News

Komentari 78

KKK marširaju ulicama Irske: Mete su im džamije i sinagoge

KKK marširaju ulicama Irske: Mete su im džamije i sinagoge

Pripadnici Ku Klux Klana svoju europsku ćeliju imaju i u gradiću Newtownardsu u Sjevernoj Irskoj. Često marširaju ulicama noseći drvene križeve pozdravljajući prolaznike nacističkim pozdravom

Ekstremistička američka organizacija Ku Klux Klan, poznata po bijelim kapuljačama, progonu crnaca i paljenju križeva već neko vrijeme aktivna je u Sjevernoj Irskoj, a njihovi sljedbenici su britanski neofašisti. Smjestili su se u trgovačkom gradiću Newtownardsu udaljenom 15-ak kilometara od Belfasta.

Tamošnja lokalna muslimanska zajednica vrlo je uznemirena nesmetanim maršom pripadnika Ku Klux Klana i njihovim aktivnostima. Prošle godine pred Islamskim centrom ostavljeno nekoliko odsječenih krvavih svinjskih glava. Na snimkama sa videonadzora koje su dostavljene policiji vidi kako KKK-ovci u bijelim odorama kojima dominira križ, skandiraju pred Islamskim Centrom. Odjeća im je umazana crvenom bojom koja asocira na krv.

Nedavno su se opet okupili ispred Islamskog centra i fotografirali s križevima u rukama. 

U pubu ih odbili poslužiti

Tijekom svih svojih mimohoda prolaznike pozdravljaju nacističkim pozdravom. 

Obučeni u prepoznatljivu odjeću fotografirali su se nedavno u jednom pubu sa Sharon Mellor, djevojkom Tonyja Martina, lidera ultradesničarske grupe Nacionalni front. Ona je novinarima rekla da su ljudi bili "slučajni prolaznici" koje nije poznavala i koji su obukli kostime za Noć vještica. Jedna grupa ušla je u drugi pub. Zaposlenici ih nisu mogli spriječiti da uđu, ali su im odbili poslužiti piće.

Inače, broj zločina iz mržnje u Velikoj Britaniji u posljednjoj godini čak učetverostručen. Registrirano je nešto više od stotinu ekstremističkih bjelačkih organizacija koje zagovaraju rasno i vjersko nasilje protiv muslimana i Židova. Prošle godine spriječena su četiri  planirana teroristička napada neofašista kojima su mete bile džamije i sinagoge.

Najčitaniji članci