Obavijesti

News

Komentari 484

Mimohod sjećanja: U Splitu se okupili brojni građani i Torcida

Mimohod sjećanja: U Splitu se okupili brojni građani i Torcida
44

Grad je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. studenoga 1991. okupacijom grada. Tijekom najkrvavije bitke Domovinskog rata poginula su 1624 hrvatska branitelja i civila

VIDEO

Najnovije informacije:

20.52 - Na obljetnicu stradanja grada heroja Vukovara u Domovinskom ratu i masakra u Škabrnji, u nedjelju navečer su u Vukovarskoj ulici u Puli građani zapalili svijeće.   

Naime, Dan sjećanja na žrtve Grada heroja Vukovara tradicionalno je obilježen u Vukovarskoj ulici u Puli, a u spomen na ubijene, nestale i zatočene hrvatske branitelje i civile brojna izaslanstva i građani zapalili su svijeće. Uz nekoliko stotina građana i predstavnika braniteljskih udruga, svijeće su u ime Grada Pule položili zamjenik gradonačelnika Robert Cvek i pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić.

"Vukovar se smatra gradom herojem i simbolom otpora agresiji i politici isključivosti i nacionalne mržnje, stoga njegova žrtva ne smije biti zaboravljena" - poruka je koju su uputili brojna izaslanstva u Vukovarskoj ulici u Puli.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Činom paljenja svijeća u Vukovarskoj ulici, ali i na prozorima zgrada i obiteljskih kuća diljem grada odala se počast njegovim herojima i svim poginulim braniteljima koji su u Domovinskom ratu dali svoje živote za neovisnu i demokratsku Hrvatsku. Nakon mimohoda u crkvi sv. Antuna služena je misa za sve stradale, ubijene i poginule hrvatske branitelje i nevine žrtve Vukovara.

20.30 - Paljenjem svijeća i molitvama diljem Bosna i Hercegovine obilježen je spomen na Vukovarsku žrtvu, ali i stradanje Hrvata u toj zemlji te uspostavu Hrvatske zajednice Herceg Bosne koja je utemeljena zbog obrane od predstojeće agresije istoga dana kada je i pao Vukovar.

Duž Vukovarske ulice u Mostaru građani su upalili svijeće, a svećenici iz crkve svetog Mateja nakon mise poveli su procesiju s upaljenim svijećama koja se u molitvi zaustavila ispred središnjeg križa za žrtve Vukovara. Priključili su im se ondje brojni Hrvati i vjernici te su se pomolili za žrtve ubijene 1991. u tome gradu na Dunavu.

Nakon molitve u Vukovarskoj ulici u Mostaru, mladež udruge Troplet je na brdu Humu iznad Mostara, podno Jubilejskog križa upalila 27 velikih svijeća odajući poštovanje žrtvi Vukovara i sjećanje na 27 godina od uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Diljem Bosne i Hercegovine noću na nedjelju i u samu nedjelju zapaljene su svijeće u sklopu akcije ‘Večer sjećanja’, a veliki broj Hrvata iz BiH otputovao je u Vukovar. Svijeće su zapaljene u Širokom Brijegu, Čapljini, Čitluku, Žepču, Orašju i brojnim drugim središtima.

Kako su priopćili iz Mladeži HDZ-a BiH koja je pokrenula akciju „Večer sjećanja“ je poseban događaj, osobito za Hrvate Bosne i Hercegovine, jer u vrijeme žrtve Grada Vukovara prije 27 godina krenula i borba za opstojnost hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini osnivanjem Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

”Snaga i zajedništvo koje su tada pokazali hrvatski branitelji u obrani naših domova trebaju biti nit vodilja i na ponos svima nama koji se u „Večeri sjećanja“ prisjećamo zajedničke žrtve koju je hrvatski narod prošao prije 27 godina”, priopćili su iz te organizacije.

Predsjednik udruge Hrvatske zajednice Herceg Bosne Vladimir Šoljić istaknuo je da je Herceg Bosna 1991. godine osnovana u trenutku pada Vukovara i dok su trajali napadi tzv. JNA na Hrvatsku s područja Bosne i Hercegovine na što tadašnje vlasti nisu imale nikakva odgovora.

