Obavijesti

News

Komentari 55

Klauški: Puljak je opet pokazao da zna dobiti izbore, sad mora pokazati da ipak zna voditi Split

Klauški: Puljak je opet pokazao da zna dobiti izbore, sad mora pokazati da ipak zna voditi Split

Ivica Puljak zgazio je suparnike na izvanrednim izborima u Splitu. Dobio je novi mandat i još stabilniju situaciju u Gradskom vijeću. Ponizio je HDZ i opalio šamar Plenkoviću. Ali sada više nema alibija. Sad će morati raditi.

VIDEO

Na kraju je to bio antiklimaks za Ivicu Puljka koji s gotovo 49 posto osvojenih glasova mora ići u drugi krug izbora za gradonačelnika Splita.

POGLEDAJTE VIDEO: PULJAKOV POBJEDNIČKI GOVOR

Pa i on i Splićani koji su jedva izašli na ove izbore, moraju prolaziti još dva tjedna gnjavaže.

Ali i bez toga, Puljak i Centar zgazili su i satrali konkurenciju na izvanrednim izborima u Splitu. Aktualni gradonačelnik mnogo je riskirao s davanjem ostavke i raspuštanjem Gradskog vijeća, mogao je ispasti politički diletant koji je na izvanrednim izborima imao više toga izgubiti, nego što je mogao dobiti, ali se s izbora ipak vratio kao genijalac.

Istina, velikim dijelom dobio je ono što je već imao: istu funkciju, iste tri godine mandata, istog zamjenika koji ga je otjerao na izbore i doživljava se kao slaba točka novog/starog gradonačelnika, iste obaveze i probleme.

Isto, samo bolje

No sada je Puljak dobio ono što nije imao prije godinu dana: dobio je puno stabilniju i komforniju većinu u Gradskom vijeću, samo jedan mandat fali mu do natpolovične većine i apsolutne kontrole, kao što je dobio više glasova nego prije godinu dana.

I sada više nema alibija. Ivica Puljak dobio je sve preduvjete da se primi posla i pokaže da može biti dobar gradonačelnik Splita. Bez svađanja s partnerima, što su mu protivnici često nabijali na nos, bez blokada u Gradskom vijeću, bez anketnog sondiranja terena.

Izbori su, pokazalo se, bili lakši dio posla. Sad slijedi onaj teži dio.

Seks i dišpet

Uglavnom, afere Bojana Ivoševića nisu stajale Puljka nove pobjede na izborima, kao što ga nije pogodila ona seks afera njegova zamjenka Ivoševića (opet!) i Luke Baričića. Štoviše, ispada da je ta afera samo probudila dišpet kod Puljkovih birača, iako je možda kumovala maloj izlaznosti na birališta građana zgađenih kampanjom, kao i lošim kandidatima.

Puljak je opet bio najbolji među najlošijima.

Osim toga, Split je na ovim izborima udario pljusku HDZ-u. Puljak je prodao priču o uroti desnice i interesnih skupina, ali ulogu u kampanji sigurno je odigrao i sukob Torcide i policije (koji je Puljak zdušno iskoristio, proglasivši torcidaše "borcima za pravdu"), kao i totalni raspad HDZ-a i malodušnost Željka Keruma.

Doktor za spavanje

Zoran Đogaš, splitski doktor za spavanje, nije uspio probuditi birače HDZ-a u gradu koji ionako postojano razvija alergiju na najveću hrvatsku stranku. Zbog čega je i sam Andrej Plenković imao problem s odabirom kandidata. 

Đogaš je pokušao nekako sakriti HDZ sa svojih plakata i maknuti HDZ iz svoje kampanje, što je dovelo do toga da ni HDZ-ovci nisu ozbiljno shvatili njegov nastup na izborima. Ali je zato Plenkoviću omogućilo da se distancira o njegova uvjerljivog poraza, što je bio plan od samog početka.

Šef HDZ-a pripremio je alibi za očekivani poraz.

A sada, dva tjedna besmislene kampanje do drugog kruga izbora za gradonačelnika neće biti ništa drugo nego produžena agonija Đogaša i HDZ-a. I jasno, zamorna formalnost za Puljka.

Osim, naravno, ako Puljkovi birači ne pomisle kako su ove nedjelje obavili posao i jednostavno zaborave izaći na birališta za dva tjedna. 

Kako s Vladom?

Ivica Puljak, a naravno i Bojan Ivošević, kao glavni povod izbora, glavna tema kampanje i očito glavni Puljkov čovjek za operativne zadatke u Splitu, pokazali su da znaju dobiti izbore. No sada će se suočiti s problemom vođenja grada koji posljednja dva desetljeća nije dvaput zaredom izabrao istog gradonačelnika.

Naime, jedna od glavnih izbornih poruka Zorana Đogaša građanima Splita na ovim izborima bila je da se problemi u gradu mogu rješavati samo ako se uspostavi HDZ-ov interesni lanac od Splita, preko Županije do Vlade.

Zvučalo je to kao ucjena, a sada će se vidjeti može li nehadezeovski gradonačelnik rješavati najveće probleme Splita uz suradnju s HDZ-om u županiji i HDZ-om u Banskim dvorima. Ili će HDZ, kako to obično radi, opstruirati, sabotirati i destabilizirati vlast koje se nije mogao dočepati.

Plenkijev poraz

Kako bilo, HDZ je uvjerljivo poražen i u drugom najvećem hrvatskom gradu, Plenković je pokazao da ni u Zagrebu ni u Splitu nije sposoban iznjedriti kvalitetnog kandidata za gradonačelnika, čime se - uz potom SDP-a - otvara prostor novim političkim opcijama. 

Ivica Puljak stvorio je čvrstu većinu i stabilne uvjete vladanja kakve ima Tomislav Tomašević u Zagrebu. I sad treba pokazati da zna što će s tom većinom.

A ako zapne, može ponovno izazvati izvanredne izbore. Barem na njima zna pobjeđivati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je