Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Kod Knina opožareno je oko 100 hektara šume i makije

Jedan od pilota airtractora, koji je i u ponedjeljak i danas sudjelovao u gašenju požara bojnik Danijel Kos istaknuo je kako se posade više bore s vjetrom nego s požarom

3 komentara

Jedan od dvaju požara koji su u ponedjeljak popodne planuli na području Mokrog Polja kod Knina u utorak još nije ugašen, vatrogascima cijeli dan pomažu i zračne snage, opožareno je oko 100 hektara šume i makije, a kuće nisu ugrožene, izvijestio je Županijski centar 112.

Ministarstvo obrane (MORH) izvijestilo je da su u utorak prijepodne dva airtractora i jedan kanader sudjelovali u gašenju požara pokraj mjesta Mokro Polje kod Knina te su u poslijepodnevnim satima ponovno upućeni u akciju gašenja istoga požara.

Tijekom prijepodneva požar kod Knina gasilo je pet protupožarnih aviona, a jučer sedam aviona. Jedan od pilota airtractora, koji je i u ponedjeljak i danas sudjelovao u gašenju požara bojnik Danijel Kos istaknuo je kako se posade više bore s vjetrom nego s požarom.

"Riječ je o iznimno nepristupačnom terenu za rad zemaljskih snaga te piloti i posade moraju pogasiti sve točkaste plamenove. Nakon određenog vremena vjetar ih ponovno aktivira i zato smo ponovno angažirani. Važno je da nema izravne ugroze za kuće, nastavljamo s gašenjem i natapanjem opožarene linije kako bi konačno cijeli požar koji je izbio na dva područja brda Kom u potpunosti stavili pod nadzor", rekao je bojnik Kos.

Opožareno je 100 hektara makije, niskog raslinja i hrastove šume, na požarištu se izmjenjuju airtractori i kanaderi, ali kuće nisu ugrožene, izvijestio je Županijski centar 112.

Na požarište kod Knina popodne upućene dodatne zračne snage

Dva kanadera i jedan airtractor iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH dodatno su u utorak popodne upućeni u akciju gašenja požara kraj mjesta Mokro Polje kod Knina pa je i danas na požarištu ukupno sedam protupožarnih aviona, priopćeno je iz MORH-a.

Kapetan posade kanadera i zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile bojnik Darko Kučej koji je sudjelovao u gašenju požara rekao je kako je riječ o požarištu koje je još aktivno u zapadnom dijelu brda Kom.

„Vjetar cijeli dan razbuktava pojedine dijelove vatrene fronte koja je dugačko oko kilometar i pol, a zbog nepristupačnosti terena zemaljske snage ne uspijevaju doći do svake vatrene točke. Osim toga, površina je zagrijanija nego jutros te je učinak gašenja manji, a to znači umjesto jedne vodene bombe za bolju efikasnost sada su potrebne dvije. Ostajemo do mraka i učinit ćemo sve kako bi požar bio pod nadzorom“, rekao je  bojnik Kučej, prenosi Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

 

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message