Obavijesti

News

Komentari 249

Presuda "kapetanu Draganu": Vasiljkoviću 15 godina zatvora

Presuda "kapetanu Draganu": Vasiljkoviću 15 godina zatvora
10

Kapetan Dragan je bio prvi zapovjednik srpskih paravojnih snaga Knindže. Nakon rata otišao je u Australiju gdje je kasnije uhićen, a sud je naredio da ga se izruči Hrvatskoj

VIDEO

Dragan Vasiljković (62) nepravomoćno je osuđen na 15 godina zatvora. Proglašen je krivim za dvije točke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na kninskoj tvrđavi i napad na policijsku postaju u Glini. Njegovi odvjetnici će se žaliti na presudu.

POGLEDAJTE VIDEO

Izjave odvjetnika kapetana Dragana Više na http://bit.ly/2xteSjq Reporter: Mario Matana

Posted by 24sata on Tuesday, September 26, 2017

POGLEDAJTE VIDEO 

Presudu kapetanu Draganu komentira Ivan Turudić... Više na http://bit.ly/2xteSjq Reporter: Mario Matana

Posted by 24sata on Tuesday, September 26, 2017

 U završnim riječima kapetan Dragan je odbacio bilo kakvu krivnju za ono što mu se stavlja na teret.

Kapetan Dragan je bio prvi zapovjednik srpskih paravojnih snaga Knindže. Nakon rata otišao je u Australiju gdje je kasnije uhićen, a sud je naredio da ga se izruči Hrvatskoj koja ga je tražila zbog ratnih zločina.

Screenshot HRT

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

POGLEDAJTE VIDEO

Zbog presude kapetanu Draganu gužva na ulazu u splitski sud: Velika dvorana suda je puna, a dobro upućeni očekuju 15 godina zatvora za Vasiljkovića... Više na http://bit.ly/2xteSjq Reporter: Mario Matana

Posted by 24sata on Tuesday, September 26, 2017

Na teret mu se stavljalo i da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Dragan Vasiljkovic

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Sud u Haagu je Vasiljkovića počeo istraživati 2005. godine no istraga je prekinuta jer je određen rok do kojeg sud mora prestati s radom pa nije više bilo vremena da se Vasiljkovića istraži i optuži.

U pritvoru u Australiji Vasiljković je bio od 2006. do 2009. godine. U rujnu 2009. Federalni sud je uvažio žalbu Vasiljkovićevih odvjetnika koji su se žalili da njihov klijent u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje te je naredio da se Kapetan Dragan pusti na slobodu. Australska se vlada žalila i Vrhovni je sud u ožujku 2010. poništio odluku Federalnog suda .

24sata

Kapetan Dragan je onda pobjegao. U bijegu je bio 43 dana. Uhićen je u Novom Južnom Walesu. Vasiljković je kupio jahtu u kojoj je živio i u kojoj je navodno planirao pobjeći iz zemlje. U studenom 2012. godine australska vlada i tadašnja premijerka Julia Gillard su odobrili izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj. On se opet žalio, ali mu je žalba odbijena 12. prosinca 2014. na Federalnom sudu. U svibnju 2015. godine žalbu mu je odbacio i Vrhovni sud. Nakon toga više nije bilo prepreke da se Vasiljković izruči hrvatskim vlastima. 

Vasiljković je od prvog dana suđenja, 20. rujna prošle godine pa sve do završnih riječi krajem prošlog tjedna, negirao počinjenje kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret. Tvrdio je da su svjedoci lažno iskazivali i da je samo branio svoju domovinu Jugoslaviju koju je volio.

Dragan Vasiljkovic

Opovrgavao je da se skrivao po Australiji i tijekom obraćanja sudu izjavio da je ponosan na svoj ratni put i na Kninđe od kojih "nitko nije optužen za nikakav zločin". Kako je sam rekao svoje je ime i prezime u Australiji promijenio samo zato što ga je bilo teško izgovarati. Javnost je u sudnici nasmijao izjavom da Hrvati u Australiji uz fotografiju Ante Gotovine drže i njegov portret.

Tijekom dokaznog postupka saslušano je šezdesetak svjedoka, polovica njih iz Srbije i to putem videolinka, a njegov predmet broji nevjerojatnih 40 tisuća stranica.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 249
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.