Obavijesti

News

Komentari 103

'Kolinda je podržala sporazum o migrantima u govoru u UN-u'

'Kolinda je podržala sporazum o migrantima u govoru u UN-u'
1

Grabar-Kitarović je i ove godine na sjednici Opće skupštine naglasila važnost toga dokumenta, rekla je Pejčinović Burić i potom citirala izvatke iz predsjedničnia govora...

VIDEO

Tzv. Marakeški sporazum, odnosno Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, unaprijedit će suradnju država po pitanju regularnih migracija, a ne povećati priljev migranata kako to sugerira hrvatska krajnja desnica, kazala je u petak šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić, izrazivši ujedno iznenađenje najavom da hrvatska predsjednica neće biti na konferenciji u Marakešu gdje bi sporazum trebao biti potvrđen.

Globalni kompakt je zapravo katalog mjera a ne sporazum, nije pravno obvezujući i svaka država ima suvereno pravo da iz tog dokumenta izabere onaj set mjera koji odgovara njezinoj situaciji, izjavila je u Pejčinović Burić u petak na tiskovnoj konferenciji sazvanoj nakon što se u medijima pojavili natpisi da hrvatska krajnja desnica Marakeški sporazum smatra "novom Istanbulskom deklaracijom".

Sporazum o migrantima je na udaru desnice: 'Ne potpisujte'
Sporazum o migrantima je na udaru desnice: 'Ne potpisujte'

"Globalni kompakt predstavlja katalog mjera ustanovljenih temeljem ciljeva iz Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima kojima je cilj unaprjeđenje suradnje država u rješavanju pitanja regularnih migracija", rekla je Pejčinović Burić na tiskovnoj konferenciji, dodajući da nijedna država ne može sama riješiti pitanje migracija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Objasnila je da je tekst Globalnog kompakta nastao kao rezultat nastojanja međunarodne zajednice da se usuglasi dokument koji će obuhvatiti najbolje prakse i mjere za upravljanje regularnim migracijama i pridonijeti smanjenju migrantskih pritisaka.

Istaknula je da je dokument "pravno neobvezujući tekst za države članice UN-a" i "da svaka država ima suvereno pravo izabrati mjere koje joj odgovaraju vezano uz regularne migracije". 

"Slijedom tog dokumenta ne proizlazi apsolutno nikakva obveza za prihvat migranata", rekla je ministrica. Naglasila je da su zato apsolutno neutemeljene bilo kakve insinuacije da će dokument izazvati neke nekontrolirane velike migracije. 

Iznenađenje potezom predsjednice

Ministrica je podsjetila da je proces izrade Globalnog kompakta počeo usvajanjem Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. koju su prihvatile 193 zemlje članice UN-a, među njima RH koju je na tom forumu zastupala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović je i ove godine na sjednici Opće skupštine naglasila važnost toga dokumenta, rekla je Pejčinović Burić i potom citirala izvatke iz predsjedničina govora kako bi to potvrdila. 

A predsjednica je tada rekla da je uspješan završetak pregovora o globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju "važan korak u pravom smjeru s ciljem učinkovitog rješavanja ovog izazova.

"Vjerujemo kako nas ovaj katalog ciljanih mjera i najboljih praksi može voditi u traženju najboljih rješenja na koordiniraniji način i uz bolji ishod. Radujem se našem sastanku u Marakešu u prosincu i pozdravljam sve napore posebne predstavnice UN-a Louise Arbour.", kazala je tada predsjednica. 

"Prema sadašnjim službenim informacijama, predsjednica RH je još u kolovozu potvrdila svoje sudjelovanje glavnom tajniku UN-a i iznenađeni smo najavom da ipak neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu", rekla je ministrica. 

U Hrvatskoj su trenutno u tijeku međuresorne konzultacije oko prijedloga zaključka o ovom dokumentu, a završna konferencija u Marakešu na razini šefova država i vlada ima za cilj politički potvrditi zajedničku volju za poboljšanje suradnje sukladno razumijevanju postignutom u Globalnom kompaktu, zaključila je Pejčinović Burić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag