Obavijesti

News

Komentari 23

'Radnici Petrokemije nisu ni idioti, ni paraziti ovog društva'

'Radnici Petrokemije nisu ni idioti, ni paraziti ovog društva'
3

Glavnom sindikalistu nije jasno zašto Petrokemija ne valja Hrvatskoj ako valja Rusima i Englezima, dok investitor Nenad Bakić smatra da je država loš vlasnik

VIDEO

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gosti u studiju raspravljali su o tome je li nužno prodavati hrvatske tvrtke zbog krpanja proračuna ili će se novac od prodaje poslužiti za poticanje gospodarskog razvoja.

Glavni povjerenik sindikata EKN u Petrokemiji, Željko Klaus, rekao je da je nakaradna činjenica da Hrvatska postaje jedina zemlja u kojoj je državno vlasništvo nepoželjno. Smatra da je Petrokemija tvrtka od državnog interesa te da proizvodi nešto važno, posebno za Hrvatsku koja je poljoprivredna zemlja. 

- Nisu radnici Petrokemije idioti, rekao je Klaus i dodao da bi se prodajom tvrtke od posebnog državnog interesa prekršio sporazum potpisan 1998. 

Rekao je da se kroz proces restrukturiranja broj radnika Petrokemije smanjio s 4900 u 1990. godini na današnjih 2300. Kao tvrtkin problem izdvojio je plin jer su njegove cijene u zemlji najviše u usporedbi s drugim državama i smatra da se nešto treba učini po tom pitanju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

O eventualnoj privatizaciji Klaus bi razgovarao s pravim vlasnikom a ne s nekim tko ima četiri posto udjela kao Nenad Bakić koji je također bio gost emisije. Bakiću je poručio da se ponaša u skladu s postotkom svog vlasništva.

Bakić: Zbog lošeg vodstva Petrokemiji je prijetio i stečaj

Bakić je, pak, državu opisao kao lošeg vlasnika, a rekao je da je zbog lošeg vodstva Petrokemiji prijetio i stečaj. Kompaniji po njegovu mišljenju treba jaki partner i financijska injekcija kako bi mogla ostati konkurentna. Smatra da taj partner ne može biti pokradena država jer ona za to nema novac. 

Klaus: Privatizacija neće donijeti ništa pozitivno

Klaus pak smatra da privatizacija Petrokemiji ne bi donijela ništa pozitivno s obzirom na iskustva drugih tvrtki kao što su INA, HT i Pliva gdje se dogodilo upravo suprotno otvaranju novih radnih mjesta. 

- Ako Petrokemija valja Rusima i Englezima, zašto ne valja nama. Nismo mi paraziti ovog društva, rekao je Klaus.

Telefonska anketa na kraju emisije pokazala je da čak 85 posto građana nije za privatizaciju Petrokemije, dok ju podržava tek 15 posto glasača.  

Popijač: Očita je namjera je sve hrvatsko staviti na bubanj

Neslužbene najave prodaje Petrokemije za Tportal je prokomentirao bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač. Objasnio je da je tvrtka prošle godine ostvarila dobit od 107,8 milijuna kuna uz 60 posto izvoza i uz odabir Nadzornog odbora u  kojem nema politike. Smatra da je bivša Vlada s upravom Petrokemije tvrtku dovela do statusa jednog od zadnjih uspješnih industrijskih subjekata. 

- Apsolutno ne postoji normalan i argumentirani razlog da se Petrokemija proda. Kao što sam rekao, nakon što smo je pretvorili u uspješnu kompaniju, ona je atraktivna svim financijskim subjektima, rekao je Popijač. Dodao je da je jedini razlog prodaje punjenje proračuna. 

- Takvu politiku smo gledali i prije 10 godina, kada su se prodavala hrvatska poduzeća, i očito da je opet namjera da se sve što je još hrvatsko stavi na bubanj, rekao je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...