News

Komentari 0

Koalicija Možemo, Nova Ljevica i Pametno u Splitu postavila tri stanice za mjerenje čestica

Koalicija Možemo, Nova Ljevica i Pametno u Splitu postavila tri stanice za mjerenje čestica

Mjerne stanice za mjerenje lebdećih čestica izrađene su na temelju rješenja otvorenog koda, proširene i integrirane u vlastiti softverski sustav koji je javno dostupan

U trima četvrtima u Splitu - na Žnjanu, Lovretu i Visokoj postavljene su tri stanice za mjerenje lebdećih čestica i kvalitete zraka kao dio zelene politike koalicije stranaka Možemo, Nova ljevica i Pametno za Split i Dalmaciju, priopćeno je u srijedu iz te koalicije.

Time je Split, kako je istaknuto, uvršten među korisnike internetske aplikacije Otvoreni zrak koju je osmislila i kreirala platforma Možemo!. Te stanice daju vrlo važne podatke o zraku koji udišemo.

"Koalicija stranaka Možemo!, Nova ljevica, Pametno za Split i Dalmaciju ovim priključivanjem servisu pokazuje svoju posvećenost zaštiti okoliša i kvaliteti života u Splitu, nekim od najvažnijih elemenata našeg zajedničkog programa na lokalnim izborima u nedjelju", izjavila je  nositeljica zajedničke liste za splitsko Gradsko vijeće Tamara Visković.

Mjerne stanice za mjerenje lebdećih čestica izrađene su na temelju rješenja otvorenog koda, proširene i integrirane u vlastiti softverski sustav koji je javno dostupan.

"Slično kao i Otvoreni akti, moćna tražilica gradonačelničkih dokumenata dostupna u Zagrebu i Splitu, i ova je usluga nastala volonterskim radom članova platforme Možemo! sa željom da građanima, umjesto plakata i reklama, ponudimo nešto korisno i važno kao foršpan onoga što znamo", rekla Visković.

Iz  koalicije poručuju da ovaj sustav funkcionira vrlo jednostavno. S mjernih stanica podatci o lebdećim česticama prenosi se na internetsku aplikaciju dostupnu na adresi https://zrak.mozemo.hr/, prilagođenu mobilnim uređajima, gdje se u svakom trenutku mogu očitati.

 Za dizajn aplikacije zaslužne su članice Možemo! Sara Pavleković Preis i Sarah Baron-Brljević. Plan je mrežu mjerača u Splitu proširiti i na druge, dosad nepokrivene dijelove grada, posebno one s visokom koncentracijom prometa ili preostale industrijske proizvodnje.

Splićani su uvijek bili ponosni na čisti zrak u gradu, no dosad nismo imali egzaktne podatke, dostupne u svakom trenutku. Podatci s mjerača bit će temelj i za buduće aktivnosti u ostvarivanju naše zelene politike, čime pokazujemo na koji način želimo upravljati gradom, navodi se u priopćenju.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da ograničavanjem koncentracije lebdećih čestica u zraku možemo spriječiti i do 400 tisuća prerano umrlih na godinu samo u Europi.

Najčitaniji članci