Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
65 komentara

Kolinda u Sl. Brodu: Žao mi je zbog svega, izražavam sućut

U Slavonskom Brodu sastanak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s predstavnicima ruske tvrtke Zarubežnjeft, veleposlanstvom Rusije i predstavnicima iz rafinerije nafte Brod

65 komentara

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dan nakon eksplozije u rafineriji Bosanski Brod susrela se u Slavonskom Brodu na ranije dogovorenom sastanku s predstavnicima Veleposlanstva Rusije i vlasnicima Rafinerije nafte Brod, Optima grupe u okviru koje posluje rafinerija te Sergejem Kudrjašovim, generalnim direktorom ruske državne naftne kompanije Zarubežnjefta, s čelnicima grada i županije te ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Tema razgovora je operacionalizacija i nastavak razgovora oko rješavanja pitanja plinifikacije Rafinerije nafte Brod samog sustava opskrbe plinom iz Hrvatske, u skladu s političkim razgovorima s najvišim vrhom Ruske federacije kako bi se smanjila emisija štetnih tvari i zagađenje zraka ovdje u Slavonskom Brodu i njegovoj okolici - istaknula je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Kao što znamo, Rafinerija nafte Brod nije jedini uzrok zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, međutim prema analizi mjernih podataka, rafinerija jest najodgovornija za visoke količine sumporovodika i drugih onečišćujućih tvari koje utječu na zagađenje zraka u Slavonskom Brodu.

U razgovoru s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i drugim nadležnim ministrima, dogovorili smo da će se plinifikacijom Rafinerije nafte Brod velikim dijelom riješiti pitanje onečišćenja zraka i za oko 50 posto smanjiti emisija štetnih plinova te da će se tom pristupiti na način da se dovede plin do odgovarajuće točke u Republici Hrvatskoj kako bi se Rafinerija nafte Brod mogla izravno priključiti na tu točku.

U smislu operacionalizacije tog dogovora, obzirom da je rafinerija na teritoriju Republike Srpske, ministar energetike Ćorić i ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić potpisali su protokol o suradnji na realizaciji projekta opskrba prirodnim plinom krajnjeg kupca Rafinerija nafte Brod od strane opskrbljivača Crodux plin izravnim priključenjem rafinerije Brod na plinski transportni sistem Republike Hrvatske na mjesto Slobodnica, prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica - Brod u izravni plinovod koje će služiti isključivo za opskrbu prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod. Taj je memorandum potpisan u listopadu 2017. podsjetila je predsjednica. 

- U međuvremenu su potpisani i predugovori između Plinacroa i Croduxa i Zarubežnjefta odnosno grupe Optima i danas smo razgovarali o prijepornim pitanjima koji su još na stolu i koje treba riješiti. Uglavnom su to pitanja komercijalne prirode kako bi se moglo pristupiti rješavanju ovog problema, odnosno implementaciji toga dogovora, vodeći računa o interesima sviju, prije svega stanovnika Slavonskog Broda i okolice da im što prije omogućimo čisti zrak, poštujući i komercijalne, ali i pozitivne propise Hrvatske - kazala je Grabar-Kitarović.

Predsjednica se osvrnula i na eksploziju i požar u Rafineriji Brod.

- Obiteljima i radnicima u Rafineriji Brod želim izraziti žaljenje zbog havarije koja se dogodila noćas i zbog toga što je bilo i ozljeda, a posebnu sućut izražavam obitelji poginulog radnika - kazala je predsjednica

- Plinofikacija Rafinerije Brod iz naše perspektive nema alternativu - izjavio je nakon sastanka ministar Ćorić.

Na sastanku s predsjednicom u Slavonskom Brodu bili su predstavnici ministarstava ekonomskog razvoja i energetike Ruske federacije i tvrtke Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu, a među sudionicima je bilo i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

"Za nas je prioritetno popravljenje ekološke situacije na Rafineriji Brod. Taj projekt ima dvije komponente - modernizacija postrojenja kako bi mogao primati plin i izgradnja plinovoda kako bi rafinerija mogla primati plin", kazao je Sergej Kudrjašov, generalni direktor Zarubežnjefta.

"Danas smo postigli ozbiljan pomak. Nadam se da ćemo uskoro potpisati komercijalni ugovor i da ćemo uskoro dobiti podatke dijagnoze postojećeg produktovoda i na temelju toga definirati neke vremenske okvire", kazao je Kudrjašov.

"Rafinerija će moći primiti plin u drugom kvartalu 2019. godine i do kraja 2019 godine možemo imati Rafineriju Brod koja bi mogla biti pogonjena na plin", rekao je ministar Čorić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message