Obavijesti

News

Komentari 0

Kineziološki fakultet proslavio šezdeseti rođendan u Zagrebu

Kineziološki fakultet proslavio šezdeseti rođendan u Zagrebu

Dekan i prodekani uručili su mnoga priznanja i zahvalnice profesorima, trenerima, studentima i drugima koji su svojim radom pridonijeli razvoju kineziologije i sporta općenito, kao i promidžbi fakulteta...

VIDEO

Kineziološki fakultet (KIF) Sveučilišta u Zagrebu svečano je u srijedu navečer proslavio 60. rođendan, a dekan Tomislav Krističević istaknuo je da se na njihovu fakultetu može osjetiti sportski duh koji prožima sve aspekte rada - nastavni, znanstveni i stručni, ali privatni život djelatnika. 

Dekan i prodekani uručili su mnoga priznanja i zahvalnice profesorima, trenerima, studentima i drugima koji su svojim radom pridonijeli razvoju kineziologije i sporta općenito, kao i promidžbi fakulteta.

Tako su priznanja dobila i dvojica uglednih profesora emeritusa KIF-a Dragan Milanović i Vladimir Findak, posebno priznanje pripalo je rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu, a titule zaslužnih i gostujućih profesora dobili su mnogi ugledni profesori iz Hrvatske, susjednih zemalja i zemalja zapadne Europe, ali i njihovi kolege iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Mnogobrojnu publika činili su sadašnji i nekadašnji djelatnici Kineziološkog fakulteta, predstavnici ostalih fakulteta i umjetničkih akademija zagrebačkoga Sveučilišta, vladinih ministarstava, veleposlanstva Kine, Indije i Australije, kolege iz dugih zemalja, te brojni sportaši, među kojima i gimnastičar Tin Srbić te izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.   

U šest desetljeća gotovo šest tisuća diplomiranih na sveučilišnom studiju i 221 doktor znanosti

Kineziološki fakultet u Zagrebu osnovan je 1959. a u šest deseljeća djelovanja iznjedrio je mnoge stručnjake koji danas rade u području sporta diljem svijeta, rekao je dekan Krističević.  

Diplomom sveučilišnoga studija na KIF-u može se pohvaliti čak 5933 studenata, njih 221 obranilo je doktorski rad, a na fakultetu je znanje stjecalo i oko četiri tisuće trenera koji danas rade u svim zemljama svijeta. 

Preddiplomski stručni studij do sada je završilo 3459 studenata, a diplomski stručni studij njih 485. Fakultet je prihvatio čak 117 studenata u razmjeni, dok je na edukaciju u više zemalja svijeta poslao 93 studenta. Tu su i 32 Erasmus+ ugovora ali i 30 do sada potpisanih bilateralnih sporazuma.

KIF je organizirao i više od 70 znanstvenih i stručnih konferencija, osam znanstvenih, međunarodnih konferencija o kineziologiji u kojima tradicionalno sudjeluju neki od najcjenjenijih stručnjaka iz cijelog svijeta.

Fakultet je do sada objavio više od 60 knjiga, redom udžbenika, priručnika, autorskih knjiga i zbornika, a već 48 godina izdavač je časopisa "Kinesiology" koji je do sada izdan u 95 brojeva.

Neki od najvećih ponosa fakulteta su Centar za znanstvena istraživanja u sklopu kojega se nalazi čak 11 istraživačkih laboratorija u kojima se provode temeljna, primijenjena i razvojna istraživanja, te Sportski dijagnostički centar.

Hrvatski branitelji, tolerancija, vrhunsko obrazovanjem, sport kao most suradnje...

Slavljenički fakultet dobio je mnoge pohvale za 60. rođendan, pa je tako izaslanik ministra branitelja i njegov pomoćnik Dinko Tandara podsjetio kako je KIF i njegov fakultet, a posebice je istaknuo da se taj fakultet diči i s 200 hrvatskih branitelja, među kojima su i devetorica poginulih.

Državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak, rekla je da je zagrebački ineziološki fakultet mjesto gdje se poučava o toleranciji, ali i institucija koja u cijeloj regiji prednjači u pomoći ostalim kineziološkim fakultetima, a pridonosi i promociji kvalitetnoga sportskog načina života.

Pročelnik zagrebačkoga Gradskoga ureda za sport i mlade Milan Pavelić, također je bivši student KIF-a . Uz čestitku, istaknuo da Zagreb, kao grad sporta i Kineziološki fakultet odlično i primjerno surađuju.

Rektor Boras o proslavi je pak govorio i u kontekstu 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu u sklopu koje je slavilo i 16 sveučilišnih 'stogodišnjaka'.

Izrazio je zadovoljstvo što u Hrvatskoj ostaje i pronalazi posao većina studenata  KIF-a te ocijenio da je taj fakultet, koji djeluje na načelu "zdrav duh u zdravome tijelu", primjer pravoga društva jer uči pobjeđivati, ali i ponovno se podizati nakon poraza, te u porazu biti dobrohotan.

Riječi hvale za Kineziološki fakultet izrekla je i kineska veleposlanica u Hrvatskoj Xu Erwen istaknuvši kako je "vrlo dirnuta jer su kineski studenti jako zadovoljni prijemom i studijem na Kineziološkom fakultetu".

Smatra kako je sadašnji trenutak kinesko-hrvatskih odnosa jedan od najboljih u povijesti te da sport svakako pridonosi ozbiljnosti te suradnje. Podsjetila je kako mnogi Kinezi znaju za velike uspjehe hrvatskih sportaša, posebice nogometaša, dodavši kako je to i jedan od razloga što se u velikom broju odlučuju za posjet Hrvatskoj koja je, ne samo zemlja prekrasnih ljudi, prirodnih ljepota i bogate kulturne baštine, nego i poznata sportska zemlja.

Jer, zaključila je, sport je jako važan za zbližavanje ljudi, a tome veliki prinos daje Kineziološki fakultet.          

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Pad Cessne kod Zagreba: Čovjek koji je poginuo bio je vozač Hitne pomoći iz Zaprešića?
NESREĆA U STUPNIČKOM OBREŽU

Pad Cessne kod Zagreba: Čovjek koji je poginuo bio je vozač Hitne pomoći iz Zaprešića?

Riječ je o padu sportskog aviona koji je prevozio padobrance na uvježbavanje skokova s padobranom za natjecanje

Kiša i grmljavinsko nevrijeme i ovog vikenda: Evo što nas čeka
VREMENSKA PROGNOZA

Kiša i grmljavinsko nevrijeme i ovog vikenda: Evo što nas čeka

Do kraja tjedna očekuje nas nestabilno vrijeme, s kišom i grmljavinom. Na snazi je i žuti meteoalarm za dvije regije zbog nevremena
Detalji nesreće kod studentskog doma: Poginuo je pješak (21), a autom upravljao mladić (20)
POLICIJA TRAŽI SVJEDOKE

Detalji nesreće kod studentskog doma: Poginuo je pješak (21), a autom upravljao mladić (20)

Pješak je prelazio kolnik Selske ceste na obilježenom pješačkom prijelazu dok je na semaforu za pješake bilo upaljeno crveno svjetlo. Policija poziva eventualne svjedoke s korisnim informacijama da se jave na 192