Obavijesti

News

Komentari 41

Kolinda na Plitvicama: Obveza je očuvati to jedinstveno blago

Kolinda na Plitvicama: Obveza je očuvati to jedinstveno blago
1

Predsjednica je rekla i da je tijekom rada i života izvan Hrvatske u susretima s ljudima uvjerila kolika je snaga doživljaja i pozitivnih emocija svakoga tko je posjetio bilo koji naš nacionalni park

VIDEO

Predsjednice Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je na svečanoj večeri u povodu obilježavanja 70 godina osnivanja NP Plitvičkih jezera i 40 godina upisa na popis svjetske prirodne baštine UNESCO-a djelatnicima parka čestitala obljetnice te poručila kako je "naša obveza očuvati to jedinstveno prirodno blago koje smo naslijedili."

Kako je istaknula večeras se slave "velike i važne obljetnice za našu Domovinu koja je blagoslovljena izvanrednim prirodnim ljepotama, a Plitvička jezera bez sumnje su pravi dragulj među njima."

- Naš najveći i najstariji nacionalni park odavno je postao jedan od prepoznatljivih simbola Hrvatske, stoga mu ne treba posebna promidžba jer su upravo Plitvice, izvrsna reklama za hrvatski turizam, za našu specifičnost u raznolikosti i ljepoti prirodnih bogatstava - rekla je predsjednica.

Kako je istaknula Grabar Kitarović, Plitvice se u još većoj mjeri nego dosad mogu iskoristiti kao sadržaj brendiranja Hrvatske u svijetu "kao zemlje jedinstvenih prirodnih ljepota i kulturnih sadržaja i kao države koja je sigurna, gostoljubiva i otvorena, koja zna čuvati i promicati temeljne vrijednosti svojega identiteta."

Predsjednica je rekla i da je tijekom rada i života izvan Hrvatske u susretima s ljudima uvjerila kolika je snaga doživljaja i pozitivnih emocija svakoga tko je posjetio bilo koji naš nacionalni park.

Osjetljiva je granica komercijalnog pristupa i odgovornog gospodarenja ovim blagom

Predsjednica je posebno naglasila da odgovorno upravljanje nacionalnim blagom mora biti imperativ u kompleksnom održavanju ravnoteže između razvoja turističkih potencijala koji moraju uvažavati ekološke standarde i savjete stručnjaka za zaštitu okoliša.

- Osjetljiva je granica komercijalnog pristupa i odgovornog gospodarenja ovim blagom, u kojem se greške skupo plaćaju. Naša je obveza očuvati ovo jedinstveno prirodno blago koje smo naslijedili - rekla je i pozvala se na legendu o Crnoj kraljici.

Po toj legendi bez Crne kraljice ne bi bilo ni Crne, ni Bijele rijeke; a da nema tih rijeka, ne bi bilo ni Plitvičkih jezera…

- Naša je obveza očuvati ovo jedinstveno prirodno blago koje smo naslijedili, simbolično onako kako nam kazuje legenda o Crnoj kraljici: 'Ovo je zemlja vaša i domovina vaša, jedina koju imate. I ovakva beskišna, tvrda i neplodna, najljepša je i najbogatija za vas. Volite je! - Tako je navodno zborila Crna kraljica kada je od suza stvorila vodu i ljepotu kojoj se svi dive, rekla je Grabar. Iako legenda, ova priča nosi poruku o odnosu prema prirodi, koju smo naslijedili od naših predaka, a posudili od budućnosti. Volimo je, čuvajmo je kao odgovorni nasljednici za budućnost naše djece kojima ovo nacionalno blago ostavljamo u nasljeđe."

Čestitajući ravnatelju Tomislava Kovačevića i djelatnicima parka poželjela je da Nacionalni park Plitvička jezera i dalje ostane biser hrvatske i svjetske prirodne baštine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"