Obavijesti

News

Komentari 227

Ovo su ključni rasjedi: Zagreb bi mogao imati udar od 6 Richtera, ali za to je mala vjerojatnost

Ovo su ključni rasjedi: Zagreb bi mogao imati udar od 6 Richtera, ali za to je mala vjerojatnost

Potresna područja u Hrvatskoj šire zagrebačko područje, šire riječko područje i cijelo južno priobalje, dok su najmanje šanse za potres u istočnim dijelovima Slavonije, Baranje i u Istri

VIDEO

Seizmolog Krešimir Kuk izjavio je u nedjelju kako je vrlo mala vjerojatnost da bi se na petrinjskom rasjedu mogao dogoditi još jedan jaki potres, a isto vrijedi i za zagrebačko područje.

Kuk je za RTL rekao da zagrebački i petrinjski rasjedi nisu direktno povezani u smislu da će pomak jednog direktno potaknuti pomak drugog. No, često se događa, kazao je, da blizina potresa nekog epicentralnog područja aktivira rasjede, odnosno mjesto koje je već spremno generirati potres.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Posveta za sve stradale u potresu 02:01

Pojasnio je da se potresi kod nas stalno događaju te da nema načina da bi se pretkazalo da li jedan ili nekoliko potresa koji su se dogodili na istom epicentralnom području znači početak serije i da će uslijediti neki jači potres.

Ono što se zna je da nakon jakog potresa slijedi serija slabijih. Nekad je taj najjači potres prvi, a nekad se dogodi da imamo čak jedan i nekoliko jačih potresa prije i čitav niz slabijih nakon kojeg slijedi najjači.

Komentirao je kako su potresna područja u Hrvatskoj šire zagrebačko područje, šire riječko područje i cijelo južno priobalje. Najjači potresi očekuju se u južnom priobalju dok su najmanje šanse za potres u istočnim djelovima Slavonije, Baranje i na istarskom poluotoku.

Tomo Medved vodit će Stožer Vlade za sanaciju nakon potresa
Tomo Medved vodit će Stožer Vlade za sanaciju nakon potresa

Sović: Moguće je i potres do 6 Richtera

Seizmolog Ivica Sović izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da se u Hrvatskoj moramo naučiti živjeti s njima jer se nalazimo na seizmički aktivnom području.  

- Potres magnitude od 5,5 na zagrebačkom području bio je prilično jak potres,  ali možemo očekivati i jači. Zato se moramo i spremiti. Ne možemo reći kada će to biti,  ali možemo očekivati potres do magnitude 6, izjavio je Sović.

Dumbović: Ne dolazite mi ovdje zbog selfija. Šaljite nam novac
Dumbović: Ne dolazite mi ovdje zbog selfija. Šaljite nam novac

Markušić: Nije neuobičajena potresna sekvenca kakva je ovih dana pogodila Petrinju

– Tektonski potresi posljedica su pomicanja velikih blokova stijena koje grade gornje dijelove Zemljine kore, čime dolazi do njihove međusobne interakcije i nakupljanja elastičke energije u unutrašnjosti Zemlje. Nažalost, strukturno-tektonski sklop u podzemlju nije jednostavno rekonstruirati pa se tako ne može predvidjeti kako će se nakupljena energija osloboditi – tijekom jednog jačeg potresa te potom niza slabijih, ili će nekom jačem potresu prethoditi određeni broj slabijih. Stoga nije neuobičajena potresna sekvenca kakva je ovih dana pogodila Petrinju i okolicu – ističe za Večernji profesorica Snježana Markušić s PMF-a u Zagrebu. 

Na pitanje o sličnosti s potresom u Banjoj Luci kaže: 

Jedna od pretpostavki je da su se potresi s epicentrima u okolici Petrinje dogodili na rasjednom sustavu koji se od Jastrebarskog preko Pokupskog pruža dalje prema Banjoj Luci. Na tom rasjednom sustavu 1909. godine dogodio se potres magnitude 6,0 kod Pokupskog, a na njegovu jugoistočnom segmentu 1969. banjolučki potres magnitude 6,4. Zbog toga se petrinjski i banjolučki potresi povezuju. Ono što zbunjuje jest činjenica da su mehanizmi petrinjskih i banjolučkog potresa različiti, što nije očekivano ako se radi o istom rasjednom sustavu. Tako je se može pretpostaviti da je u slučaju potresa u okolici Petrinje riječ o kompleksnijim procesima, za čiju interpretaciju su nužna detaljnija i usmjerena istraživanja te multidisciplinarni pristup.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 227
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa