Obavijesti

News

Komentari 128

Zbog pojačanog granatiranja evakuirani dijelovi Zaporožja

Zbog pojačanog granatiranja evakuirani dijelovi Zaporožja

Stav Latinske Amerike je da treba doći do mirovnog sporazuma jer trpimo porast gladi zbog rasta cijena hrane", rekao je Gustavo Petro u razgovoru za španjolske novine El País.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23:30

Žestoki sukobi vodili su se u petak u istočnoj Ukrajini, a "najžešće borbe" bjesne oko Bahmuta i Marjinke, izvijestio je ukrajinski glavni stožer u svom dnevnom izvješću o situaciji.

Samo na te dvije fronte u petak je odbijeno gotovo 30 ruskih napada, stoji u izvješću. Teške borbe također su vodile kod Limanska.

Ruske snage nastoje u potpunosti osvojiti Bahmut do 9. svibnja, tvrdi ukrajinski vojni vrh. Za Moskvu bi to bila važna pobjeda jer na taj datum slavi Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Kapitulacija je zapravo stupila na snagu 8. svibnja 1945. Drugi put je potpisana u noći 9. svibnja u sovjetskom stožeru na Staljinov zahtjev i državni je praznik u Rusiji, navodi dpa.

23:00

Ruske vlasti započele su evakuacije iz ukrajinske regije Zaporožje tijekom pojačanog granatiranja

Vlasti koje je postavila Rusija u anektiranoj ukrajinskoj regiji Zaporožje najavile su u petak evakuaciju nekih stanovnika u 18 naselja na prvoj liniji zbog pojačanog granatiranja.

- Tijekom proteklih nekoliko dana, neprijatelj je intenzivirao granatiranje naselja koja se nalaze u neposrednoj blizini linije kontakta. U tom smislu, odlučio sam prije svega evakuirati djecu s roditeljima, starije osobe, invalide, pacijente medicinskih ustanova od neprijateljske vatre i premjestiti ih s područja fronta duboko u regiju - rekao je vršitelj dužnosti guvernera regije Jevgenij Balicki, kojeg je imenovala Rusija, u izjavi na svom Telegram kanalu. 

21:00

UN: Zemlje nisu uspjele odobriti nove brodove za ukrajinski crnomorski izvoz žitarica

Dužnosnici koji nadziru izvoz ukrajinskog žita i gnojiva kroz Crno more nisu uspjeli postići dogovor o odobrenju novih brodova, rekao je u petak glasnogovornik Ujedinjenih naroda, piše CNN.

Ruski, ukrajinski, turski i dužnosnici UN-a dio su skupine poznate kao Zajednički koordinacijski centar. Za sada, skupina je rekla da nastavlja pregledavati prethodno odobrena plovila, ali potiče zemlje da nastave pregovarati o novim brodovima.

20:00

Usred Wagnerove svađe, ruski ministar obrane pregledava trupe i obećava vojnu opskrbu

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u petak je izvršio inspekciju trupa i vojne opreme u ruskom južnom vojnom okrugu, priopćila je ruska vojska, usred vrlo javne svađe s čelnikom privatne vojne tvrtke Wagner, prenosi CNN.

U priopćenju se navodi da je Šojgu naložio "držati pod posebnim nadzorom pitanja kontinuirane i ritmične opskrbe skupina trupa u područjima posebne vojne operacije svim potrebnim oružjem i vojnom opremom".

Šojguov posjet uslijedio je nakon niza ljutitih izjava šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, koji je direktno optužio Šojgua i rusko vojno vodstvo za odgovornost za desetke tisuća žrtava Wagnera zbog nedostatka zaliha streljiva.

18:00

Ruski i ukrajinski delegati se posvađali na summitu u Turskoj

Na summitu u Turskoj u četvrtak je došlo do tučnjave između ukrajinskih i ruskih delegata, izvijestila je državna novinska agencija Anadolija.

Video koji je objavila Anadolija prikazuje delegate kako se međusobno guraju nakon što su ukrajinski predstavnici razvili svoju nacionalnu zastavu i uzvikivali antiruske parole iza članice ruske delegacije Olge Timofejeve, dok je ona govorila na Parlamentarnoj skupštini Organizacije za crnomorsku ekonomsku suradnju (PABSEC) sastanak u Ankari.

Drugi video objavljen na društvenim mrežama prikazuje ukrajinskog zastupnika Oleksandra Marikovskyija kako šakom udara ruskog predstavnika u odvojenoj svađi nakon što je muškarac srušio ukrajinsku zastavu na marginama konferencije.

Komentari 128