Obavijesti

News

Komentari 350

Koji su sljedeći potezi? Sada svi čekaju što će reći Kolinda

Koji su sljedeći potezi? Sada svi čekaju što će reći Kolinda
1

Neki izvori tvrde da je Kolinda Grabar Kitarović spremna na povlačenje s mjesta predsjednice - ne uspije li Plenković sačuvati kormilo - i kandidirati se za predsjednicu HDZ-a...

VIDEO

Upitno je, naime, mogu li se izborne komisije - iz ustavnopravnih, ali i materijalno-tehničkih razloga, konstituirati na valjan način.

Upitno je sve. Što je većina u Saboru, koliko je ruku čini, kakav je redoslijed poteza. Prijevremeni izbori u lipnju, paralelno s drugim krugom lokalnih izbora, najviše bi odgovarali Andreju Plenkoviću iako je zbog nepromišljenog blefa ozbiljno ugrozio svoju reputaciju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

Vladimir Šeks smatra da izbori u lipnju nisu dobra opcija.

- Sjednicu treba zaključiti. Ne završiti, nego zaključiti. Logično bi bilo da potpredsjednik Sabora najavi da će iduća sjednica biti nakon lokalnih izbora - rekao je Šeks.

Može li HDZ progutati Pusić

Ta bi opcija Plenkoviću omogućila komotnije pregovaranje s novim potencijalnim partnerima, HSS-om i HNS-om, dvjema strankama koje sad ne žele ni pomisliti na podršku HDZ-u, ali bi nakon izbora, rasterećene, ipak mogle staviti i tu opciju na dnevni red.

Ta bi vlada imala dovoljno ruku za koliko-toliko redoviti rad, ali ne bi bila jaka, a upitno je i bi li HDZ-ovci mirno primili savez s omrznutom im Vesnom Pusić. No u politici je sve moguće - nikad ne reci nikad.

- Prvo bi se trebalo sastati Predsjedništvo Sabora koje donosi sve potrebne odluke. Treba biti malo pametniji. Sad je razriješen taj dio s ministrom Marićem koji je ostao, Petrov je dao ostavku. Ima li ili nema pretpostavki za izbor novog predsjednika Sabora, to sad trebaju stranke i klubovi utvrditi. Ako nema pretpostavki - trebalo bi ovu sjednicu okončati - rekao je Šeks.

U pozadini ovih priča plete se još jedna, koja zvuči fantastično. Neki izvori tvrde da je Kolinda Grabar Kitarović spremna na povlačenje s mjesta predsjednice - ne uspije li Plenković sačuvati kormilo - i kandidirati se za predsjednicu HDZ-a, kako bi potom preuzela vladu. Kolinda navodno nije zadovoljna dekorativnom moći koju joj nudi predsjednička pozicija. Želi stvarno vladati zemljom. Uostalom, već je za prošle krize u tišini formirala svoju vladu, podijelila ministarstva, razgovarala s ministrima i zamolila ih da sve ostane u tišini.

Ima li Kolinda veće ambicije

To što se u međuvremenu pokazalo da ne raspolaže nikakvim političkim talentom - u najboljem slučaju ona spada u rang Davora Bernardića ili Tomislava Karamarka - njoj načelno ne mora smetati, ona to ni ne zna.

- Znate kakva je atmosfera oko nje - kaže naš izvor i odgovara:

- Pa oko nje od jutra do mraka plešu dvorjani koji je uvjeravaju da svijet nije vidio takve državnice od vremena Golde Meir...

Doista - iako je ova teorija fantastična, ne treba je odbaciti. Hrvatska je ušla u najturbulentnije razdoblje svoje novije povijesti. Svi stari klišeji, poput dvostranačja, izgubili su moć koju su imali punih četvrt stoljeća. Sve je zamislivo, ništa sigurno. Tako je i u svijetu...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 350
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.