”S velikog područja BiH napadana je Republika Hrvatska, a odgovora na neke stvari, poput uništenja sela Ravno, jednostavno nije bilo i HVO i Herceg Bosna su se tu pojavili kao povijesna nužnost", istaknuo je Šoljić.

Hrvati su odigrali ključnu ulogu za neovisnost Bosne i Hercegovine, a bošnjačka politika danas pokušava sotonizirati Herceg Bosnu, rekao je Šoljić koji u tome vidi hegemonističku želju za obespravljivanjem Hrvata.

"Bošnjacima i Sarajevu Herceg Bosna nije smetala dok su im Hrvati trebali. Kad je trebalo proglasiti neovisnu BiH, nije im smetala ni u državnom parlamentu niti na referendumu o neovisnosti BiH koji je uspio zahvaljujući Hrvatima", rekao je Šoljić.

20.00 - Torcida je u Splitu organizirala mimohod sjećanja kroz Vukovarsku ulicu u kojem su sudjelovali navijači Hajduka i brojni građani.

Split: Torcida i brojni građani u mimohodu sjećanja za Vukovar Split: Torcida i brojni građani u mimohodu sjećanja za Vukovar Split: Torcida i brojni građani u mimohodu sjećanja za Vukovar

18.52 - U spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991. godine, u nedjelju navečer je niz Dunav u Vukovaru pušteno oko nekoliko stotina zapaljenih lampiona.

Upaljeni lampioni pušteni su niz Dunav u sklopu projekta "Svjetlosna rijeka sjećanja" autora Željka Kovačića i obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. kojemu je u nedjelju u Vukovaru, po podacima gradskih vlasti, nazočilo oko 65.000 sudionika, među kojima i cijeli državni vrh.

Podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast ubijenima i nestalima u obrani Vukovara, slomljenoj 18. studenoga 1991. nakon gotovo tromjesečne opsade grada od strane bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi je.

Zajednički vijenac položili su i svijeću upalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković, koji su do Memorijalnog groblja došli u koloni sjećanja od vukovarske bolnice zajedno s tisućama domoljuba pristiglih u Vukovar. Nakon svete mise državna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće i kod spomen obilježja na Ovčari.

Biskup željezanski Egidije Ivan Živković, koji je predovodio misu zadušnicu na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, u propovijedi  je pozvao na praštanje, pomirbu i zajedništvo svih naroda, a posebno je upozorio da se još ne zna za sudbinu nestalih osoba. 

"U Vukovaru je počela velika nepravda, zato mora ovdje započeti i korektna sudska pravda, koja ne smije biti poticana samo prosvjedima. Ako je Vukovar simbol patnje, a jest, neka konačno bude i simbol pravde"- poručio je.

Zvonjava zvona diljem Hrvatske za žrtvu Vukovara

Ovogodišnji spomen na žrtvu Vukovara i druge žrtve obilježio se i zvonjavom zvona svih crkava u 18 sati i 11 minuta. Hrvatski biskupi prihvatili su inicijativu “ZVON za Vukovar” koju je pokrenuo Franjevački samostan u Vukovaru kako bi svake godine 18. studenoga u točno 18 sati i 11 minuta zvona svake crkve u Hrvatskoj zazvonila u znak sjećanja na žrtvu Vukovara te pozvala vjernike na molitvu za žrtve zlodjela i one koji su ih počinili.

Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu nastavlja se u ponedjeljak odavanjem počasti stradalima u gradskoj četvrti Borovo naselje.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991., kad su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba počeli opći tenkovsko-pješački napad. Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a, koji su u tijeku obrane grada ustrojeni u 204. vukovarsku brigadu Hrvatske vojske.

Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. Po podacima stradalničkih udruga, u agresiji na Vukovar poginulo je 1664 hrvatska branitelja i civila, a na popisu nestalih nalaze se još imena 308 osoba kojima se svaki trag gubi u ratnom Vukovaru u jesen 1991. godine.

18.30 - Mirovna akcija nevladine organizacijre Žene u crnom Vukovar - ubijanje jednog grada u središtu Beograda transparentom podsjetila na tragediju u Vukovaru.

18.05 - POGLEDAJTE VIDEO IZ SPLITA:

Split za Vukovar: Tisuće pale lampione u Vukovarskoj ulici

Posted by 24sata on Sunday, 18 November 2018

16.19 - Više od 15.000 ljudi u koloni sjećanja  "Poginuli u mislima i srcima" poklonilo se u nedjelju žrtvama Škabrnje   a izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić je poručio da "moramo uložiti veliki napor kako bi se počinitelji gnjusnih zločina otkrili, procesuirali, da napokon žrtve i njihove obitelji nađu mir." 

U nikad duljoj Koloni sjećanja "Poginuli u mislima i srcima" bili su građani iz svih dijelova Hrvatske, od Međimurja, Podravine, Banovine, zapadne Slavonije, Posavine, zaleđa Rijeke, Gorskog kotara, Like, cijele Dalmacije, otoka, susjedne BiH.

Vijence kod spomen-obilježja masovne grobnice te ispod križa na groblju sv. Luke položili su predstavnici braniteljskih udruga, izaslanik Predsjednice RH  načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, a žrtvama su se poklonili i brojni saborski zastupnici, generali Ante Gotovina i Mladen Markač, ministrice Marija Pejčinović Burić i Nada Murganić  te ministri  Goran Marić, Darko Horvat, Oleg Butković, Marko Pavić, Gari Cappelli i Lovro Kuščević, župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić.
  
"Danas smo ispunjeni velikim ponosom i zahvalnošću, s velikim poštovanjem prema onima koji su dali svoje živote. Njihova žrtva ne smije biti zaboravljena. Svi mi moramo uložiti veliki napor kako bi se počinitelji tih gnjusnih zločina otkrili, procesuirali i da napokon žrtve i njihove obitelji nađu mir, a da hrvatsko društvo, hrvatski narod i država žive u pravdi i miru, što su pretpostavke za razvoj i prosperitet, rekao je Milijan Brkić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Sabora.
 
O suočavanju s istinom na propovijedi u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije govorio je i vojni biskup u miru Juraj Jezerinac, koji je istaknuo kako bi „šutnja značila prešućivanje jedne stravične povijesti i njeno nepoznavanje moglo biti izvorom novih sukoba s nesagledivim posljedicama“.

"Zato se istina o tim bolnim događajima, ma koliko bila bolna, mora znati. Tek kada se narod i čovjek suoče sa svojom povijesnom istinom, i događajima kojima se ona čita, bit će moguće očekivati stvaranje uvjeta za međusobno povjerenje, istaknuo je Jezerinac.  Kako je ocijenio, bez uvida u pravu istinu i bez prihvaćanja te istine "nemoguć je ne samo istinski suživot nego se on polagano, ali sigurno pretvara u život nepovjerenja, straha da ne postane izvorom novih nesagledivih sukoba".

Ako se dio tijela mora odstraniti da bi se sačuvalo čitavo tijelo, onda je potrebno tu ranu odstraniti ma koliko ona bila bolna. A istina je moćno sredstvo koje odstranjuje laž i pomaže ljubiteljima istine da uberu plodove mentalne i moralne promjene, poručio je Jezerinac.

Prije 27 godina, rano ujutro 18. studenoga 1991., srpski agresor, potpomognut zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom  Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu počeo je krvavi pohod na Škabrnju. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su i idućih dana, a za višegodišnje okupacije, sve do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava.

 U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko nije stradao, a u snažnim topničkim napadima uništeni su stambeni, sakralni i gospodarski objekti.  Ono što stanovnike toga malog ravnokotarskoga mjesta boli jest to što do danas nitko za zločin koji su pretrpjeli  nije odgovarao.

15.44 -  Ulicama grada Vukovara u Koloni sjećanja kojom je u nedjelju obilježena 27. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu prošlo je, po procjeni vukovarskih gradskih vlasti, oko 65.000 domoljuba među kojimase nalazila  i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković, brojni ministri i saborski zastupnici, predstavnici vojno-diplomatskog zbora, te mnogi drugi uglednici.

Kolonu sjećanja predvodili su vukovarski branitelji i članovi obitelji poginulih, zatočenih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja grada Vukovara iza kojih su koračali pripadnici Hrvatske vojske sa 186 ratnih stjegova i njih 100 s beretkama gardijskih brigada. Zastavu 204. vukovarske brigade čiji su pripadnici branili Vukovar u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nosio je kao i uvijek do sada umirovljeni pukovnik Antun Dugan.

Na Memorijalnom groblju državna i druga izaslanstva položila su vijence i upalila svijeće a misu zadušnicu služio je željezanski biskup, mons. Egidije Ivan Živković, koji je pozvao na praštanje pomirbu i zajedništvo svih naroda. Državni vrh položio je vijence i zapalio svijeće i podno spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari na kojoj je 20. studenoga, dva dana nakon sloma obrane grada, ubijeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice.

U večernjim satima u Dunav će u sklopu projekta "Svjetlosna rijeka sjećanja" biti pušteno nekoliko stotina lampiona.

Bitka za Vukovar trajala je gotovo puna tri mjeseca, a obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. Poginulo je, po podacima stradalničkih udruga, 1664 branitelja i civila dok se na popisu nestalih nalaze još uvijek imena 308 Vukovaraca. Strahote rata u Vukovaru preživjelo je 3500 djece. Najmlađoj žrtvi bilo je šest mjeseci, a najstarijoj 104 godine.

13.03  Obitelj poginulog vukovarskog branitelja, Francuza Jean-Michela Nicoliera, pozvala je iz vukovarske Kolone sjećanja da se otkriju posljednja počivališta i pronađu posmrtni ostaci svih nestalih u Domovinskom ratu. Paul Nicolier, brat legende obrane Vukovara Jean-Michela ubijenog na Ovčari, potvrdio je za HRT da je njegova majka nedavno dala opsežan, četverosatni iskaz osječkom državnom odvjetništvu.

Pritom je, kazao je, posvjedočila da im je, u međuvremenu suspendirani, policijski istražitelj Nikola Kajkić prije godinu dana pokazao snimku polja i rekao da se tu nalaze posmrtni ostaci Jean-Michela Nicoliera, ali da još ne znaju gdje je to mjesto. Paul Nicolier je uoči obilježavanja vukovarskog stradanja i s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, pozvao predstavnike Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića da pomognu u potrazi za posmrtnim ostatcima.

U Vukovarskoj koloni Paul Nicolier je za HRT kazao kako se nada izručenju iz Srbije Spasoja Petkovića "Štuke" osumnjičenog da je na Ovčari sudjelovao u zlostavljanju i ubojstvima zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice, pri čemu je ubio više osoba, među njima i tada 25-godišnjeg Francuza. Kazao je da je razgovor s Petkovićem zatražilo i francusko pravosuđe te kako se nada da bi osim Hrvatskoj mogao biti izručen i Francuskoj.

12.40 Brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće na Memorijalnom groblju kako bi odali počast poginulima u obrani Vukovara. Nakon polaganja vijenaca misu zadušnicu na Memorijalnom groblju ove će godine predvoditi misni predvoditi mons. Egidije Ivan Živković, željezanski biskup  iz austrijskoga Gradišća.

Detalji Memorijalnog groblja u Vukovaru
5
| Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija

12.15 - Kolona sjećanja stigla je do Memorijalnog groblja.

Bojan Glavašević, sin novinara Siniše Glavaševića, rekao je za N1 da su ovo teški dani za njegovu obitelj i da je cijeli mjesec ispunjen teškim uspomenama. 

-  Proživljavamo te dane onako kako možemo, držimo se zajedno. Trudim se gledati u budućnost, ne mogu promijeniti ono što je bilo prije, ali možemo utjecati na sutra. To mi daje snagu i motivaciju - rekao je.

11.50 -  Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u nedjelju, na obilježavanju obljetnice pada Vukovara, kako taj grad ima snažnu potporu svih institucija vlasti, posebno Vlade, a pregovara se i o posebnom sustavu olakšica s Europskom komisijom.

Više pročitajte OVDJE

11.40 U razgovoru za 24sata jedan od sudionika Kolone sjećanja rekao je kako je došao, kao i prijašnjih godina, ali i da se nada da će dolaziti sljedećih godina te da mu je velika čast biti ovdje.

- To je najmanje što možemo napraviti za ovaj grad. Svima nam je mjesto ovdje - rekao je.

