Obavijesti

News

Komentari 170

Ključ u bravu VW-a? Narodni automobil vozi Nijemce u krizu

Ključ u bravu VW-a? Narodni automobil vozi Nijemce u krizu
3

Nakon skandala s varanjem na ekotestovima, zaposlenici VW-a strahuju od vala otkaza. Skandal bi mogao poljuljati i povjerenje u kvalitetu njemačkih kompanija

VIDEO

Njemačka autoindustrija imidž je gradila desetljećima, a Volkswagen-ova afera Dizel bi ozbiljno mogla uzdrmati najveće europsko gospodarstvo.

To je najveći njemački proizvođač automobila, a zapošljava njih više od 270.000 u zemlji, a isto ih je toliko zaposleno u pratećim industrijama. Nakon skandala s varanjem na ekotestovima, zaposlenici VW-a strahuju od vala otkaza. Skandal bi mogao poljuljati i povjerenje u kvalitetu i pouzdanost njemačkih kompanija i proizvoda općenito, upozoravaju analitičari.

- Neke njemačke kompanije plaše se domino-efekta, da bi VW skandal mogao utjecati i na njihovo poslovanje, te dovesti do erozije ‘Made in Germany’ oznake - kaže Andre Schwartz, direktor trgovačke udruge BGA. Drugi analitičari kažu da bi afera Dizel mogla predstavljati veću opasnost za njemačko gospodarstvo nego što je to grčka dužnička kriza.

- Sasvim iznenada Volkswagen je postao veći negativni rizik po njemačko gospodarstvo nego što je to grčka dužnička kriza. Ako idućih mjeseci prodaja VW-a u SAD-u padne, to neće loše utjecati samo na tu kompaniju, nego na cijelo njemačko gospodarstvo - rekao je Carsten Brzeski, ekonomist u ING-u, multinacionalnoj financijskoj korporaciji. S druge strane, hrvatski ekonomski stručnjak Damir Novotny kaže da afera neće toliko utjecati na njemačko gospodarstvo.

- Kazne će sigurno biti velike, no oni će to izdržati. Njemačko gospodarstvo je veliko te sumnjam da će afera VW-a utjecati na ekonomiju - kaže Novotny. Ipak, postoji nešto znatno više od goriva što pogoni svaki Volkswagen, a to je njemački inženjering te industrijski imidž koji je Njemačka gradila desetljećima. Afera Dizel je ozbiljno uzdrmala i taj dio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 170
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...
NA VEZU JE U TROGIRU

Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...

Plus+ Iako je jahta Royal Romance plombirana do kraja svibnja, Ukrajinci su je oglasili. Dok se pravi vlasnik skriva, megajahta koja je izlistana na 101. mjestu u svijetu po količini luksuza, nalazi se u trogirskoj marini