Obavijesti

News

Komentari 358

Kolindini anđeli: Ako zatreba, za nju moraju 'pokupiti' metak

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović neće dobiti tjelohraniteljicu. Sve njezine zahtjeve MUP je prihvatio i dodijelio joj najbolje ljude za zaštitu nje i obitelji

VIDEO

Predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović čuvaju najbolji od najboljih. To su momci koji su se i dosad brinuli o sigurnosti štićenih osoba 1. kategorije. Dobila je najsposobnije čuvare stare garde, koji su već prekaljeni u svom poslu, tvrdi nam izvor dobro upućen u sustav osiguranja.

Riječ je o tjelohraniteljima iz Uprave za posebne poslove sigurnosti MUP-a (UPPS), a sva trojica koja će do daljnjega konstantno biti uz predsjednicu na tim poslovima rade više od 15 godina. Iako nije pravilo, ali zna biti praksa, Grabar Kitarović, prema dostupnim informacijama, neće dobiti tjelohraniteljicu. U MUP-u o osiguranju predsjednice nisu željeli govoriti. Pravdali su se sigurnosnim razlozima, u što su ubrojili i to hoće li predsjednica dobiti tjelohraniteljicu.

- Načelnik Ureda za posebne poslove sigurnosti uz znanje i suglasnost glavnog ravnatelja policije samostalno donosi sve odluke o provedbi mjera osiguranja i zaštite svih štićenih osoba, objekata i prostora te određuje način provedbe policijskih poslova. Isto tako iz sigurnosnih i drugih opravdanih razloga ne iznosimo nikakve podatke vezane uz rad policije kad se radi o štićenoj osobi - rekli su nam u Ravnateljstvu policije.

Čuva ju tjelohranitelj kojeg otprije zna

No momci koje je načelnik UPPS-a Željko Renić dodijelio predsjednici u javnosti se već niz godina pojavljuju uz predsjednike države, Vlade, Sabora, a štitili su i visoke strane delegacije. Tako je Grabar Kitarović za svog prvog tjelohranitelja dobila policajca koji ju je čuvao i u vrijeme dok je još bila ministrica vanjskih poslova.

- Dobro se poznaju i dobro je što su joj dodijelili one koji poznaju njene navike i karakter. Tako je uvijek lakše raditi. Ona poznaje sustav osobnog osiguranja, sluša savjete, nije zahtjevna, topla je i pažljiva prema momcima i s njom će joj biti lako raditi - pojašnjava nam izvor.

Kolindin prvi tjelohranitelj je čuvao Leku

Njezin prvi tjelohranitelj sve do prije nekoliko dana radio je u osiguranju predsjednika Sabora Josipa Leke. Kako doznajemo, on je bio želja predsjednice. Nije na tome inzistirala niti je uvjetovala, no u UPPS-u su procijenili da nema razloga ne udovoljiti joj.

- Taj je momak najodgovorniji za njenu sigurnost. On je njena neposredna zaštita i u slučaju da je predsjednica u bilo kojem trenutku ugrožena, on bi bez razmišljanja dao svoj život za nju. Da se dogodi situacija da netko zapuca na predsjednicu, njen prvi tjelohranitelj brani je svojim tijelom. Daje život za Grabar Kitarović i ‘kupi’ metak namijenjen njoj - figurativno nam je opisao jednu od mogućih situacija poznavatelj rada sa štićenim osobama.

Za razliku od svađe oko osiguranja prošlog predsjednika Ive Josipovića, kad se SDP usprotivio tjelohraniteljima koje mu je tad MUP, na čelu s Tomislavom Karamarkom, dodijelio, na osiguranje Kolinde Grabar Kitarović nije bilo nikakvih prigovora.

''Sa štićenicima provode više vremena nego s vlastitom obitelji''

Drugi i treći tjelohranitelj predsjednice također su iz “stare”, dobro školovane garde, koju je svojedobno predvodio Davor Blažević Tigar. Kolindin drugi tjelohranitelj bio je u prvoj postavi koja je godinama čuvala bivšeg premijera Ivu Sanadera. Nastavio ga je čuvati i nakon što je Sanader dao ostavku. Ni kriv ni dužan upao je u probleme kad je Sanader u zgradi HDZ-a pokušao izvesti puč. Tad su ga optužili da je prekoračio ovlasti tjelohranitelja.

- Težak je to posao. Čuvate političare i onda vas, ne samo javnost već i MUP-ovi ‘profesionalci’ vežu uz određene ljude. Njima je posao čuvati život štićene osobe, zvao se netko Ivo, Josip, Zoran ili Kolinda, i kojoj god političkoj opciji pripadali. Oni nisu političari već policajci i ne vode brigu o nečijim političkim uvjerenjima. Sasvim je ljudski da se s nekima od njih zbliže jer s njima provode više vremena nego s vlastitom obitelji. Ali to nimalo ne utječe na njihov posao - opisuje nam izvor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 358
VIDEO

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik
UMRO U 66. GODINI

Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik

Godinama je bio jedan od najbližih suradnika Milana Bandića i čovjek koji je ustrojio i vodio Zagrebački holding.