11.34 - Uživo iz Kolone sjećanja

11.33 - Sjećam se jednog od posljednjih javljanja Siniše Glavaševića, svi smo znali da Vukovar broji posljednje sate. Stajala sam u režiji, kad je snimao svoje posljednje riječi, stajala sam na dovratku, mnogi od nas su plakali utišini, bilo je jasno što će se dogoditi. Siniša je bio hrabar do kraja, vrlo oštar, znali smo da će tražiti njega i njegove kolege. To se dogodilo i Siniša Glavašević te Branimir Polovina su ubijeni. To su mi najteži trenuci karijere - rekla je biviša premijerka Jadranka Kosor u razgovoru za N1.

11.30 - Uživo iz Kolone sjećanja

- Koliko god volim jesen, ovaj 11. mjesec ne volim baš zato jer se bojim da neću naći svog oca i brata, i zeta imam ubijenog na Ovčari - rekla je jedna od Vukovarki za 24sata. Dodaje kako je danas dan za sjećanje i da kod nje nema mržnje, samo želja da joj netko kaže gdje su joj otac i brat kako bi ih mogla sahraniti dok je živa.

Nema mržnje, samo da mi netko kaže gdje su mi otac i brat

11.25 -  Savjetnik za branitelje vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave Tomislav Josić u nedjelju je u Vukovaru rekao kako se nada boljim danima procesuiranja ratnih zločina te da danas treba razgovarati samo o onima koji su svoje živote dali kako bi mi živjeli u miru. 
- Pa vidite, ja se nadam da će malo biti bolje, znate i sami da nije puno napravljeno, tužna kolona kao i 91. godine, trebamo spustiti glave, i pokloniti se boljima od nas - kazao je Josić.

- U koloni nema bogatih, nema činova, ničega, svi smo isti i danas trebamo razgovarati samo o onima koji su danas dali svoje živote da mi možemo živjeti u miru - poručio je Josić.

11.15 KOLONA SJEĆANJA

Vukovarska Kolona sjećanja Više na http://bit.ly/2Bd0xIS Reporterka: Danijela Mikola

Posted by 24sata on Sunday, November 18, 2018

11.00 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u nedjelju je u Vukovaru poručio kako je radna skupina za istraživanje ratnih zločina povećala broj kaznenih prijava za 35 posto u odnosu na prošlu godinu, od kojih su tri prijave za Ovčaru za četiri ratna zločina te kako je to način na koji će raditi i dalje.

- Izrazio bih pijetet i duboko poštovanje svim braniteljima i civilima, čije se žrtve stradavanja, ali i iznimne hrabrosti prisjećamo u njihovom i našem gradu Vukovaru, poručio je Božinović.

 Božinović je rekao kako MUP intenzivno radi, pogotovo od ove godine, na istraživanju ratnih zločina za što je i osnovana posebna radna skupina u veljači.

- Posebna radna skupina je ove godine podigla broj kaznenih prijava za 35 posto u odnosu na prošlu, tri kaznene prijave na Ovčari za četiri ratna zločina, to je put kojim idemo dalje, i siguran sam da će biti još rezultata, poručio je Božinović.

10.50 -  Zamjenik zapovjednika 204. vukovarske brigade i obrane grada tijekom bitke 1991. godine Branko Borković poznatiji kao Mladi Jastreb, u nedjelju je u Vukovaru poručio svima koji žele zaustaviti vukovarsku kolonu sjećanja da "nek' im je sa srećom".

- Prvi put smo obilježavali ovaj datum 93. godine kada sam okupio ratne zapovjednike u Vinkovcima, nastavili 94. okupljanjem branitelja Vukovara u Đakovu, 96. sa deset izabranika kod generala (Jacquesa) Kleina gdje smo tražili da prestanu pirovati nacistički režim ovdje u okupiranom prostoru i prvi put smo došli na groblje. Evo hvala Bogu i danas nakon 27 godina, i tako će i biti, svi koji žele zaustaviti kolonu, sretno im bilo - rekao je Borković novinarima uoči početka komemoracija u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovaara. Jacques Klein je bio prijelazni upravitelj UNTAES (UN-ove prijelazne vlasti u istočnoj Slavoniji), zadužen za mirnu reintegraciju tog okupiranog hrvatskog područja. 

