sastati i s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, a s premijerom Andrejom Plenkovićem sutra ujutro bit će u Dubrovniku te će obići gradilište Pelješkog mosta. 

Ovo je već peti susret hrvatskog i kineskog premijera, a Li Kequianga prati više od 250 članova kineske delegacije.

Sutra ujutro on i Plenković će nazočiti završetku prve faze Pelješkog mosta - zabijanju najvećeg čeličnog pilota, stupa ukopanog u podmorskog dno. Pelješki most inače gradi China Road and Bridge Corporation, podružnica kineske državne tvrtke China Communications Construction Company.

Započelo postavljanje pilota u mora za podizanje Pelješkog mosta

Njihova primarna djelatnost uključuje izgradnju autocesta, mostova, luka, tunela, sustava odvodnje i drugih civilnih građevina. Ukupna vrijednost tvrtke je 665,483.000 dolara. U njihove najveće građevinske projekte spadaju mostovi Donghai, Hangzhou Bay, Shanghai Yangtze River i Jintang. U regiji su već gradili most između Zemuna i Borče u Srbiji te izvode radove na dionici autoceste Bar - Boljari u Crnoj Gori.

Nakon bilateralnog posjeta, Li će u Dubrovniku četvrtak i petak biti na osmom summitu 16+1, formatu u kojem će se sastati s premijerima zemalja srednje i istočne Europe.

Redovni sastanci na vrhu omogućili su manjim zemljama da grade i razvijaju odnose s tom svjetskom gospodarskom silom s više od 1,3 milijarde stanovnika.

Kinesko-europska gospodarska razmjena dnevno iznosi više od milijardu eura, što Europu čini najvećim trgovinskim kineskim partnerom. Kina je, pak, drugo najveće tržište za europska dobra i usluge, iza američkog.

Premijer Li došao je u Hrvatsku nakon summita EU-a i Kine u Bruxellesu.

Zagreb u blokadi

- Zbog brojnosti štićenih osoba i delegacija radi se o iznimno složenom osiguranju, najsloženijem ikad koji je radila hrvatska policija, iako je dosad odradila mnoga zahtjevna osiguranja. U Zagrebu će u osiguranju sudjelovati između 600 i 800 policajaca, a na području dubrovačko-neretvanske županije više od 900 rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije i šef stožera osiguranja službenog posjeta Josip Ćelić u ponedjeljak u sjedištu MUP-a.

Zbog dolaska kineske delegacije predvođene predsjednikom Državnog vijeća, u utorak navečer i srijedu u Zagrebu će povremeno biti na snazi izmijenjeni prometni režim, a očekuju se kratkotrajni zastoji i zaustavljanje prometa, što će utjecati na linije koje prometuju užim gradskim središtem, najavio je u ponedjeljak ZET. U utorak oko 20 sati očekuje se kratkotrajan zastoj u autobusnom i tramvajskom prometu.

Iz sigurnosnih razloga, a prema nalogu policije, tijekom stajanja vozila u zastoju izvan stajališta putnici neće moći napuštati vozila.

Zagrebačka je policija izvijestila je o posebnoj regulaciji prometa.

DONJI GRAD

TUŠKANAC CMROK

PANTOVČAK

- Ovom prilikom pozivamo građane na strpljenje i suradnju, te u nastavku, u formi karata, obilježeni su preporučeni pravci kretanja. Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke zatvarati će promet u što je moguće kraćem roku potrebnom za obavljanje službenih zadaća. Tom prilikom mogući su kraći zastoji i prekidi prometa. Stoga još jednom pozivamo građane na strpljenje i suradnju, tijekom utorka i srijede uz poštivanje privremene regulacije prometa - objavio je PUZ.

Mercedes od 6 milijuna kuna

Vidite li pored sebe u prometu Mercedes s policijskom pratnjom i kineskim zastavicama, upravo ste prošli pored automobila vrijednog oko 800.000 eura.

Zagreb: Osiguranje u centru grada zbog posjeta kineske delegacije

Riječ je o Mercedesu kojeg je 2017. MUP kupio baš za ovakve prilike, kada su gosti Hrvatske osobe za koje je potrebna najviša razina zaštite. Blindirani Mercedes MUP-a može izdržati hice iz različitih vrsta oružja, ima nosače strojnice, senzore za suzavac i može nastaviti voziti čak i ako mu probuše gumu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 303
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a