Obavijesti

News

Komentari 30

Kirurg sadist lagao pacijentima kako imaju rak i rezao im dojke

Kirurg sadist lagao pacijentima kako imaju rak i rezao im dojke
1

VELIKA BRITANIJA: Među žrtvama bivšeg kirurga Iana Patersona (59) našla se i trudnica koja je zbog medicinski neopravdanih operacija skoro izgubila mogućnost dojenja

VIDEO

Paterson je opetovano lagao pacijentima o njihovu zdravstvenom stanju te izvodio nepotrebna odstranjivanja dojke što je kod pacijenata izazivalo ozbiljna oštećenja, kazao je tužitelj suda u Nottinghamu. Izmišljao je rak te tako dovodio pacijente u situacije koje su mnogima od njih promijenile život. Bivši kirurg optužen je po 20 točaka za ozljeđivanje devet žena i jednog muškarca s namjerom nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Kako prenosi The Sun, odbacio je sve optužbe.

Ian Paterson (59) je u razdoblju je od 1997. do 2011., radeći u birmingemskom NHS-u (Nacional Health Service), te u dvije privatne bolnice u središnjoj Engleskoj ,davao lažne dijagnoze kako bi dodatno zarađivao. Najprije je zarađivao na dodatnim pretragama na koje je slao pacijente, a kasnije i na operacijama. Pretpostavlja se i da je uživao uvjeravajući pacijente da su teško bolesni te u tome što su bili uvjereni da im život ovisi o njemu. 

Njegova prva žrtva bila je Rosemary Platt (47) koja se odlučila za odstranjivanje iako su pretrage pokazale da nema kancerogenih stanica. No imala je izraslinu za koju joj je Paterson rekao da je kancerogena te ju na kraju naveo na potpuno odstranjivanje desne dojke. Sud u Nottinghamu potvrdio je da je ona prva od deset pacijenata čijim je dijagnozama kirurg manipulirao kako bi ih uvjerio da naprave odstranjivanje. 

Izraslinu je imao i John Ingram (42), a Paterson mu je rekao da je ona 'pred-kancerogena' te mu predložio odstranjivanje. Testovi su kasnije pokazali da operacija nije bila medicinski opravdana, Ingram je imao takozvane 'muške grudi', odnosno radilo se o prsnom salu. 

Marion Moran 2004. odstranio je izraslinu da bi tri godine poslije s istog mjesta uklonio drugu. Nijedna nije bila maligna, štoviše, prva je uzrokovala drugu. 

U većini slučajeva, napomenuo je tužitelj, radilo se o nestručno napravljenim operacijama, a budući da se radi o iskusnom kirurgu, teško je povjerovati da operacije nije namjerno sabotirao kako bi kasnije dodatno zarađivao na njima. Iako je novac njegov najvjerojatniji motiv, stručnjaci pretpostavljaju da bi motiv mogao biti sadizam te uvjeravanje pacijenata da im život ovisi o njemu i njegovim operacijama.

Rezultat kirurgova 'izigravanja boga' su pacijenti čiji su dijelovi tijela odstranjeni bez medicinski opravdanog razloga. Mnogima od njih, uključujući i njihove obitelji, Paterson je narušio i mentalno zdravlje.

Među pacijenticama našla se i Leanne Joseph koja je u vrijeme postavljanja lažne dijagnoze bila trudna. Budućoj majci Paterson je rekao da joj se u mliječnim kanalima dojke nalaze kancerogene stanice. Nakon operacije jedna joj je dojka prestala biti funkcionalna, a kirurg ju je zatim počeo uvjeravati da odstrani i dijelove druge dojke. 

Paterson je odbacio sve optužbe te se suđenje nastavlja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.