10.45- Kolona sjećanja u Vukovaru zastala je na tren kako bi joj se priključili i brojni okupljeni građani

10.30 Kolona je krenula prema Memorijalnom groblju


10.25 - Stjegonoše dolaze na čelo Kolone sjećanja koja će uskoro krenuti prema Memorijalnom groblju.

Komemorativnim skupom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta" u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice počelo  je obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 27. obljetnice stradanja tog grada u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u jesen 1991. godine. Oko vukovarske bolnice i u njezinom dvorištu okupio se velik broj građana koji su još u subotu počeli pristizati u Vukovar iz svih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja, a nazočan je i hrvatski državni vrh – predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednici Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković, brojni ministri i saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora i drugi.

10.23.  - Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je prije početka komemorativnog programa u vukovarskoj bolnici u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara da su osjećaji na ovaj dan usmjereni žrtvama, junacima onima koji su odatle odvedeni na Ovčaru. Bez obzira na protok vremena, na ovaj dan ovdje u Vukovaru osjećaji su usmjereni na žrtve, na junake obrane i na civilne žrtve, na one koji su odavde iz bolnice odvedeni na Ovčaru, rekao je Medved novinarima. 

Još se intenzivno traga za nestalima i tako će se i nastaviti, radimo na tome da pronađemo svaku nestalu osobu, rekao je na pitanje novinara o potrazi za sudbinom više od 300 nestalih. A upitan kakva je pritom komunikacija sa Srbijom, rekao je da Hrvatska čini sve kako bi bi bila odgovoran partner. To činomo na način da inzistiramo na profesionalnom i odgovornoj suradnji  i tako ćemo nastaviti, rekao je. Rekao je kako je prijedlog zakona o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta njegovo ministarstvo završilo i da se sada s ostalima radi na usklađivanju detalja.

"S obzirom na to da se radi o složenoj tematici, detalji se usklađuju sa svim akterima, tu je 10 ministarstava. Nacrt je završen, u tijeku je konačno usklađivanje. Ono što je najvažnije je vijeće koje bi imalo nadležnost upravljati svim pozicijama, od Ovčare do Trpinjske ceste, Veleprometa, osmišljavati na koji način i što se može graditi na tim lokalitetima, rješavati imovinsko pravne odnose - upravljanje u svakom pogledu tim lokalitetima," rekao je Medved odgovarajući na pitanja novinara uoči komemorativnog programa „Vukovar - mjesto posebnog pijeteta“ u dvorištu Opće županijske bolnica Vukovar i bolnice hrvatskih veterana.

10.20 - U Koloni sjećanja je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je i ove godine stigla u zengama, žutim čizmama kakve su i 1991. nosili branitelji.

10.18 - Prisjećamo se žrtava, poginulih i ubijenih, nestalih branitelja i civila. Radilo se o velikoj tragediji, međutim ta bitka je dovela do konačne pobjede Hrvatske u Domovinskom ratu. Ovo je poruka, ne samo hrvatskom narodu, nego cijelom svijetu, da je rat najgori način rješavanja problema. Uvijek rješenja treba tražiti, mirnim putem, naravno vodeći računa o dignitetu svakog naroda. Hrvatski narod je u Vukovaru pokazao junaštvo, hrabrost, spremnost na žrtvu, spremnost da se bori za svoju slobodu, domovinu i bez obzira na svu tragediju, ovo je u konačnici bila velika pobjeda,poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković za N1

10.15 - Pratite uživo prijenos iz Vukovara


10.00 - Došli smo u 20. Kolonu sjećanja izraziti poštovanje prema žrtvi hrvatskih branitelja, prema žrtvi grada Vukovara, simbola Domovinskog rata, svima koji su utkali sve što su imali u budućnost Hrvatske i svih nas koji danas živimo u njoj", rekao je premijer Andrej Plenković uoči početka programa. 

SDP-ov šef Davor Bernardić izjavio je kako se s posebnim pijetetom sjećamo svih žrtava koje su pale u Vukovaru, Škabrnji i u cijelom Domovinskom ratu za slobodu i neovisnost Hrvatske.

-  Znamo da je Vukovar pretrpio teško stradanje, ne ponovilo se. Želim da u Vukovaru svi žive život dostojan čovjeka. Da imaju posao, plaće, da nakon 27 godina okončamo potragu za nestalima kako bi njihove obitelji konačno mogle pronaći mir. To je najmanje što država može napraviti za njih - rekao je za N1.

