Obavijesti

News

Komentari 129

'Vraćanje vojske u Ploče znači gospodarski i demografski rast'

'Vraćanje vojske u Ploče znači gospodarski i demografski rast'
5

Predsjednica je u Pločama rekla da je povratkom vojske u taj grad ispravljena ranija "pogrešna odluka o izmještanju", a ministar Krstičević dodao je da Vlada vojsku vraća u gradove, bliže svome narodu.

VIDEO

U sklopu obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice u Pločama je u petak svečano otvorena vojarna "116. brigade Hrvatske vojske" uz postrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva, koja će biti smještena u vojarni, a predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da će povratak Hrvatske vojske za taj grad značiti veći gospodarski i demografski rast.

Ministar obrane Damir Krstičević u Pločama

Posted by 24sata Politiko on Friday, September 14, 2018

Čestitavši 27. obljetnicu HRM-a, predsjednica je u svome govoru podsjetila na njezinu važnu ulogu u Domovinskome ratu, posebno pripadnika 116. brigade Hrvatske vojske, po kojoj će vojarna nositi ime, od kojih je 65 poginulo, a više stotina ih je ranjeno.

Povratak vojske u Ploče znači gospodarski i demografski rast

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istaknula je važnost Ploča kao strateške luke te rekla da je povratkom vojske u taj grad ispravljena ranija "pogrešna odluka o izmještanju". "Ustrojavanje mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama od posebnog je nacionalnog interesa jer su Ploče za HRM gravitacijsko središte. Povratak HV-a u Ploče znači veći gospodarski i demografski rast za ovaj grad", rekla je.

U svom je govoru istaknula i povećanje proračuna za obranu čime se, istaknula je, nastoji izgrađivati učinkovitiji sustav domovinske sigurnosti.

Ulaganje u modernizaciju i opremanje Oružanih snaga i izgradnju sustava domovinske sigurnosti, naglasila je, nije samo trošak već prije svega ulaganje u našu sigurniju budućnost i gospodarski razvoj.

U tome važnu ulogu ima i HRM. "Opremanje suvremenim plovilima, obnovom resursa protubrodskih raketnih sustava te modernizacijom radarskih sustava dosegnut ćemo zahtjevane sposobnosti potrebne za djelotvornu zaštitu suverenosti i nacionalnih interesa Hrvatske na moru, te učinkovitu integraciju hrvatskog sustava obalne straže u jedinstven sustav međunarodne sigurnosti Jadrana u funkciji i pomorske sigurnosti Hrvatske i EU-a", poručila je.

Pritom posebnu u vidu ima nezakonite migracije na području Sredozemlja koje su, ističe, postale jedan od većih sigurnosnih izazova i prijetnji cijeloj Europi. Hrvatska je spremna nositi se s njima, poručila je.

Vlada vraća vojsku u gradove

Ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako je otvorenje vojarne i povratak vojske u Ploče rezultat "novog operativnog razmještaja Hrvatske vojske, Vlada Andreja Plenkovića vojsku vraća u gradove, bliže svome narodu", kako bi brzo intervenirala u zaštiti i spašavanju građana na primorju i na otocima južne Hrvatske.

"Završavamo strateške projekte, jedan po jedan, i jačamo sigurnost. Hrvatski vojnik ponovno je u Sinju, Vukovaru i Pločama", rekao je Krstičević, te najavio povratak vojske u Varaždin i Pulu.

Ministar obrane čestitao je pripadnicima novoustrojene Satnije mornaričko-desantnog pješaštva na dodjeli beretki, te je istaknuo: "Svečanim činom dodjele beretki u vojarni 116. brigade Hrvatske vojske postali ste dio obitelji Hrvatske ratne mornarice i nasljednici slavne hrvatske pomorske tradicije, tradicije očuvane i u najtežim danima Domovinskog rata".

"Ovi novi razmještaji obećavaju brzu reakciju obrane. Hrvatski je vojnik pokazao mnogo puta spremnost protiv požara i poplava, uvijek je spreman prvi pomoći svome narodu", dodao je.

Obnovljena sposobnost HRM-a

Krstičević je na kraju naglasio bit sustavnog ulaganja u modernizaciju i opremanje Hrvatske ratne mornarice, s kojim se "zadržala prisutnost na Jadranskom moru", a ujedno je najavio uspješni razvitak studija vojnog pomorstva na Sveučilištu u Splitu.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov posebno je pozdravio hrvatske branitelje pripadnike 116. brigade HV-a čije će ime nositi ova vojarna na čelu s prvim zapovjednikom brigadnim generalom Nedjeljkom Obradovićem, kao i članove obitelji poginulih, umrlih i nestalih pripadnika Domovinskog rata.

Zapovjednik HRM-a, komodor Raffanelli poručio je kako je ustrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva odgovor na sigurnosne izazove, a obnovljena je i sposobnost Hrvatske ratne mornarice koja je ugašena prije osamnaest godina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a