Obavijesti

News

Komentari 4

Koalicija predvođena Rijadom počela zračne udare na Jemen

Koalicija predvođena Rijadom počela zračne udare na Jemen
1

Saudijska televizija Al Arabiya objavila je da je koalicija koju predvodi Saudijska Arabija, a čine je zemlje sunitskog islama, operaciju izvela kako bi "neutralizirala napadačku sposobnost milicije Hutija"

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom izvela je u četvrtak nekoliko zračnih napada na prijestolnicu Sanu pošto su pobunjeni Huti, koji imaju podršku Irana, preuzeli odgovornost za napade dronovima na saudijska crpilišta nafte.

Koalicijski bombarderi gađali su devet vojnih meta u samome gradu i oko njega, kazali su stanovnici.

Televizijski kanal Masirah kojim je pod nadzorom pobunjenih Hutija izvijestio je o šest zračnih udara.

Saudijska televizija Al Arabiya objavila je da je koalicija koju predvodi Saudijska Arabija, a čine je zemlje sunitskog islama, operaciju izvela kako bi "neutralizirala napadačku sposobnost milicije Hutija". Pozvala je civile da izbjegnu ta područja i zasad nema vijesti o žrtvama.

Saudijska Arabija objavila je u utorak da su bespilotne letjelice opremljene eksplozivom bombardirale crpilišta nafte na njezinu području, no da to nije poremetilo izvoz nafte.

Huti su preuzeli odgovornost za taj napad dronovima. 

Ujedinjeni Arapski Emirati rekli su u srijedu da će sunitska koalicija koja ima potporu Zapada, "odgovoriti" na svaki napad Hutija na koaliciju.

Napadi na Sanu i rast napetosti u jemenskoj luci Hodeidah krše primirje dogovoreno pod okriljem UN-a i otežava mirovne napore da se završi četverogodišnji rat s deseci tisuća žrtava, među kojima su mnogi civili, milijunima raseljenih, a Jemen je na rubu gladi.

Koalicija koju oružjem i obavještajnim podacima pomaže Zapad uplela se u rat u Jemenu od 2015. protiv pobunjenih Hutija koji imaju potporu šijitskog Irana. Koalicija želi na vlast vratiti vladu Abd-Raba Mansura Hadija kojega su pobunjenici protjerali iz Sane.

Rat u Jemenu smatra se "posredničkim" ratom u kojem se za prevlast u regiji sukobljavaju sunitska Saudiijska Arabija i šijitski Iran.

Huti, međutim, opovrgavaju da su marionete Irana i tvrde da je cilj njihove revolucije okončati korupciju.