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je Vukovar prije svega značio sve te je izrazio poštovanje Vukovaru, ogromnoj žrtvi, svim herojima Vukovara i Škabrnje. 

- U mislima smo s obiteljima naših poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su se žrtvovali za mir. Vukovar je simbol junaštva, optpora, pobjede. Za mene kao ministra branitelja, za cijelu hrvatsku vojsku Vukovar je gravitacijsko središte hrvatske države i upravo zbog troga vratili smo Hrvatsku vojsku u Vukovar i ona je danas tu da se to više nikada ne dogodi - izjavio je za  N1.

9.50

9
| Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

9.45 Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je za N1 kako su se okupili odati počast žrtvi Vukovara, žrtvama velikosrpske agresije na Hrvatsku 1991. i s pijetetom proći cijelom trasom od bolnice do Memorijalnog groblja. Na pitanje hoće li nakon vukovarskog prosvjeda stvari krenuti na bolje, rekao je da je prosvjed u drugom planu. Komentirao je i dolazak Milorada Pupovca i rekao kako pozdravlja to što je došao odati počast žrtvama.

9.25 Počast Vukovaru odali su i Hrvati koji žive u Dublinu, gdje su razvili transparent preko jednog mosta.

9.15 Učenici osnovnih škola grada Vukovara zapalili su u nedjelju ujutro lampione duž vukovarskih gradskih ulica kojima će se kretati Kolona sjećanja, kojom će iza 10 sati od vukovarske bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata proći na tisuće domoljuba odajući počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine.

9.00  Počinje okupljanje sudionika Kolone sjećanja u Vukovaru.

Vukovar - počinje okupljanje sudionika Kolone sjećanja Više na http://bit.ly/2Bd0xIS Reporter: Danijela Mikola

Posted by 24sata on Sunday, November 18, 2018

Pod sloganom "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta" u nedjelju se obilježava 27 godina od pada Vukovara u ruke srpskog agresora, a u gradu-heroju i ove se godine očekuje više desetaka tisuća ljudi koji će odati počast poginulima za slobodnu Hrvatsku.

Na obljetnicu sloma obrane Vukovara, 18. studenoga, oni će se prisjetiti najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade u kojoj su poginula 1624 hrvatska branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Sudionici obilježavanja najprije će se okupiti pred vukovarskom bolnicom i održati prigodni komemorativni program. Predvođeni hrvatskim braniteljima i članovima obitelji ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovara, krenut će zatim u tradicionalnoj Koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje će najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast poginulima u obrani Vukovara.

Misu zadušnicu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata ove će godine misni predvoditi mons. Egidije Ivan Živković, željezanski biskup  iz austrijskoga Gradišća.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da će na Dan sjećanja dio Vlade biti u Vukovaru, gdje će iskazati pijetet prema žrtvama te još jednom dati političku podršku razvoju toga grada, a dio će Vlade biti u Škabrnji.

U Škabrnji će se obilježiti 27. obljetnica pokolja koji su 18. studenoga 1991. počinile srpske paravojne postrojbe potpomognute pripadnicima JNA s ratnim zločincem Ratkom Mladićem na čelu, kada je ubijeno 58 civila i 26 branitelja, a mjesto je bilo potpuno uništeno.

Vukovar - najveće razaranje u Europi nakon Drugog svjetskog rata

Nakon Drugog svjetskog rata nijedan veći europski grad nije bio izvrgnut tolikom uništavanju, s izravnom materijalnom štetom procijenjenom na 9,5 milijardi kuna. 

Grad je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. studenoga 1991. okupacijom grada koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998.  i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.  

Okupacija je značila protjerivanje većine nesrpskoga stanovništva iz grada i okolnih naselja, a ratni zločin počinjen je nad ranjenicima i osobljem vukovarske bolnice na Ovčari. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Prema podacima vukovarske bolnice, ranjeno je 1219 branitelja i civila. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.  Stotine djece ostalo je bez roditelja, a još danas 300-tinjak Vukovaraca nalazi se na popisu nestalih.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 484
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag