Obavijesti

News

Komentari 100

Koliko ćemo od sutra plaćati za gorivo? Cijene idu ispod 11 kuna

Koliko ćemo od sutra plaćati za gorivo? Cijene idu ispod 11 kuna

Uredba je u potpunosti ispunila cilj svog donošenja i od sutrašnjeg dana njezinim prestankom važenja dopustit ćemo da se maloprodajne cijene nafte i naftnih derivata formiraju slobodno, rekao je ministar Ćorić

VIDEO

Nakon gotovo dva mjeseca važenja ove Uredbe, kojom smo cijene u Hrvatskoj ograničili, došli smo u situaciju da Uredba, odnosno njeno važenje, više nisu potrebni. Došlo je do stabilizacije cijena na svjetskom tržištu i od sutrašnjeg dana će one biti niže nego što smo Uredbom propisali, rekao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade. 

Vlada je u ponedjeljak ujutro na kratkoj sjednici donijela odluku da se ukine Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Podsjetimo, Vlada je Uredbu donijela 14. listopada kako bi ograničila cijene benzina i dizela u maloprodaji. 

Od sutra nove cijene goriva na pumpama: 'Nadamo se da do ovakve situacije neće opet doći'
Od sutra nove cijene goriva na pumpama: 'Nadamo se da do ovakve situacije neće opet doći'

- Uredba je u potpunosti ispunila cilj svog donošenja i od sutrašnjeg dana njezinim prestankom važenja dopustit ćemo da se maloprodajne cijene nafte i naftnih derivata formiraju slobodno - rekao je ministar Ćorić na sjednici Vlade i dodao kako se nada da do toga neće ponovno doći, no ako dođe, Vlada će, rekao je, ponovno reagirati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Benzin ide ispod 11 kuna, pada i cijena dizela 

Uz ogradu da će se cijene tek vidjeti i da ih slobodno formiraju distributeri goriva, iz Ministarstva energetike saznajemo da bi okvirno cijena benzina trebala biti nešto ispod 11 kuna za litru, a još danas je 11,10 kuna za litru.

Cijena dizela je bila ograničena na 11 kuna i toliko i danas iznosi na benzinskim crpkama. Neslužbeno smo doznali da bi i ona trebala pasti, ali ne previše značajno.

U analizi cijena koju je napravio Tin Bašić s portala cijenegoriva.info se ipak napominje da bi cijene mogle biti i niže jer su trgovci u zadnje vrijeme povećali marže. On ističe da je sadašnja cijena barela sirove nafte slična je onoj od kolovoza i rujna ove godine. U tom razdoblju cijena benzina kretala se između 10,60 i 11 kuna.

Posljednja tržišna cijena eurosupera 95 bila je 11,35 kuna prije nego je Vlada ograničila cijenu. Tada je cijena barela sirove nafte bila 82,48 dolara. Sada je cijena barela u petak bila 69,75 dolara. To znači da je cijena pala 18,25 posto, navodi Bašić.

- Cijene barela sirove nafte ne određuju cijene goriva u Hrvatskoj, ali pokazuju smjer kretanja. Vrlo važan čimbenik u određivanju cijene je i marža naftnih kompanija. Naime, prilikom 'zamrzavanja' cijena, odnosno Vlada je ograničila najvišu cijenu naftnih derivata, ministar financija Zdravko Marić kazao je kako je marža naftnih kompanija po litri benzina 1,44 kune - kaže Bašić.

Pa daje izračun za najvišu cijenu od 11,35 kuna za eurosuper 95 u kojoj je marža 1,44 kune. Ostatak cijene čini PDV od 2,27 kuna, trošarine od 3,8 kuna, što daje baznu cijenu benzina 3,84 kune. Bašić nadalje računa kako bi cijena izgledala da je marža jednu kunu. U tom scenariju, cijena benzina ne bi bila 11,35 kuna, nego "tek" 10,80 kuna. 

Dakle, uz državne trošarine i marže trgovaca će utjecati na cijene koje ćemo od sutra plaćati.

Uredba bila na snazi skoro dva mjeseca 

Podsjetimo, Vlada je 14. listopada donijela uredbu prema kojoj trgovci naftnim derivatima u idućih 30 dana mogu prodavati Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 po cijeni od 11,10 kuna po litri, dok se za Eurodizel BS određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri.

Ministar Ćorić: Cijene goriva ne bi bile niže bez Vladine Uredbe
Ministar Ćorić: Cijene goriva ne bi bile niže bez Vladine Uredbe

Nadalje, 11. studenoga Vlada je produljila važenje te uredbe za još 30 dana, ali samo za naftne derivate bez dodatnih multifunkcionalnih aditiva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS