Obavijesti

News

Komentari 232

Kolinda nakon operacije: Gubila sam ravnotežu, nisam se mogla našminkati ni držati žlicu...

Kolinda nakon operacije: Gubila sam ravnotežu, nisam se mogla našminkati ni držati žlicu...
1

Ova je operacija bila nužna, vjerojatno još i ranije. Nije bila riječ samo o bolovima, već i o funkcionalnim i motoričkim smetnjama koje su počele utjecati na moj život, napisala je bivša predsjednica

VIDEO

Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se na svom Facebook profilu nakon teške operacije kralježnice. Uz fotografiju iz bolnice napisala je opširan tekst zahvale te objasnila zbog čega se morala podvrgnut ovako ozbiljnom zahvatu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kolinda nakon operacije: 'Bilo mi je teško potpisati se...'

Pokretanje videa...

Kolinda nakon operacije 00:59

Naime, bivšu predsjednicu, danas članicu Međunarodnog olimpijskog odbora u petak su operirali u KBC Rebro. Podvrgnuli su je tzv. prednjoj vratnoj discektomiji i fuziji s instrumentalizacijom, na kralješcima, a operacijom joj olakšali pritisak na korijenje živaca, što je uzrokovalo bol. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kolinda je operirala kralježnicu 

Pokretanje videa...

Kolinda je operirala kralježnicu 00:48

Nakon nimalo jednostavne operacije u KBC-u Zagreb čeka je dug oporavak.

Ovaj zahvat odgađala je čak četiri godine jer joj je dužnost šefice države bila važnija od zdravlja.

- Javnost često nije vidjela koliko je patila. Šaka ju je ponekad toliko boljela da nije mogla zakopčati dugmad. Izbjegavala je lijekove, pogotovo za opuštanje mišića i uzimala ih u krajnjoj nuždi - otkrio nam je bliski suradnik Kolinde Grabar Kitarović.  

'Šaka ju je toliko boljela da nije mogla zakopčati ni dugmad'
'Šaka ju je toliko boljela da nije mogla zakopčati ni dugmad'

Sve je vrijeme, do operacije, bila izložena tegobama s kralježnicom, od kojih, kažu medicinske statistike, boluje i 80 posto građana. Liječnici su govorili već tad kako mora smanjiti tempo i misliti na sebe. Nalazi su već tad pokazali da je u pitanju hernija diska u vratnom dijelu kralježnice, a manja je hernija otkrivena i u donjem dijelu leđa. Tad su liječnici zaključili da nema potrebe za operacijom te su preporučili otklanjanje tegoba fizikalnom terapijom i lijekovima. Bolovi su, pisalo se još 2017., bili veliki i protezali su se duž desne ruke, dok su od prije postojali i u donjem dijelu kralježnice. Prema svemu sudeći, fizikalna terapija i lijekovi bivšoj predsjednici nisu više pomagali, pa se ipak morala odlučiti za operaciju. 

Njezinu objavu vam prenosimo u cijelosti: 

- Dragi svi, javljam vam se s KBC Rebro, Zagreb nakon operacije stenoze spinalnog kanala vratne kralježnice s mijelopatijom i radikulopatijom. Riječ je o cervikalnoj discektomija prednjim pristupom uz fuziju i instrumentaciju.

Ponajprije hvala cijelom medicinskom timu na čelu s prof.dr. sc. Miroslavom Vukićem i osoblju Neurokirurgije KBC Rebro na njihovoj skrbi.  Hvala i Specijalna Bolnica Sv. Katarina i Radiochirurgia Zagreb, svim drugim medicinskim ustanovama i pojedincima koji već godinama brinu o stanju moje kralježnice i ozljedama ruke i ramena. 

Hvala obitelji, prijateljima i svim dragim ljudima koji su mi ovih dana pomagali napraviti pripreme za oporavak kod kuće. 
Hvala svima vama koji mi šaljete dobre želje i molitve.

Ova je operacija bila nužna, vjerojatno još i ranije. Nije bila riječ samo o bolovima, već i o funkcionalnim i motoričkim smetnjama koje su počele utjecati na moj život. I to ne samo na onaj protokolarni, zbog poteškoća sa stajanjem, gubitka ravnoteže i slično, već i na svakodnevni život. Bilo je već teško potpisati se i općenito pisati rukom, zakopčati dugmad, otvoriti bočicu vode, našminkati se, prinijeti žlicu ustima... 

Sad slijedi duži oporavak u kojem se oslanjam na potporu obitelji, prijatelja i svih dobrih ljudi. 
Svima želim svako dobro, zdravlja i snage, posebno svim djelatnicima u hrvatskom zdravstvu koji daju sve od sebe kako bi nas zaštitili i liječili, napose u ova neobična vremena.

Zbog zdravstvenih problema nekadašnje predsjednice angažirani su još i prije bili vrhunski ortopedi i neurolozi sa zagrebačkog Rebra. Dok su trajale pretrage i nakon toga postavljena dijagnoza, Grabar Kitarović su rekli da mora malo smanjiti svoje aktivnosti. To je za nekadašnju aktivnu predsjednicu bio problem jer je redovito obilazila Hrvatsku uzduž i poprijeko, prisustvovala je mnogim događanjima i obljetnicama, a znala nas je uveseliti i vrlo zdušnim navijanjem na nogometnim stadionima. Na kraju je ipak morala pod nož, odlučivši se za mirnu hrvatsku liječničku ruku u hrvatskoj bolnici. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 232
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.