Obavijesti

News

Komentari 608

Kolinda zatražila 590.000 kn: 'Zorane, plati mi inauguraciju'

Kolinda zatražila 590.000 kn: 'Zorane, plati mi inauguraciju'
5

Iz Ministarstva financija poručuju da se “bez računa ne računa” tako da Kolinda neće dobiti za inauguraciju ni kune dok ne dođu računi po dostavljenoj specifikaciji

VIDEO

Kolindina  američka savjetnica Jadranka Jureško Kero rekla je da će troškove inauguracije Kolinde Grabar Kitarović snositi njezin Ured. No predsjednica je u utorak Ministarstvu financija ispostavila troškove od 590.000 kuna.

Jelo, piće, zastavice, trakice, audio oprema, najam autobusa, vizualni identitet, noćenje u Westinu..., samo su neke od stavki specifikacije koju je Vladi, odnosno Ministarstvu financija ispostavila predsjednica.

Iz Ministarstva poručuju da se “bez računa ne računa” tako da Kolinda neće dobiti za inauguraciju ni kunu dok ne stignu računi po dostavljenoj specifikaciji.

- Moja inauguracija je bila akontirana iz proračuna predsjedničkog Ureda, no Vlada je na kraju iz državnog proračuna, odnosno proračunskih sredstava namirila taj iznos. To je uobičajena procedura jer u proračunu Ureda predsjednika, odnosno predsjednice nema plana za taj trošak. Stoga je u redu što je Ministarstvu financija ispostavljen račun za inauguraciju predsjednice - pojasnio je bivši predsjednik Ivo Josipović.

Iako je danas jasno tko što plaća, nije bilo tako kad se plaćao trošak inauguracije Josipovića. Nakratko se stvorila prava pomutnja. Prve su informacije bile da to plaća Josipovićev ured, pa su iz Vlade to demantirali. Prebacivala se odgovornost s Pantovčaka na Banske dvore, no na kraju su uspjeli naći zajednički jezik vidjevši da su se i prethodne inauguracije Stjepana Mesića plaćale iz proračunskih zaliha. Ipak, naši sugovornici iz Vlade pitaju se kako je moguće da takva stavka nije predviđena u predsjedničkom proračunu.

- Pa ne događa se izbor predsjednika slučajno. Zna se kad su izbori i da se predsjednik bira svakih pet godina, stoga bi bilo logično da se tako predvide i troškovi inauguracije u izbornoj godini - kaže nam sugovornik iz Vlade. 

Zastavice i trakice 32.200 kuna

Za mahanje zastavicama kojima su i građani iskazivali potporu novoj predsjednici Kolindin tim naručio je ‘mahalice’ u vrijednosti 32.200 kn.

Jelo i piće 80.000 kuna     

U specifikaciji se navodi da je na catering potrošeno 15.000 kn, a na piće 12.500 kn. Svi troškovi jela i pića iznose 80.000 kn.     

Za dobar glas 57.000 kuna     

Toliko moraju platiti za stavku audio oprema. Tu je i vizualni identitet bez dodatnih objašnjenja koji po specifikaciji stoji 31.250 kuna     

Sjedilo se za 12.000 kuna     

Najam stolica za uzvanike stajao je 12.000 kn. Toliko i za najam busa. Uređenje pozornice 18.750 kn, tiskarske usluge 36.000 kn...     

Noćenje gostiju 54.000 kuna     

Hotelu Westin morat će platiti oko 54.000 kuna, koliko je stajalo spavanje gostiju koji su uveličali Kolindinu inauguraciju.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 608
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"