Obavijesti

News

Komentari 18

"Kod Uljanika mora se voditi računa o svim aspektima"

"Kod Uljanika mora se voditi računa o svim aspektima"
1

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u srijedu uoči sastanka vladajuće koalicije da će se "u prvom koraku sigurno brojka pokazati da je jeftinije ići u stečaj"

VIDEO

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da će se odluka o Uljaniku donijeti nakon što se obave još neki razgovori, među inim, i konzultacije s europskim partnerima te da se pritom mora voditi računa o svim aspektima.

"U ovom trenutku moramo voditi računa o svemu, o brodogradnji, o pravima radnika, o političkoj, ekonomskoj, financijskoj, socijalnoj, regionalnoj i europskoj dimenziji i u konačnici donositi odluke koje moraju biti sagledane i kroz širu sliku. Ako gledate da je jedan od glavnih prioriteta fiskalna konsolidacija, izlazak iz postupka prekomjernog proračunskog manjka i prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, svi pozitivni gospodarski pokazatelji, što je bitno zadržati", rekao je Plenković novinarima.

Zavarili su glavni ulaz: Radnici Uljanika ponovno su u štrajku
Zavarili su glavni ulaz: Radnici Uljanika ponovno su u štrajku

Predstavnici vladajuće koalicije u srijedu na sastanku u Banskim dvorima nisu donijeli konačnu odluku hoće li Uljanik u proces restrukturiranja ili u stečaj, već bi tu odluku trebali donijeti za nekoliko dana. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kazao je i da su na sastanku izneseni podatci po kojima bi troškovi restrukturiranja Uljanika iznosili nešto više od milijardu eura, a troškovi stečaja oko 557 milijuna eura.
"Nije svejedno izložiti se ponovno iznosima koji će praktički ići i do iznosa koji su u ovom trenutku skoro dvostruko veći od projiciranog koliko nas košta varijanta isplate obveza sukladno stečaju. Čuli ste jučer to je 557,5 milijuna eura, a od toga smo već dobar dio, skoro 420 milijuna eura platili. No, donosit ćemo odluke kada se još malo konzultiramo i kad obavimo još neke razgovore i ovdje s našim europskim partnerima", rekao je Plenković novinarima u Bruxellesu.

Plenković je rekao da želi podsjetiti radnike Uljanika i 3. maja da je sve što su prošle godine primili došlo iz državnog proračuna slijedom odluke vlade.
"To nisu bila jamstva za brodove, za što smo u prosincu, siječnju, veljači i početkom ožujka isplatili 3,1 milijardu kuna, nego sanacijsko jamstvo u iznosu od 716 milijuna kuna, pokušaj da se ide u restrukturiranje. Taj pothvat nažalost nije uspio, nije bio verificiran ni od naših resora, ni od strane EK-a", rekao je premijer.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u srijedu uoči sastanka vladajuće koalicije da će se "u prvom koraku sigurno brojka pokazati da je jeftinije ići u stečaj".
"U prvom koraku sigurno će brojka pokazati da je jeftinije ići u stečaj ali dugoročno, u sljedećih deset godina, to je predmet polemike", rekao je Horvat.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.