Obavijesti

News

Komentari 19

Dalija Orešković: HDZ na naša vrata uopće ne mora kucati...

Dalija Orešković: HDZ na naša vrata uopće ne mora kucati...
2

U 22 sata DIP je objavio posljednje nepotpune rezultate izbora i prema njima koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametog i Fokusa ima dva mandata, a prema izlaznim anketama tri...

VIDEO

Prema prvim izlaznim anketama objavljenima u 19h, koalicija koju čine Stranka s imenom i prezimenom te stranke Pametno i Fokus ima tri zastupnička mandata. Prema preliminarnim rezultatima DIP-a u 21h, koji su napravljeni na vrlo malom uzorku, koalicija dobiva jedan mandat u Saboru.

U 22 sata ta je brojka pala na dva mandata. Prema tome u sabor ulaze Dalija Orešković i Dario Zurovec. 

Pratite emisiju Izbori 2020 - Izborna noć na 24sata

23:30 - Orešković: Očekujemo i treći mandat za reforme

Predsjednica Stranke s imenom i prezimenom Dalija Orešković izrazila je u nedjelju nadu da će koalicija sa strankama Pametno i Fokus, koja trenutno ima dva mandata, uspjeti osvojiti i treći, ocijenivši da bi to predstavljalo dobru podlogu da bolje predstave svoje reforme.

Upitana o budućnosti njezine koalicije, rekla je kako je budućnost da centar preuzme upravljanje državom te je potvrdila da ostaju zajedno na okupu. Rast ćemo, imamo vrsne ljude koji su već pokazali da naše ideje mogu biti uspješne u praksi i uspješne ljude u svojim profesijama koji mogu preuzeti ključne resore u državi, koji su danas pred kolapsom, poručila je Orešković.

"Već ovog trena imamo sve što je potrebno da državu, koja se trenutno nalazi pred ponorom i s HDZ-vom vlašću će srljati u još veći, izvedemo na pravi put. Na ovim izborima nismo imali dovoljno vremena da se predstavimo biračima i uvjerimo ih da smo mi ta opcija koja njihovoj djeci može zajamčiti dobar život i ostanak u Hrvatskoj", kaže Orešković.

Rekla je da još iz HDZ-a nisu dobili poziv na suradnju, ali to nisu ni očekivali. "Zna se da HDZ nema što tražiti na našim vratima", poručila je Orešković.

22:40 - Ova kampanja je bila kratka, kao koalicija smo se posložili dva dana prije predaje lista, uvjeti kampanja su bili otežani. Bit ćemo čvrsti i taj politički centar koji je naša scena čekala se formirao, nismo ušli pod krilom jedne od političkih opcija. Zabili smo svoju zastavu i njoj ćemo ostati vjerni, našim biračima i ciljevima. Možda ćemo biti jedini glas razuma u Saboru i hrabro se zalagati za rješenja koja možda jesu teška, no mi znamo kako. Znamo kako vodi HDZ, koja je to razina korupcije, izjavila je Orešković i odgovorila na pitanje je li moguće da i njihove ruke pomognu Andreju Plenkoviću u sastavljanju većine.

- Na naša vrata ne trebaju kucati, zaključila je kratko.

22:34 - Neslužbeni rezultati DIP-a objavljeni nakon obrađenih 63,55 posto biračkih mjesta, prema medijskim proračunima pokazuju da HDZ osvaja 68 mandata, a Restart koalicija okupljena oko SDP-a 43 mandata.

Domovinski pokret je treći s osvojenih 15 mandata, Most osvaja 8 mandata, a koalicija okupljena oko platforme Možemo 6 mandata.

Dva mandata osvaja koalicija SSIP-Pametno-Fokus, a u Sabor ulazi i HNS koji osvaja jedan mandat.

Prema podacima DIP-a na obrađenim je biračkim mjestima glasovalo 46,14 birača s pravom glasa.

22:00 - Prema posljednjim podacima, u sabor ulaze Dalija Orešković i Dario Zurovec. 

21:05 - Iz koalicije nisu željeli komentirati prve, nepotpune rezultate DIP-a prema kojima 'uzimaju' jedan mandat. Kažu tek da još ništa nije gotovo. 

Prvi neslužbeni rezultati - Stanka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno ima 1 mandat

19:17 - Izjava Dalije Orešković nakon izlaznih anketa u 19h:

- Naravno da smo zadovoljni s izlaznim anketama, ali ovo su samo izlazne ankete. Potrebno je pričekati konačne rezultate. Ovo je za nas dobar rezultat. Imali smo vrlo kratku kampanju jer smo koaliciju formirali dva dana prije predaja lista. Mi smo jedini nametnuli prave teme: reformu čitave države, preustroj, sve ono o čemu će biti bitno govoriti u jednom turbulentnom razdoblju, kako politički tako i gospodarski.

- Mi smo mirni, napravili smo što smo mogli. Važno je ponoviti da se formirao jedan politički centar kakvog na našoj političkoj sceni nije bilo desetljećima. 

- Ako se izlazne ankete potvrde u prave mandate, to je dobra vijest za sve naše građane jer će napokon u našem Saboru, takav kakav je, biti jedan čvrst i stabilan megafon koji će progovarati o istini bez imalo uljepšavanja. 

- Inzistiramo na reformama, mi želimo Hrvatsku 2.0, smatramo da nikakve površne priče našim građanima ne mogu donijeti išta dobrog. Hrvatske je dovoljno potonula i vremena za novo propadanje više nema. 

Prvi neslužbeni rezultati - Stanka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno ima 1 mandat

Što se tiče izlaznih anketa prema kojima se HDZ nadmoćno ispred Restart koalicije, Dalija Orešković kaže da bi za sve nas bilo bolje da su rezultati - drugačiji. No, kaže, treba objektivno sazgledati okolnosti pod kojima su se provodili ovi izbori. 

- Prema anketama, birači su svjesni problema i nužnosti promjene, no s druge strane, prema ovim izlasnim anketama, birači se promjene očito boje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.